Dynia makaronowa z masłem i parmezanem

Dynia makaronowa z masłem i parmezanem to proste w przygotowaniu danie. Miąższ dyni makaronowej rozdziela się na włókna jak spaghetti. Dzięki temu wystarczy użyć czosnku, masła i parmezanu, a dynia zamieni się w przepyszne jesienne danie.

Dania główne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dynię przekrojoną wzdłuż na pół kładziemy na blasze do pieczenia (przekrojem do dołu) podlewamy odrobiną wody. Pieczemy około 30 min. Wyjmujemy i za pomocą łyżki usuwamy pestki. Wnętrza dyni skrapiamy sokiem z cytryny wykładamy plasterkami masła, dajemy po 2 ząbki czosnku w łupinie oraz listki czerwonej bazylii przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 15–20 minut.
  • maslo-iStock2.Na 5 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Po upieczeniu miąższ rozdrabniamy widelcem, aby powstały makaronowe nitki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Posypujemy parmezanem. Dynia makaronowa z masłem i parmezanem powinna być podawana na gorąco.

Porady

Zobacz przepis: Lazania parmigiana

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy