Zupa z dyni pojawia się na naszych stołach w wielu wariantach. Można dodawać do niej rozmaite przyprawy lub wzbogacić ją dodatkiem innych warzyw. Świetnie sprawdzi się też połączenie ze słodką nutą owoców lub aksamitnym mleczkiem kokosowym. Jak przygotować wariant podstawowy i czym warto go wzbogacić? Przygotowaliśmy dla Was najlepsze dyniowe inspiracje oraz kilka przepysznych przepisów do przetestowania!

Jaka dynia na zupę?

Przygotowywanie zupy dyniowej zacznijmy od wyboru dyni. Najlepiej do kremu nada się dynia zwyczajna. Jest bardzo delikatna w smaku, świetnie będzie komponować się z przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Ze względu na rozmiary dyni można kupić tylko jej kawałek, ale z drugiej strony my radzimy po prostu zamrozić część przygotowanego puree. Potem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i zupę mamy gotową w kilka chwil. Świetnie do zupy sprawdzi się też dynia hokkaido. Jest mała, ale jedna sztuka w zupełności wystarczy na zupę. Po upieczeniu dynia hokkaido będzie przyjemnie kremowa i słodkawa. Do zupy można również użyć dyni piżmowej, ale lepiej nie ucierać jej na krem. Jest bardzo delikatna i przyjemna w smaku, dlatego podpieczmy jej kawałki w piekarniku i dorzućmy do gotowego już kremu.

Zupa dyniowa najpyszniej smakuje w sezonie, przygotowana ze świeżej dyni, ale z powodzeniem można też gotować ją z mrożonej dyni. Wystarczy, że w sezonie kupimy większy zapas dyni, obierzemy ją i pokroimy w kostkę, a następnie przesypiemy do woreczków strunowych i zamrozimy. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kremem dyniowym przez cały rok!

Potrzebujecie inspiracji, co zrobić z dynią? Sprawdźcie nasz poradnik Dynia na słodko i słono - 12 świetnych przepisów!

Jak zrobić zupę z dyni?

Zupa z dyni na mleku to klasyka z dzieciństwa, którą pamiętamy jeszcze z dziecięcych lat, ale to nie jedyna opcja na dyniową polewkę. Baza na zupę może być też bulion warzywny lub dyniowe puree. Wystarczy, że dynię pokroimy na mniejsze kawałki i upieczemy w piekarniku. Dzięki temu dynia nabierze fantastycznego orzechowego aromatu, a my łatwiej obierzemy ją ze skórki, a miąższ będzie miękki i gotowy do zmiksowania. Najprostsza zupa krem z dyni powinna być dość gęsta i o aksamitnej konsystencji.

Jak zagęścić zupę krem z dyni? Najprostszym sposobem jest ugotowanie sporej ilości dyni, marchwi czy ziemniaków i zmiksowanie wszystkich warzyw na gęsty krem. Możemy dodać też trochę ugotowanej kaszy jaglanej i dokładnie zblendować zupę. W roli zagęszczacza świetnie sprawdzi się też serek topiony lub mascarpone. Do gotowej zupy możemy wrzucić też pieczywo. Wystarczy rozdrobnić kromkę chleba lub bułkę, a następnie zmiksować dokładnie zupę na gładko. Z kolei jeśli lubimy nieco rzadszy wariant i chcemy rozrzedzić zupę, najlepiej po prostu dodać więcej bulionu lub nawet wody.

Jakie przyprawy do zupy z dyni?

Czym doprawić zupę krem z dyni, aby zachwycała smakiem i aromatem? Dorzućmy starty na tarce imbir i przyprawy - cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz. Jeśli lubimy ostre zupy, doprawmy ją też papryczkami chili. Dla podkręcenia smaku zupy warto dodać do niej trochę soku z pomarańczy, mleka kokosowego lub śmietany. Gotową zupę możemy posypać parmezanem i płatkami migdałów lub kawałkami orzechów. Jeśli chcemy wzbudzić zachwyt gości, podajmy krem w wydrążonej dyni hokkaido

Dodatki do zupy dyniowej

Z czym podawać zupę z dyni? Aksamitny krem z dyni aż prosi się o jakiś kontrastujący chrupiący dodatek, dlatego najlepiej sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju grzanki. Możemy zgrillować całe kromki chleba lub pokroić je na małe kosteczki i podsmażyć na patelni. Zupa krem z dyni świetnie smakuje także z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi pestkami dyni, słonecznika czy płatkami migdałów. 

Zupa krem z dyni- ile kalorii?

Jeśli zastanawiacie się ile kcal ma zupa krem z dyni, nie musicie się martwić! Dynia to wyjątkowo niskokaloryczny produkt i w 100 gramach ma tylko 26 kalorii. Jeśli więc ugotujemy podstawową wersję dyniowej, bazującą na bulionie i warzywach, cała miska takiej zupy będzie nie więcej niż 100 kalorii. Oczywiście kaloryczność zupy krem zmieni się w zależności od dodanych składników. Jeśli zdecydujemy się na wariant na mleczku kokosowym, wartość energetyczna miski zupy wzrośnie do około 250-300 kalorii. 

Kiedy wiemy już jak i z czym przygotować dyniową zupę, nie pozostaje nic innego, jak zabierać się za gotowanie! Wypróbujcie nasze przepisy lub spróbujcie własnych kombinacji smakowych. Życzymy smacznych dyniowych eksperymentów!

Czy można zamrozić zupę krem z dyni?

Jeśli przygotujemy większą porcję zupy i zostanie nam nadwyżka, z powodzeniem możemy zamrozić krem z dyni. Wystarczy ostudzić zupę i przelać ją do plastikowych pojemników lub woreczków strunowych. Nie polecamy mrożenia zup w słoikach, gdyż pod wpływem niskiej temperatury mogą one pęknąć. Zupę najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki i najpierw rozmrozić w lodówce, a następnie podgrzać.

Zobacz też: Przepisy na Halloween