Placki z dyni

Proste i wyśmienite placki z dyni. U mnie na słodko, podawane na śniadanie. Placki z dyni najlepiej smakują z domowym dżemem, od razu po usmażeniu.

Dodany przez:

Placki z dyni

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.91 z 22 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 małej dyni
  • sól
  • mąka (w zależności od potrzeby) - u mnie wyszło 1 1/2 szklanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe cukru

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, wybieramy z niej miąższ.
  2. Myjemy i trzemy na tarce - na średnich oczkach.
  3. Kiedy już zetrzemy dynię dodajemy mąkę, cukier i jajko. Mieszamy. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych.
  4. Na patelnię wlewamy olej. Kiedy już się rozgrzeje smażymy placuszki.
  5. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.
  6. Podajemy z dżemem. Idealnie pasuje ten z porzeczek :)
  7. Smacznego :)
dynia Śniadanie obiad kolacja dla dzieci jajko mąka cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze