Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe to najlepszy pomysł na zdrowy i smaczny deser dla całej rodziny. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, więc będą świetnym pomysłem na podwieczorek lub smaczny dodatek do kawy. Aby je zrobić wystarczy tylko kilka składników i niewiele pracy, a efekt końcowy wygląda jak z najlepszej cukierni. Zobaczcie, jak zrobić ciastka z dynią, które zachwycą każdego łasucha. 

dodany przez: Kulinarna Ania

ciastka

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)


Ciasteczka dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Puree dyniowe: dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Lekko skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Następnie lekko studzimy i blendujemy na gładki mus. 

  • 2.

    Masa: do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dosypujemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy puree z dyni, jajka oraz mleko i miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego ciasta.

  • 3.

    Formowanie: blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie zwilżamy wodą lub natłuszczamy olejem, urywamy równe kawałki ciasta i formujemy kulki. 

  • 4.

    Pieczenie: ciasteczka dyniowe układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 15-20 minut.

  • 5.

    Lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny na gładko i dekorujemy nim upieczone ciasteczka dyniowe. 

Porady

  • Ciasteczka dyniowe można też przygotować w innych odsłonach, formując w dłoniach dowolne kształty. Dobrym pomysłem jest także odbicie na nich wzorków. Najłatwiej zrobić to za pomocą widelca, delikatnie wciskając jego ząbki w surowe ciasto. W ten sposób łatwo otrzymamy na ciastkach urocze paski lub kratkę.
  • Aby przepis na ciasteczka dyniowe był jeszcze szybszy i łatwiejszy, warto przygotować od razu większy zapas puree z dyni do słoików. Wystarczy upiec dynię, zmiksować ją i zapasteryzować. Do tego przepisu można również wykorzystać dynię mrożoną.
  • Ciasteczka z dyni można też składać parami i wypełniać je w środku ulubionym kremem. Szybkim i prostym nadzieniem może być też masło orzechowe lub ulubiony dżem. Tym sposobem w kilka chwil wyczarujemy domowe markizy. 

Notka redakcyjna

Ciasteczka dyniowe - dodatki

Przepis na ciasteczka dyniowe nie wymaga wielu składników, ale możemy ulepszać go, dodając ulubione bakalie, orzechy czy przyprawy. Masę na ciastka z dynią warto doprawić cynamonem, kardamonem, mielonymi goździkami, gałką muszkatołową. Można też wykorzystać mieszankę wszystkich tych korzennych smaków, przygotowując domową przyprawę do piernika. Doskonale pasuje tu także odrobina świeżego lub sproszkowanego imbiru. 

Podobną dowolność mamy, jeśli chodzi o dekorację wypieku. Ciastka dyniowe świetnie smakują nie tylko z lukrem, ale także oblane polewą czekoladową. Te z czekoladą warto dodatkowo posypać po wierzchu kruszonymi orzechami włoskimi lub migdałami

Jeśli liczycie kalorie, ten deser możecie też zrobić w wersji odchudzonej. Aby upiec ciasteczka dyniowe fit, wystarczy zamienić cukier puder na erytrytol. Należy go najpierw zmielić na pył, a następnie ucierać z sokiem z cytryny jak klasyczny lukier. Jeśli chcecie, aby ciastka dyniowe były jeszcze zdrowsze, część mąki pszennej możecie zastąpić ryżową, owsianą, jaglaną czy orkiszową. Zamiast niej możemy też użyć płatków owsianych. Do takich ciasteczek dyniowych owsianych warto dodać ulubione suszone owoce.

Jaka dynia do deserów? 

Proste ciasteczka dyniowe wyjdą pysznie z dowolnego gatunku dyni, ale najlepiej wykorzystać dynię hokkaido. Ten gatunek jako jedyny można jeść razem ze skórką, dlatego możemy upiec i blendować dynię bez konieczności jej obierania. Jest ona stosunkowo łatwo dostępna w sklepach i na bazarkach, co jest jedną z jej zalet. Dodatkowo charakteryzuje się ona najbardziej intensywnie pomarańczową skórką oraz wyrazistym w smaku, słodkim miąższem. Niektórzy smak dyni hokkaido porównują do smaku pieczonych kasztanów. Inni z kolei wskazują, że ma ona lekko orzechową nutę. 

Jeśli jednak nie znajdziecie tego gatunku w swoim sklepie, do ciasteczek dyniowych z powodzeniem możecie wykorzystać też dynię piżmową. Jej cechą charakterystyczną jest kształt, nieco przypominający dzwon. Miąższ tej odmiany również ma głęboki, słodko-maślany smak o wyraźnie odczuwalnym orzechowym aromacie, dlatego fantastycznie sprawdzi się do ciastek. 

Inne desery z dynią w roli głównej 

Dynia jest pysznym, zdrowym, a do tego bardzo uniwersalnym produktem. Choć zwykle kojarzymy ją z daniami wytrawnymi, to jest ona doskonałym materiałem na desery. Klasyką gatunku jest oczywiście ciasto dyniowe, ale na bazie puree z dyni można też zrobić doskonały sernik czy racuszki lub placki na słodko. Pysznym pomysłem na coś słodkiego są także muffiny dyniowe. Słodkim symbolem sezonu jesiennego jest także krucha tarta dyniowa.

Jeśli szukacie szybkiego pomysłu na deser, to dobrym wyborem będzie też kultowa pumpkin spice latte, czyli dyniowa kawa popularna w wielu sieciach kawiarni. Inną propozycją na szybki deser jest mus z dyni, który najlepiej serwować z bitą śmietaną. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy