Patatas bravas

Patatas bravas, czyli hiszpańskie smażone ziemniaki, są jednym z najpopularniejszych tapasów w barach nad Morzem Śródziemnym. Przekąska należy również do najstarszych. Pomysł na nią datuje się na koniec XVI wieku, kiedy to Hiszpanie podbili Imperium Inków. Oryginalnie patatas bravas podawane są z sosem pimentón – na bazie oliwy i wędzonej papryki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ziemniaków Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)

Patatas bravas - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Sos pimentón: obieramy cebulę i czosnek z łupin, po czym kroimy je w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy liść laurowy, paprykę w proszku i mąkę. Smażymy ok. 2 min, po czym wlewamy 300 ml wody. Od momentu wrzenia gotujemy sos przez 10 min na małej mocy palnika. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

  • 2.

    Ziemniaki: obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm. Myjemy je pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • 3.

    Pierwsze smażenie: olej rozgrzewamy do temperatury 110°C. Ostrożnie przekładamy ziemniaki na patelnię i smażymy je przez 10 min. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je na talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Na ten czas wyłączamy kuchenkę.

  • 4.

    Drugie smażenie: ponownie rozgrzewamy olej na patelni – tym razem do wyższej temperatury, ok. 175°C. Wrzucamy wstępnie podsmażone ziemniaki na kolejne 5–7 min. Obracamy, aby zarumieniły się z każdej strony.

  • 5.

    Gotowe ziemniaki: usmażone patatas bravas odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy

  • 6.

    Podawanie: patatas bravas serwujemy jako tapas lub dodatek do głównego dania, z sosem pimentón obok. 

Porady

  • Ziemniaki po hiszpańsku najłatwiej jest zrobić we frytkownicy, w której można ustawić stałą temperaturę.
  • Jeśli smażymy patatas bravas na patelni, najpierw (po rozgrzaniu oleju) ustawiamy najmniejszą moc kuchenki. Do drugiego smażenia zmieniamy na średnią moc palnika.
  • Do smażenia przyda się termometr kuchenny.
  • W podobny sposób możemy zrobić też zwykłe frytki.
  • Jeśli nie smażymy ich od razu, dobrze jest zostawić je w słonej wodzie (albo z dodatkiem cukru), dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
  • Przed smażeniem należy dokładnie osuszyć ziemniaki przy pomocy papierowego ręcznika.

Notka redakcyjna

Sosy do patatas bravas

Do patatas bravas, czyli frytek po hiszpańsku, doskonale sprawdzą się także inne sosy:

  • salsa pomidorowa – czyli inaczej salsa brava to sos z przetartych pomidorów z dodatkiem bazylii, czosnku i odrobiny tabasco,
  • aioli – sos czosnkowy na bazie oliwy z oliwek,
  • pikantny biały sos – na bazie majonezu z czosnkiem, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową,
  • sos belgijski – z majonezu, ketchupu i cebuli,
  • klasyczny sos czosnkowy – przygotowany na bazie czosnku, majonezu i jogurtu.

Do czego pasują patatas bravas?

W Hiszpanii patatas bravas serwowane są głównie w barach jako przekąska do wina lub piwa. Z powodzeniem mogą jednak zastąpić ziemniaki lub frytki do dań głównych, takich jak:

Do przekąsek lub dań z białym mięsem można podać lekkie białe wino, z kolei do wołowiny lepszym wyborem będzie wino czerwone, np. hiszpańska Rioja lub Tempranillo.

Patatas bravas i inne hiszpańskie tapasy

Oprócz smażonych ziemniaków w hiszpańskich barach można dostać także inne popularne tapasy:

  • smażone owoce morza,
  • wędliny lub mięsa – np. szynkę jamón lub serrano, katalońską kiełbasą fuet, chorizo lub oreja – smażone wołowe uszy,
  • oliwki – podawane z pestką lub w formie tapenady – pasty z czarny oliwek,
  • banderillas – hiszpańskie koreczki na wykałaczkach z piklami, kiełbasą lub serem.

Na imprezie w stylu hiszpańskim nie może zabraknąć także ziemniaczanej tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy