Patatas bravas, czyli hiszpańskie smażone ziemniaki, są jednym z najpopularniejszych tapasów w barach nad Morzem Śródziemnym. Przekąska należy również do najstarszych. Pomysł na nią datuje się na koniec XVI wieku, kiedy to Hiszpanie podbili Imperium Inków. Oryginalnie patatas bravas podawane są z sosem pimentón – na bazie oliwy i wędzonej papryki.
iStock
(średnia 4.52 z 168 głosów)
Sos pimentón: obieramy cebulę i czosnek z łupin, po czym kroimy je w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy liść laurowy, paprykę w proszku i mąkę. Smażymy ok. 2 min, po czym wlewamy 300 ml wody. Od momentu wrzenia gotujemy sos przez 10 min na małej mocy palnika. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Ziemniaki: obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm. Myjemy je pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Pierwsze smażenie: olej rozgrzewamy do temperatury 110°C. Ostrożnie przekładamy ziemniaki na patelnię i smażymy je przez 10 min. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je na talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Na ten czas wyłączamy kuchenkę.
Drugie smażenie: ponownie rozgrzewamy olej na patelni – tym razem do wyższej temperatury, ok. 175°C. Wrzucamy wstępnie podsmażone ziemniaki na kolejne 5–7 min. Obracamy, aby zarumieniły się z każdej strony.
Gotowe ziemniaki: usmażone patatas bravas odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy
Podawanie: patatas bravas serwujemy jako tapas lub dodatek do głównego dania, z sosem pimentón obok.
Porady
- Ziemniaki po hiszpańsku najłatwiej jest zrobić we frytkownicy, w której można ustawić stałą temperaturę.
- Jeśli smażymy patatas bravas na patelni, najpierw (po rozgrzaniu oleju) ustawiamy najmniejszą moc kuchenki. Do drugiego smażenia zmieniamy na średnią moc palnika.
- Do smażenia przyda się termometr kuchenny.
- W podobny sposób możemy zrobić też zwykłe frytki.
- Jeśli nie smażymy ich od razu, dobrze jest zostawić je w słonej wodzie (albo z dodatkiem cukru), dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
- Przed smażeniem należy dokładnie osuszyć ziemniaki przy pomocy papierowego ręcznika.
Do patatas bravas, czyli frytek po hiszpańsku, doskonale sprawdzą się także inne sosy:
W Hiszpanii patatas bravas serwowane są głównie w barach jako przekąska do wina lub piwa. Z powodzeniem mogą jednak zastąpić ziemniaki lub frytki do dań głównych, takich jak:
Do przekąsek lub dań z białym mięsem można podać lekkie białe wino, z kolei do wołowiny lepszym wyborem będzie wino czerwone, np. hiszpańska Rioja lub Tempranillo.
Oprócz smażonych ziemniaków w hiszpańskich barach można dostać także inne popularne tapasy:
Na imprezie w stylu hiszpańskim nie może zabraknąć także ziemniaczanej tortilli.
Komentarze