Placki z dyni

Ocena:

4.42 (190)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Placki z dyni to prosty i szybki pomysł na pyszne danie. Ten uniwersalny przepis nadaje na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zrobić je w wersji na słodko, jak w przepisie podanym poniżej, lub na słono – do zjedzenia samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Nasze chrupiące placki z dyni z pewnością posmakują całej rodzinie.

Składniki:

  • dynia  250 g

  • jogurt naturalny  120 g

  • mąka  200 g

  • jajka  2 szt.

  • cukier  40 g

  • proszek do pieczenia  7 g

  • olej  60 ml

  • cukier puder  30 g

Placki z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dyni: dokładnie ją myjemy, obieramy (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i wybieramy z niej cały miąższ. Ścieramy ją na tarce, na małych oczkach, przekładamy do miski.

  • Krok 2:

    Masa jajeczna: do oddzielnej miski przekładamy jogurt naturalny, cukier i jajka. Dokładnie mieszamy. Rózgą lub mikserem.

  • Krok 3:

    Suche składniki: do kolejnego naczynia wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy.

  • Krok 4:

    Masa na placki: do startej dyni dodajemy partiami mąkę z proszkiem i masę jajeczną. Dokładnie mieszamy, ale nie robimy tego zbyt długo. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych.

  • Krok 5:

    Smażenie: na patelnię wlewamy olej. Kiedy już się rozgrzeje nakładamy niewielkie porcje na tłuszcz, zachowując odstępy, lekko je rozpłaszczamy. Smażymy placki z dyni po 2 minuty z każdej strony na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 6:

    Podawanie: placki z dyni obsypujemy cukrem pudrem. Możemy podać je również z dżemem, miodem lub syropem klonowym.

Porady

  • Do podstawowego przepisu na placki z dyni można dodać cynamon, imbir lub wanilię
  • Placki z dyni można smażyć na oleju roślinnym, najlepiej słonecznikowym lub rzepakowym, sprawdzi się też kokosowy. Alternatywą jest masło klarowane, dzięki niemu będą miały niepowtarzalny smak. Jeśli jednak nie mamy pod ręką takiego masła, z powodzeniem możemy użyć oleju.
  • Do smażenia placków z dyni na słodko najlepsza będzie patelnia do naleśników lub inna, z nieprzywierającą powłoką. Warto także zaopatrzyć się w specjalną patelnię z nieprzywierającym dnem. Dzięki temu nie będziemy musieli używać dużej ilości tłuszczu, a placki nie przywrą do jej powierzchni.
  • Jeśli zależy nam na wersji całkowicie pozbawionej tłuszczu, placki z dyni możemy również upiec w piekarniku. Absolutnie nie stracą na walorach smakowych, a będą dużo lżejsze i zdrowsze.
  • Poza sezonem, kiedy nie mamy dostępu do świeżej dyni, możemy z powodzeniem wykorzystać gotowy mus dyniowy. Placki z puree z dyni są równie smaczne. Taki przecier możemy kupić gotowy w sklepie lub zrobić go samodzielnie. Jeśli nie zużyjemy od razu całego zapasu dyniowego musu, bez obaw, możemy go zamrozić. W ten sposób zawsze będziemy mieli pod ręką gotową bazę do przyrządzenia błyskawicznych placków z dyni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaką dynię wybrać do placków dyniowych?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo gatunków dyni:

  • zwyczajna,
  • makaronowa,
  • piżmowa,
  • masłowa,
  • muscat,
  • kabocha
  • hokkaido.

Każda z nich różni się smakiem, konsystencją czy sposobem obróbki. Który z nich będzie najlepszy do przygotowania placków dyniowych? Wszystko zależy od tego, jakie chcemy przyrządzić, w wersji na słodko czy na słono.


Gatunki do placków z dyni na słodko

Dynia muscat ma intensywnie pomarańczowy i twardy miąższ. Jest to gatunek typowo deserowy, więc najlepiej sprawdzi się do placków na słodko. Podobnie, jak kabocha. To japońska odmiana, łatwa do rozpoznania dzięki charakterystycznej ciemnozielonej skórce. W środku jest intensywnie pomarańczowa i zupełnie pozbawiona włókien. Te dwa gatunki mają pyszny słodki miąższ, ale żeby się do niego dostać musimy najpierw dokładnie obrać dynię. Zarówno muscat, jak i kabocha mają niejadalną skórkę.

Placki z dyni hokkaido są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Jest to jedyny gatunek, który można jeść razem ze skórką. Dlatego też będzie najlepszym wyborem do szybkich dyniowych placuszków.


Gatunki do placków z dyni na słono

Jeśli natomiast planujemy wytrawne placki, najlepiej będzie wybrać dynię zwyczajną lub piżmową. Te gatunki są dość neutralne w smaku, pozbawione przesadnej słodyczy. Dobrze sprawdzi się także odmiana kamo kamo, zwana również kami kami. To gatunek pochodzący z Nowej Zelandii. Poznamy go po skórce w pomarańczowo–zielone paski. Ma wyrazisty, lekko orzechowy posmak, idealny do wytrawnych dań. Placki dyniowe na słono można również przygotować z dyni makaronowej. Tę odmianę, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia charakterystyczny włóknisty miąższ, przypominający makaron.


Z czym podawać placki z dyni na słodko?

Gotowe placuszki najczęściej posypuje się cukrem pudrem. Ciekawą propozycją są przetwory owocowe, czyli wszelkiego rodzaju konfitury, musy i dżemy. Można również dodać kleks jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowe danie warto ozdobić świeżymi owocami. Dla większej słodyczy, placki dyniowe można także polać miodem lub syropem klonowym. Jako deser, możemy podać do nich bitą śmietanę lub gałkę ulubionych lodów.

 
Placki z dyni jak ziemniaczane, czyli wersja na słono

Dyniowe placuszki można też przygotować w wersji wytrawnej – to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych. Warto poeksperymentować z różnymi nutami smakowymi. Szczypta ulubionej przyprawy potrafi zupełnie zmienić smak i nadać im innego charakteru. Idealne będą: słodka i ostra papryka, kurkuma lub curry.

Do placuszków na słono świetnie sprawdzą się także świeże zioła, takie jak szczypiorek, koperek, natka pietruszki albo kolendra. Aby podkręcić ich walory smakowe placków z dyni, możemy wzbogacić masę dyniową ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebulka, szpinak, pieczarki czy suszone pomidory.


Z czym podawać placki z dyni na słono?

Wytrawne placki z dyni, podobnie jak ziemniaczane, można podawać z kwaśną śmietaną czy mięsnym gulaszem. Jako wykończenie placków dyniowych świetnie sprawdzą się też wszelkie sosy, na przykład kurkowy czy koperkowy. Świetnie smakują także w towarzystwie wędzonego łososia. Dodatkowo aby wprowadzić element innych struktur, gotowe placki dyniowe można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne