Kluski z dyni to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Doskonale smakują z masłem i miodem na słodko. Z kolei w wersji wytrawnej będą smacznym dodatkiem do mięs i sosów. Zrobione na bazie pieczonej dyni będą miały wyraźny, pomarańczowy kolor i słodki smak. Dyniowe kluski są miękkie i delikatne, więc są odpowiednie także dla małych dzieci, już od momentu rozszerzania diety.
iStock
(średnia 4.47 z 161 głosów)
Pieczenie dyni: obieramy ją, wykrawamy pestki i kroimy ją na kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Układamy dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu – studzimy przez 30 min.
Blendowanie: przestudzoną pieczoną dynię blendujemy do konsystencji musu.
Zagniatanie ciasta na kluski z dyni: wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy purée z dyni. Wbijamy jajka i wsypujemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Jeśli lepi się do stolnicy, podsypujemy dodatkowo mąką.
Formowanie klusek: ciasto dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy wałek i nożem kroimy w poprzek na kluski.
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z łyżką soli. Wrzucamy kluski w takiej ilości, aby po wypłynięciu zmieściły się na powierzchni wody. Po dwóch minutach od wypłynięcia wyławiamy je łyżką cedzakową.
Podawanie: kluski z dyni odkładamy na durszlak, aby odsączyć nadmiar wody. Podajemy na słodko lub słono z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Na kluski z dyni możecie wybrać odmianę hokkaido z jadalną skórką lub nelson o zwartym miąższu.
- Kluski z dyni wyjdą bardziej delikatne lub twarde w zależności od tego, jak często będziecie podsypywać mąkę w trakcie formowania. Im więcej mąki – tym bardziej zwarte i twarde.
- Mąkę żytnią możecie zastąpić pszenną.
- Jeśli mus dyniowy wyszedł wodnisty, musicie odsączyć nadmiar wody. Purée z dyni powinno być suche.
- Kluski można podsmażyć na patelni – od razu lub na drugi dzień. Wtedy ich powierzchnia będzie rumiana i chrupiąca.
Kluski to danie lub dodatek do zup czy sosów, które jest przygotowane na bazie mąki. Z kolei kopytka powstają z ziemniaków i mąki. Do kopytek można dodawać różne dodatki warzywne, takie jak dynia, buraki czy szpinak. W ten sposób powstaną kopytka z dyni i ziemniaków, kopytka buraczane lub kopytka ze szpinakiem. W powyższym przepisie nie ma ziemniaków, więc są to kluski, a nie kopytka.
Kluski różnią się między sobą dodatkami, sposobem przygotowywania i kształtem. Najbardziej znane to:
Kluski z dyni możecie przygotować na bazie mieszanki bezglutenowej lub mąki ryżowej i kukurydzianej. Do ciasta można dodać również mąkę ziemniaczaną, która sprawi, że kluski będą bardziej elastyczne.
Wegańskie kluski z dyni nie zawierają jajka. Możecie je zastąpić siemieniem lnianym rozmieszanym z wodą, ale być może nie będzie takiej potrzeby – nawet dobrze odciśnięte purée z dyni pozostanie lekko wilgotne i powinno ładnie połączyć wszystkie składniki. Informacje na temat wegańskich alternatyw dla jajka znajdziecie w artykule „6 najlepszych zamienników jajka”.
Komentarze