Dynia makaronowa z masłem i parmezanem

Miąższ dyni makaronowej rozdziela się na włókna jak spaghetti. Dzięki temu wystarczy użyć czosnku, masła i parmezanu, a dynia zamieni się w przepyszne jesienne danie.

Dania główne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 158 głosów)

Składniki:

  • dynia makaronowa
  • przekrojona wzdłuż na pół
  • sok z 1 cytryny
  • 12 dag masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 duże liście bazylii czerwonej
  • po szczypcie soli
  • pieprzu
  • wędzonej papryki
  • 5 dag startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Połówki dyni kładziemy na blasze do pieczenia (przekrojem do dołu)
  • podlewamy odrobiną wody. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy i za pomocą łyżki usuwamy pestki.
  • Wnętrza dyni skrapiamy sokiem z cytryny
  • wykładamy plasterkami masła
  • dajemy po 2 ząbki czosnku w łupinie oraz listki bazylii
  • przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 15–20 min.
  • Na 5 min przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Po upieczeniu miąższ rozdrabniamy widelcem
  • aby powstały makaronowe nitki. Przyprawiamy do smaku solą
  • pieprzem i wędzoną papryką. Posypujemy parmezanem. Podajemy na gorąco.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Porady

Zobacz przepis: Lazania parmigiana

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy