Dynia makaronowa z masłem i parmezanem

Miąższ dyni makaronowej rozdziela się na włókna jak spaghetti. Dzięki temu wystarczy użyć czosnku, masła i parmezanu, a dynia zamieni się w przepyszne jesienne danie.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • dynia makaronowa, przekrojona wzdłuż na pół
  • sok z 1 cytryny
  • 12 dag masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 duże liście bazylii czerwonej
  • po szczypcie soli, pieprzu, wędzonej papryki
  • 5 dag startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Połówki dyni kładziemy na blasze do pieczenia (przekrojem do dołu), podlewamy odrobiną wody. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy i za pomocą łyżki usuwamy pestki.
  2. Wnętrza dyni skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy plasterkami masła, dajemy po 2 ząbki czosnku w łupinie oraz listki bazylii, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 15–20 min.
  3. Na 5 min przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Po upieczeniu miąższ rozdrabniamy widelcem, aby powstały makaronowe nitki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Posypujemy parmezanem. Podajemy na gorąco.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018
dynia obiad masło parmezan dynia makaronowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze