Lazania z dyni

Lazania z dyni - to jesienny pomysł na nietypowy obiad. Dodatek twarogu sprawia, że sanie jest wyjątkowo sycące. Lazania z pomidorów to świetna alternatywa dla wersji z makaronem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne lasagne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 169 głosów)

Lazania z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • por-iStock-min 1.

    Oczyszczoną dynię kent tniemy za pomocą mandoliny na plastry grubości 2 mm. Z gałązek szałwii odrywamy listki. Połowę zostawiamy w całości, a resztę drobno siekamy. W dużej misce mieszamy plastry dyni, połowę całych liści szałwii, 2 łyżki stopionego klarowanego masła i 2 łyżeczki soli, odstawiamy. Białą część pora i czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy w drugiej misce z 2 łyżkami masła i 1/2 łyżeczki soli w płatkach odstawiamy, aby się przemacerowały.

  • maslo-klarowane-iStock-min 2.

    Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, liście drobno siekamy, mieszamy w kolejnej misce z posiekanymi suszonymi pomidorami i łyżeczką płatków soli, odstawiamy aby lekko zmiękły. Twaróg mieszamy z lekko roztrzepanymi jajkami i posiekaną szałwią, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o pojemności 2 l smarujemy masłem. Na dnie rozprowadzamy jedną trzecią mieszaniny pora i czosnku, przykrywamy warstwą plastrów dyni z szałwią, następnie 1/3 mieszaniny twarogowej i 1/3 mieszaniny jarmużowej, a następnie kolejną warstwą mieszanki dyni. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, kończąc wszystko plastrami dyni.

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 3.

    Wierzch lazanii za pomocą pędzelka smarujemy masłem. Lazanię przykrywamy płatem pergaminu i zamykamy całe naczynie arkuszem folii aluminiowej. Pieczemy 1 godz. 30 min, następnie w piekarniku rozgrzewamy grill. Z formy zdejmujemy folię i papier, wstawiamy ją wysoko pod grill. Zapiekamy 5–6 min lub do momentu, gdy plastry dyni staną się chrupiące i rumiane.
    Pozostałe masło (ok. 6 łyżek) rozgrzewamy do wysokiej temperatury i wrzucamy resztę całych listków szałwii. Smażymy ok. półtorej minuty, aż listki się zeszklą i zesztywnieją. Osączamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Przed podaniem lazanię posypujemy „chipsami” z szałwii. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2017.

Porady

Zobacz przepis: Lazania z mięsem mielonym i beszamelem z koziego sera

Polecamy również: zupa z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy