Lazania z dyni

Ocena:

4.49 (169)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Lazania z dyni - to jesienny pomysł na nietypowy obiad. Dodatek twarogu sprawia, że sanie jest wyjątkowo sycące. Lazania z pomidorów to świetna alternatywa dla wersji z makaronem.

Składniki:

  • dynia  800 g

  • szałwia  1 pęczek

  • masło klarowane  200 g

  • sól  1 szczypta

  • por  0.5 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • jarmuż  100 g

  • suszone pomidory  250 g

  • twaróg  500 g

  • jajka  2 szt.

Lazania z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Oczyszczoną dynię kent tniemy za pomocą mandoliny na plastry grubości 2 mm. Z gałązek szałwii odrywamy listki. Połowę zostawiamy w całości, a resztę drobno siekamy. W dużej misce mieszamy plastry dyni, połowę całych liści szałwii, 2 łyżki stopionego klarowanego masła i 2 łyżeczki soli, odstawiamy. Białą część pora i czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy w drugiej misce z 2 łyżkami masła i 1/2 łyżeczki soli w płatkach odstawiamy, aby się przemacerowały.

    por-iStock-min
  • Krok 2:

    Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, liście drobno siekamy, mieszamy w kolejnej misce z posiekanymi suszonymi pomidorami i łyżeczką płatków soli, odstawiamy aby lekko zmiękły. Twaróg mieszamy z lekko roztrzepanymi jajkami i posiekaną szałwią, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o pojemności 2 l smarujemy masłem. Na dnie rozprowadzamy jedną trzecią mieszaniny pora i czosnku, przykrywamy warstwą plastrów dyni z szałwią, następnie 1/3 mieszaniny twarogowej i 1/3 mieszaniny jarmużowej, a następnie kolejną warstwą mieszanki dyni. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, kończąc wszystko plastrami dyni.

    maslo-klarowane-iStock-min
  • Krok 3:

    Wierzch lazanii za pomocą pędzelka smarujemy masłem. Lazanię przykrywamy płatem pergaminu i zamykamy całe naczynie arkuszem folii aluminiowej. Pieczemy 1 godz. 30 min, następnie w piekarniku rozgrzewamy grill. Z formy zdejmujemy folię i papier, wstawiamy ją wysoko pod grill. Zapiekamy 5–6 min lub do momentu, gdy plastry dyni staną się chrupiące i rumiane.
    Pozostałe masło (ok. 6 łyżek) rozgrzewamy do wysokiej temperatury i wrzucamy resztę całych listków szałwii. Smażymy ok. półtorej minuty, aż listki się zeszklą i zesztywnieją. Osączamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Przed podaniem lazanię posypujemy „chipsami” z szałwii. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2017.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)

Porady

Zobacz przepis: Lazania z mięsem mielonym i beszamelem z koziego sera

Polecamy również: zupa z dyni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne