Makrela pieczona

Makrela z piekarnika to szybki pomysł na lekki posiłek. Ta ryba jest wyjątkowo zdrowa i pełna zdrowych tłuszczy, a przygotowana w odpowiedni sposób dosłownie rozpływa się w ustach! Świeża makrela z piekarnika udaje się każdemu, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na doskonałą makrelę z pieca i przygotujcie ją na piątkowy obiad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb ryba filet

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.02 z 265 głosów)

Makrela pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-cytryna- 1.

    Z powyższych składników robimy marynatę do makreli. Wszystkie produkty dokładnie mieszamy. Z ryb odcinamy głowy. Następnie makrele myjemy. Solimy je w środku i na wierzchu. Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy odrobinę masła. Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty. Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy pozostałą marynatę. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.

Porady

Makrela pieczona

Makrela pieczona to pomysł na pyszną potrawę, która na pewno każdej osobie przypadnie do gustu. Nadaje się na szczególne okazje, na przykład na Boże Narodzenie, ale można się nią też zajadać bez specjalnej okazji. Pieczona makrela może zostać przygotowana w piekarniku, ale też na przykład na grillu. Makrela to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków ryb. To gatunek ryby z rodziny makrelowatych, należący do najzdrowszych. Jest tłusta, co czyni ją świetnym źródłem witaminy D oraz kwasów omega-3. Czy pieczenie makreli jest trudne? Jak to zrobić najlepiej?

Przepis na makrelę pieczoną

Makrela pieczona z warzywami będzie popisowym daniem każdej gospodyni i gospodarza. Może być to danie obiadowe, ale także przekąska. W tym celu oczywiście należy nabyć świeżą rybę. Zwykle kupujemy ją w formie wędzonej - wyróżnia się wyjątkowym smakiem, ale świeża makrela jest zdecydowanie zdrowsza. Makrelę można doprawić ziołami i cytryną. Świetnie smakuje w ostrej marynacie, ale na pewno przypadnie do gustu smakoszom gdy będzie też przyprawiona jedynie solą i pieprzem.

Jak przyrządzić makrelę w piekarniku?

Świeża makrela z piekarnika jest pełna wartości odżywczych. Przede wszystkim jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Znajdują się w niej też ważne składniki mineralne - przede wszystkim selen, który wzmacnia odporność organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed wolnymi rodnikami. Przyrządzenie makreli w piekarniku nie jest trudne - trzeba tylko przyrządzić stosowną marynatę, która dobrze podkreśli jej smak i dopełni go. Mieszanka może zawierać czosnek, natkę pietruszki, sól i suszone pomidory. Nie można zapomnieć o oleju oraz soku z cytryny, który często jest dobierany do różnorodnych ryb. Część marynaty umieszcza się w rybie, a pozostałą pokrywa się jej zewnętrzną powierzchnię.

Jak upiec makrelę?

Makrela pieczona w piekarniku zwykle jest zawijana w folię. Sprawia to, że ryba dobrze się dopieka, a jednocześnie nie wysycha. By ryby były pyszne i soczyste, po ich nacięciu umieszczamy wewnątrz odrobinę masła. Zawinięte w folię ryby wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Makrela pieczona w folii może być też przygotowana na grillu. Jeśli nie będzie zawinięta w folię, powinna się grillować 8-10 minut z każdej strony. Grillowanie w folii jest polecane, ponieważ wówczas ryba jest soczysta. Taka rybka doskonale pasuje do wszelkich grillowanych warzyw i przeróżnych sosów. W folii trzymamy ją na grillu około 25 minut, co jakiś czas obracając.


Notka redakcyjna

Świeża makrela pieczona w piekarniku

Makrela pieczona w piekarniku to danie dla całej rodziny. Znakomicie smakuje podawana z sosem cebulowo-cytrynowym, maślano-cytrynowym czy musztardowym. Makrela ma korzystny wpływ na skórę, kości i zęby, dlatego warto by regularnie jadły ją dzieci. Nie jest za to wskazana dla kobiet w ciąży i matek karmiących. To świetny dodatek do kanapek czy sałatek, ale właśnie makrela z piekarnika może zostać uznana za najzdrowszą, pełną walorów odżywczych, a przy tym doskonale smakującą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy