Babka dyniowa swój intensywnie pomarańczowy kolor zawdzięcza dyni hokkaido, którą można upiec i blendować razem ze skórką. Jest to wygodne i w efekcie skutkuje piękną barwą purée. Dyniowa babka wychodzi miękka i puszysta, a aromat przypraw korzennych przyjemnie rozchodzi się po całym domu. Do jej wykonania potrzebujecie formy do pieczenia babki o średnicy 25 cm.
Stockfood
(średnia 4.53 z 196 głosów)
Purée z dyni: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Myjemy dynię, kroimy ją na kawałki i wydrążamy pestki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy dynię. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie studzimy i blendujemy na purée.
Składniki sypkie: w misce mieszamy mąkę z cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Składniki mokre: osobno miksujemy jajka, olej i purée z dyni.
Łączenie składników: mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką (lub mikserem na niskich obrotach) do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie blachy: formę na babkę dyniową smarujemy wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy przygotowaną masę na ciasto.
Pieczenie: ponownie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy formę z ciastem. Po 40 min sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka dyniowa jest już gotowa. Jeśli ciasto nie jest surowe, wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Porady
- Babkę dyniową możecie przygotować z każdej odmiany dyni. Jednak jeśli sięgnięcie po dynię piżmową, purée wyjdzie wam o wiele bardziej soczyste – wtedy, przed dodaniem do ciasta, należy odsączyć je z wody. Proporcje podane w przepisie zakładają przygotowanie purée z dyni hokkaido.
- Purée z dyni warto zrobić na zapas. Możecie je zamrozić lub przechowywać w zawekowanych słoikach. Wstawione do lodówki świeże purée należy spożyć w ciągu 3 dni.
- W wersji light możecie zastąpić cukier biały – trzcinowym, stewią lub ksylitolem.
- Zamiast oleju sprawdzi się też roztopione i przestudzone masło o tej samej gramaturze (200 g).
Gotowe ciasto z dyni możecie ozdobić w dowolny sposób. Nasze propozycje to:
Kakao można również dodać do masy na ciasto – wtedy kolor babki dyniowej będzie ciemniejszy i nabierze czekoladowego smaku. Możecie także zrobić babkę marmurkową, w której warstwa dyniowa i kakaowa będą się ze sobą przeplatać.
Aby uzyskać taki efekt, zanim dodacie purée z dyni, podzielcie masę na dwie części. Jedną wymieszajcie z dyniowym purée, a drugą z kakao (8 łyżek). Następnie naprzemiennie nakładajcie łyżką obydwie masy do formy.
W przepisie na fit ciasto z dyni warto nie tylko zamienić cukier na zdrowy odpowiednik, dobrze jest także zadbać o mąkę z pełnego ziarna. Możecie sięgnąć po mąkę – jednak w tym przypadku należy zwiększyć ilość proszku do pieczenia (do 3 łyżeczek, czyli 15 g), aby ciasto wyszło pulchne.
W wersji fit warto także dodać składniki, które dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. W purée z dyni jest już beta–karoten i błonnik, ale zawsze można dodać coś jeszcze. Zdrowy wypiek wzbogacą orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszona żurawina lub daktyle.
Komentarze