Lazania z dyni

Lazania z dyni - to jesienny pomysł na nietypowy obiad.

Dodany przez:

Dania główne

Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 80 dag oczyszczonej dyni kent
  • pęczek świeżej szałwii
  • 20 dag stopionego klarowanego masła
  • sól w płatkach
  • por, tylko biała część
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag jarmużu
  • 25 dag suszonych pomidorów
  • 50 dag sera twarogowego
  • 2 jajka, lekko roztrzepane

Przygotowanie

  1. Dynię tniemy za pomocą mandoliny na plastry grubości 2 mm. Z gałązek szałwii odrywamy listki. Połowę zostawiamy w całości, a resztę drobno siekamy.
  2. W dużej misce mieszamy plastry dyni, połowę całych liści szałwii, 2 łyżki stopionego masła i 2 łyżeczki soli, odstawiamy. Por i czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy w drugiej misce z 2 łyżkami masła i 1/2 łyżeczki soli; odstawiamy, aby się przemacerowały.
  3. Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, liście drobno siekamy, mieszamy w kolejnej misce z posiekanymi suszonymi pomidorami i łyżeczką płatków soli, odstawiamy aby lekko zmiękły. Twaróg mieszamy z jajkami i posiekaną szałwią, odstawiamy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o pojemności 2 l smarujemy masłem. Na dnie rozprowadzamy jedną trzecią mieszaniny pora i czosnku, przykrywamy warstwą plastrów dyni z szałwią, następnie 1/3 mieszaniny twarogowej i 1/3 mieszaniny jarmużowej, a następnie kolejną warstwą mieszanki dyni. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, kończąc wszystko plastrami dyni.
  5. Wierzch lazanii za pomocą pędzelka smarujemy masłem. Lazanię przykrywamy płatem pergaminu i zamykamy całe naczynie arkuszem folii aluminiowej. Pieczemy 1 godz. 30 min, następnie w piekarniku rozgrzewamy grill. Z formy zdejmujemy folię i papier, wstawiamy ją wysoko pod grill. Zapiekamy 5–6 min lub do momentu, gdy plastry dyni staną się chrupiące i rumiane.
  6. Pozostałe masło (ok. 6 łyżek) rozgrzewamy do wysokiej temperatury i wrzucamy resztę całych listków szałwii. Smażymy ok. półtorej minuty, aż listki się zeszklą i zesztywnieją. Osączamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Przed podaniem lazanię posypujemy „chipsami„ z szałwii.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2017
dynia jarmuż lazania szałwia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy