REKLAMA

Dyniowe ciasteczka

Ciasteczka z dynią to świetny pomysł na fit deser dla wszystkich fanów dyni, która uznawana jest za kulinarną królową jesieni. Z powodzeniem możemy serwować je w roli halloweenowych łakoci nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Ciasteczka dyniowe są niezwykle aromatyczne, a przy tym mięciutkie w środku. Najlepiej przygotować je z dyni hokkaido, nazywanej również dynią japońską, gdyż charakteryzuje się ona słodkim smakiem i intensywnym aromatem. Wierzch ciasteczek dyniowych możemy posypać cukrem pudrem – dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasteczka dyniowe! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Desery ciastka

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Przesiewanie mąki 1.

    Masa na ciasteczka dyniowe: Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy jajka, wlewamy mleko i dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Formowanie ciasteczek 2.

    Formowanie i pieczenie: blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie zwilżamy wodą lub natłuszczamy olejem, urywamy równe kawałki ciasta (możemy je ważyć na wadze) i formujemy kilki. Układamy je na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut.

  • Lukrowanie ciasteczek 3.

    Lukier: W moździerzu ucieramy cukier i sok z cytryny do momentu, aż powstanie lukier. Jeśli lukier jest za gesty. dodajemy trochę więcej soku z cytryny. Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem. To proste i pyszne ciasteczka!

Porady

  • do przepisu na ciasteczka dyniowe najlepiej wykorzystać wcześniej przygotowane puree dyniowe - wystarczy upiec dynię, zmiksować i zapasteryzować lub... wykorzystać dynię mrożoną, którą przed dodaniem do składników suchych na ciastka, rozmrozi się podgrzewając w garnuszku na puree.
  • do masy na ciastka z puree z dyni można dodać korzennych przypraw - zmielonych goździków, cynamonu czy imbiru lub wykorzystać gotową, domową przyprawę do piernika

Notka redakcyjna

 

Jaka dynia do deserów? 


Do deserów z dynią, w tym m.in. ciasteczek dyniowych, ale również sernika z dynią czy pumpkin latte, najlepiej wykorzystać dynię hokkaido, która nazywana jest również dynią japońską. Jest ona stosunkowo łatwo dostępna w sklepach i na bazarkach, co jest jedną z jej zalet. Dynia ta charakteryzuje się pomarańczową skórką oraz intensywnym w smaku, słodkim miąższem. Niektórzy smak dyni hokkaido porównują do smaku pieczonych kasztanów. Inni z kolei wskazują, że ma ona lekko orzechowy posmak. Do ciasteczek dyniowych z powodzeniem możemy wykorzystać również dynię piżmową, której cechą charakterystyczną jest kształt, przypominający nieco kształt dzwonu. Miąższ tej dyni również ma intensywny słodko-maślany smak o wyraźnie odczuwanym posmaku orzechów. 


Desery z dynią w roli głównej 


Dynia jest dość uniwersalnym warzywem – możemy przygotować z niej zarówno dania wytrawne (przystawki, zupy i dania główne), jak i desery, które cieszą się dużą popularnością. Możemy przygotować je np. na jesienne przyjęcie, a z całą pewnością nie może ich zabraknąć na imprezie halloweenowej. Świetnym pomysłem jest przygotowanie sernika z dynią – wyróżnia się on pomarańczowym kolorem, a z polewą czekoladową smakuje wprost wybornie. Jeśli szukamy szybkiego pomysłu na deser, to dobrym pomysłem będzie przygotowanie kultowej pumpkin latte – dyniowej kawy, która świetnie rozgrzewa w jesienne dni. Inną propozycją na szybki i prosty deser z dynią jest mus z dyni, który najlepiej serwować z bitą śmietaną. Nie należy zapominać również o klasyku, czyli: tarcie dyniowej, a także o muffinach dyniowych.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy