Makrela pieczona

Makrela pieczona świetnie smakuje. Z dodatkiem warzyw zachwyca smakiem. 

ryba

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.07 z 253 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-cytryna-1.Z powyższych składników robimy marynatę do makreli. Wszystkie produkty dokładnie mieszamy. Z ryb odcinamy głowy. Następnie makrele myjemy. Solimy je w środku i na wierzchu. Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy odrobinę masła. Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty. Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy pozostałą marynatę. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.

Porady

Zobacz też: pasta z makreli - na 2 sposoby

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy