Gęś pieczona

Ocena:

4.28 (163)

  • 4 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Gęś pieczona w całości to uczta dla podniebienia i oka. Ma apetyczne ciemne mięso i rumianą skórkę. Jej charakterystyczny słodkawy smak dobrze komponuje się z kwaskowymi jabłkami i ziołami, takimi jak majeranek, szałwia i jałowiec. Przygotowanie tego popisowego dania to nie lada projekt. Zajmuje minimum 4,5 godziny, nie licząc czasu marynowania mięsa. Efekt jest jednak tego wart. Pieczona gęś z jabłkami zostanie królową każdego świątecznego stołu.

Składniki:

  • gęś  4 kg

  • jabłka  2 szt.

  • sól  12 g

  • pieprz  5 g

  • majeranek  5 g

  • rozmaryn  2 g

  • szałwia  2 g

  • jałowiec  2 g

  • tymianek  2 g

  • szalotka  2 szt.

  • czosnek  3 ząbki

Gęś pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie gęsi: jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy tuszkę wewnątrz i dokładnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Możemy wykorzystać zarówno drób świeży, jak i mrożony. Pamiętajmy jednak, że gęś w całości będzie długo odtajać. Należy przełożyć ją do lodówki 2 dni przed planowanym pieczeniem. Świeżość produktu rozpoznamy przede wszystkim po sprężystości mięsa i lekko złocistej lub różowej skórce. Wybierzmy tuszkę o wadze około 4–5 kg. Gęsina pieczona z takiej porcji powinna wystarczyć nawet dla 8 osób. Odcinamy końcówki skrzydełek i szyjkę. Możemy je wykorzystać na rosół lub sos pieczeniowy. 

  • Krok 2:

    Marynowanie: lekko nacinamy gęś, ale uważamy, żeby nie naruszyć mięsa. To ułatwi wytapianie się tłuszczu i pomoże uzyskać chrupiącą skórkę. Nacieramy tuszkę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami, zarówno na zewnątrz, jak i od środka.  Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Pieczenie gęsi można też poprzedzić moczeniem jej w solance (2 łyżki soli na litr wody). 

  • Krok 3:

    Faszerowanie: kroimy jabłka (kwaśnej, twardej odmiany, najlepiej szarą renetę) w kawałki. Siekamy szalotkę i czosnek. Mieszamy składniki i wkładamy je do środka gęsi. Otwór zabezpieczamy wykałaczkami lub zszywamy nicią kuchenną. Warto też obwiązać nią nóżki i skrzydełka, żeby zatrzymać soki wewnątrz. Gęś pieczona z jabłkami zachowa też wtedy ładny kształt.  

  • Krok 4:

    Pieczenie: układamy gęś w brytfance (tzw. gęsiarce), garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Możemy wlać na dno szklankę cydru lub soku jabłkowego, żeby wzmocnić aromat jesiennych owoców. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 4 godziny (czas pieczenia powinien wynosić godzinę na każdy kilogram mięsa). Po mniej więcej 2 godzinach podlewamy gęś tłuszczem, który się z niej wytopił. 30 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200°C i zdejmujemy przykrywkę. Ponownie polewamy pieczeń sokami, które zebrały się na dnie naczynia. Danie jest gotowe, kiedy skórka ładnie się zarumieni. Możemy sprawdzić temperaturę wewnątrz gęsi za pomocą sondy kuchennej. Powinna wynosić 75°C. 

  • Krok 5:

    Podanie: zlewamy tłuszcz z brytfanki (można z niego zrobić później confit). Pieczona gęś z jabłkami ładnie prezentuje się na odświętnym stole w całości. Możemy udekorować ją podpieczonymi połówkami jabłek i gałązkami świeżego rozmarynu. Żeby ją podzielić na porcje, odcinamy najpierw w stawach udka i skrzydełka, a następnie wykrajamy piersi. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ponieważ przepis na pieczoną gęś wykorzystujemy przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym (na Świętego Marcina i Boże Narodzenie), najlepiej podawać ją z żurawiną lub borówką i ziemniakami smażonymi na gęsim tłuszczu lub kluskami śląskimi.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne