Fit obiad: Curry z dynią i groszkiem

Curry to jedzenie, które uszczęśliwia: smakiem, kolorem, aromatem. A przy tym łatwe do przygotowania: to potrawa jednogarnkowa, więc w zasadzie robi się sama.

Curry

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • ok. 1,2 kg dyni piżmowej (waga ze skórą)
  • 30 dag groszku cukrowego
  • 15 dag szpinaku
  • puszka (25 dag) czerwonej fasoli
  • puszka (25 dag) ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4–5 cm imbiru, obranego i startego
  • 2 czubate łyżki curry w proszku
  • papryczka chili, posiekana
  • kawałek kory cynamonu
  • puszka (40 dag) krojonych pomidorów
  • łyżka sezamu, uprażonego
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Dynię obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Groszek i szpinak płuczemy, osuszamy. Strączkowe płuczemy z zalewy, odsączamy.
  • Do garnka wlewamy olej. Na zimny wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, smażymy przez 2 min. Dodajemy curry, chili i korę cynamonu, smażymy pół minuty.
  • Wrzucamy dynię, smażymy ok. 2 min. Wlewamy pomidory razem z zalewą i 700 ml wody. Gotujemy ok. 20 min. Dokładamy cieciorkę i fasolę, gotujemy jeszcze ok. 5 min.
  • Trzy chochle curry przekładamy do blendera, miksujemy i z powrotem wlewamy do garnka – to zagęści zupę. Dodajemy groszek i szpinak, gotujemy jeszcze 4 min. Przed podaniem posypujemy sezamem i kolendrą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Sprawdź też przepis: czerwona pasta curry

Polecamy również: zupa z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy