Ciasto dyniowe

Przepis na pumpkin pie.

dodany przez: mojegotowanie

tarty Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 176 głosów)


Składniki:

  • SPÓD:
  • 20 dag pełnoziarnistej mąki
  • 6 dag brązowego cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 9 dag zimnego masła
  • mąka do podsypania
  • tłuszcz do formy
  • MASA:
  • 50 dag oczyszczonego miąższu z dyni
  • 2–3 jajka
  • 10 dag brązowego cukru
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • po 1/2 łyżeczki mielonego: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków i kardamonu
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • ubita kremówka i garść niesolonych orzeszków ziemnych i suszonych żurawin do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Schładzamy także natłuszczoną formę na tartę o śr. 22 cm. Formę – łącznie z brzegami – wylepiamy ciastem, nakłuwamy je gęsto widelcem, wysypujemy suchym gro-chem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i zapiekamy na jasnozłoty kolor.
  • Masa: miąższ dyni kroimy w dużą kostkę, kładziemy na blasze, na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 50 min w temp. 170°C, często obracając. Po przestudzeniu miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy resztę składników,
  • miksujemy, aż masa będzie lekka i puszysta. Wykładamy na podpieczony spód, wygładzamy, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C, 20 min przed końcem zdejmujemy folię. Podajemy z kleksem bitej śmietany, posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami oraz żurawinami.
  • Jeśli ktoś nie może przekonać się do dyni, niech przygotuje tę tartę z masą z gruszek – można ją zrobić bardzo podobnie, z tym że gruszki dusimy i odparowujemy. Do dekoracji nie używajmy wtedy orzeszków ziemnych, tylko podprażonych włoskich

Porady

Wypróbuj też ten przepis na ciasto dyniowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy