Dynia mrożona

Ocena:

4.5 (199)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dynia jest warzywem sezonowym (chociaż z powodu słodkiego miąższu przez biologów uważana jest za owoc), które można znaleźć w sklepach i na lokalnych bazarkach na jesień. Jej słodko-maślany smak często chcemy odtworzyć również poza sezonem – w takich sytuacjach świetnie sprawdza się dynia mrożona, którą w każdej chwili możemy wyciągnąć z piekarnika i przygotować swoją ulubioną potrawę. Dynię możemy mrozić na dwa podstawowe sposoby: pokrojoną w kostkę i zapakowaną w foliową torebkę lub w formie purée dyniowego. W obu przypadkach instrukcja zarówno mrożenia dyni, jak i jej odmrażania jest nieco odmienna. Poniżej podpowiadamy, jak szybko i sprawnie przygotować dynię mrożoną. 

Składniki:

  • dynia  500 g

Dynia mrożona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Kawałki dyni przekładamy do woreczka próżniowego-strunowego. Dokładnie zamykamy, usuwając nadmiar powietrza. Opisujemy torebkę i chowamy do zamrażalnika.

Porady

  • Dynię można zamrozić nie tylko w formie pokrojonych w kostkę kawałków, ale również w formie purée. Na początku dynię należy umyć, obrać ze skórki i pozbyć się nasion, włókien i pestek. Następnie miąższ dyni kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i wsypujemy cukier, by podkreślić słodki smak dyni. Dalej dynię gotujemy do miękkości (ok. 10-14 minut), a na końcu ubijamy ją tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée. Na końcu purée z dyni wkładamy do torebek foliowych lub pojemniczków i mrozimy. Opcjonalnie możemy też mrozić dynię pieczoną
  • Jak rozmrażać dynię pokrojoną w kostkę? Tak naprawdę nie trzeba jej rozmrażać – wystarczy pokrojoną zagotować bądź upiec. Opcjonalnie możemy też odmrozić dynię, wkładając ją do lodówki na całą noc. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Co można zrobić z dyni mrożonej? 


Dynia nie bez powodu nazywana jest mianem kulinarnej królowej jesieni – sezon na to warzywo przypada od września do listopada, natomiast prawdziwy szczyt sezonu to okres października, kiedy to sklepowe półki wprost uginają się od dyni o różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Najpopularniejsze są dwie odmiany dyni: piżmowa i hokkaido, które charakteryzują się dość uniwersalnym zastosowaniem i słodko-maślanym smakiem. Są one również dość małe, ponieważ ich waga waha się zwykle od 1 do 3 kg. Z dyni można przygotować wiele różnych dań – począwszy od deserów, przez przekąski aż po dania główne. Nie należy również zapominać, że dynia jest również warzywem ozdobnym.  Świetnym deserem z dyni są muffinki dyniowe, które mogą posłużyć również za przekąskę do pracy czy też szkoły. Oryginalnym deserem z tego warzywa jest również sernik dyniowy, który charakteryzuje się pomarańczowym kolorem. Pisząc o potrawach z dyni nie sposób nie wspomnieć o pumpkin latte, czyli kawie dyniowej, która ma właściwości rozgrzewające i bardzo dobrze sprawdza się jako towarzysz długich, jesiennych wieczorów. Z dyni można przygotować również danie główne np. w formie kultowej zupy dyniowej, zapiekanki z dyni czy sałatki z dynią pieczoną. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne