Placki z dyni

Placki z dyni to prosty i szybki pomysł na pyszne danie. Ten uniwersalny przepis nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Placuszki dyniowe mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs i sosów. Natomiast w słodkiej odsłonie, racuchy z dyni są świetne jako lekka przekąska lub zdrowy deser. Poniżej przedstawiamy cały wachlarz dyniowych inspiracji. Wypróbujcie kilka z naszych przepisów na placki z dyni i wybierzcie swój ulubiony.

racuchyPlackiNaleśnikiplacki z dyni

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 188 głosów)

Kroki wykonania:

  • placki z dyni 11.Dynię dokładnie myjemy, obieramy i wybieramy z niej cały miąższ.
  • placki z dyni 22.Oczyszczoną dynię ścieramy na tarce - na średnich oczkach.
  • placki z dyni 33.Do startej dyni dodajemy mąkę, cukier i jajko. Dokładnie mieszamy, ale nie robimy tego zbyt długo. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych.
  • placki z dyni 44.Na patelnię wlewamy olej. Kiedy już się rozgrzeje smażymy dyniowe placuszki po 2 minuty z każdej strony na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.
  • placki z dyni 55.Racuchy z dyni podajemy z dżemem, miodem lub syropem klonowym. Smacznego!

Porady

Jaką dynię wybrać do placków dyniowych?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo gatunków dyni: zwyczajna, makaronowa, piżmowa, masłowa, muscat, kabocha czy hokkaido. Każda z nich różni się smakiem, konsystencją czy sposobem obróbki. Który z nich będzie najlepszy do przygotowania placków dyniowych? Wszystko zależy od tego jakie placki chcemy przyrządzić, w wersji na słodko czy na słono.

Gatunki do placków z dyni na słodko


Dynia muscat ma intensywnie pomarańczowy i twardy miąższ. Jest to gatunek typowo deserowy, więc najlepiej sprawdzi się do racuchów na słodko. Podobnie dynia o nazwie kabocha. To japońska odmiana, łatwa do rozpoznania dzięki charakterystycznej ciemnozielonej skórce. W środku jest intensywnie pomarańczowa i zupełnie pozbawiona włókien. Te dwa gatunki mają pyszny słodki miąższ, ale żeby się do niego dostać musimy najpierw dokładnie obrać dynię. Zarówno muscat, jak i kabocha mają niejadalną skórkę. Jeśli natomiast zależy nam na szybkiej wersji słodkich racuszków, najlepiej będzie wybrać dynię hokkaido. Jest to jedyny gatunek dyni, który można jeść razem ze skórką. Dlatego też będzie najlepszym wyborem do szybkich dyniowych racuszków.

Gatunki do rachuchów dyniowych na słono


Jeśli natomiast planujemy wytrawne placki z dyni, najlepiej będzie wybrać dynię zwyczajną lub piżmową. Te gatunki są dość neutralne w smaku, pozbawione przesadnej słodyczy. Dobrze sprawdzi się także odmiana kamo kamo, zwana również kami kami. To gatunek pochodzący z Nowej Zelandii. Poznamy go po skórce w pomarańczowo-zielone paski. Ma wyrazisty, lekko orzechowy posmak, idealny do wytrawnych dań. Placki dyniowe na słono można również przygotować z dyni makaronowej. Tę odmianę, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia charakterystyczny włóknisty miąższ, przypominający makaron.

 

Jak zrobić placki z dyni? Przepis podstawowy

Placki z dyni przygotowuje się podobnie jak te ziemniaczane. Podstawowy przepis na placki dyniowe to tylko trzy składniki. Wystarczy zetrzeć surową dynię na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać z jajkiem i dowolną mąką. Do tego oczywiście dodajemy ulubione przyprawy i zioła. Gotową masę dyniową smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru.

 

Racuszki dyniowe, czyli placki z dyni na słodko

Takie placuszki dyniowe będą świetne jako obiad na słodko lub zdrowy deser. Aby przyrządzić placki dyniowe na słodko, wystarczy do podstawowego przepisu dodać cynamon, imbir lub wanilię. Z czym podawać takie słodkie racuchy dyniowe? Gotowe racuszki najczęściej posypuje się cukrem pudrem. Jako dodatek do placuszków dyniowych na słodko najlepiej sprawdzą się przetwory owocowe, czyli wszelkiego rodzaju konfitury, musy i dżemy. Można również dodać kleks jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowe danie warto ozdobić świeżymi owocami. Dla większej słodyczy, racuszki dyniowe można także polać miodem lub syropem klonowym. Serwując placuszki z dyni jako deser, możemy podać do nich bitą śmietanę lub gałkę ulubionych lodów.

 

Placki z dyni jak ziemniaczane, czyli wersja na słono

Dyniowe placuszki można też przygotować w wersji wytrawnej. Takie placki z dyni na słono to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych. Warto poeksperymentować z różnymi nutami smakowymi. Szczypta ulubionej przyprawy potrafi zupełnie zmienić smak placków dyniowych i nadać im innego charakteru. Idealne będą słodka i ostra papryka, kurkuma lub curry. Do placuszków na słono świetnie sprawdzą się także świeże zioła, takie jak szczypiorek, koperek, natka pietruszki albo kolendra. Aby podkręcić ich walory smakowe placków z dyni, możemy wzbogacić masę dyniową ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebulka, szpinak, pieczarki czy suszone pomidory. Wytrawne placki z dyni, podobnie jak ziemniaczane, można podawać z kwaśną śmietaną czy mięsnym gulaszem. Jako wykończenie placków dyniowych świetnie sprawdzą się też wszelkie sosy, na przykład kurkowy czy koperkowy. Świetnie smakują także w towarzystwie wędzonego łososia. Dodatkowo aby wprowadzić element innych struktur, gotowe placki dyniowe można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Notka redakcyjna

Placki z dyni najlepiej będzie smażyć na klarowanym maśle. Dzięki temu będą miały niepowtarzalny smak. Jeśli jednak nie mamy pod ręką takiego masła, z powodzeniem możemy użyć oleju roślinnego. Warto także zaopatrzyć się w specjalną patelnię z nieprzywierającym dnem. Dzięki temu nie będziemy musieli używać dużej ilości tłuszczu, a placki i tak nie przywrą do jej powierzchni. Jeśli zależy nam na wersji całkowicie pozbawionej tłuszczu, placki z dyni możemy również upiec w piekarniku. Absolutnie nie stracą na walorach smakowych, a będą dużo lżejsze i zdrowsze. 

Poza sezonem, kiedy nie mamy dostępu do świeżej dyni, możemy z powodzeniem wykorzystać gotowy mus dyniowy. Placki z puree z dyni w niczym nie będą odstawały smakiem ani konsystencją od tych przyrządzonych ze startej dyni. Takie puree możemy kupić gotowe w sklepie, jak i zrobić samodzielnie. Jeśli nie zużyjemy od razu całego zapasu dyniowego musu, bez obaw możemy go zamrozić.  W ten sposób zawsze będziemy mieli pod ręką gotową bazę do przyrządzenia błyskawicznych placków z dyni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
Ciasto z dyni
pyszne ciasto z dyni

luna19

Ciasto z dyni