Gulasz z indyka to pomysł na sycący i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka możesz przyrządzić zarówno z udźca indyka, jak i z piersi. Dla dodatkowego smaku możesz do niego dodać także ulubione grzyby lub paprykę. Sprawdź nasz przepis na gulasz z indyka.
istock
(średnia 4.29 z 266 głosów)
Porady
- W przepisie użyto wody, ale możesz użyć też dowolnego bulionu
- Przyprawy – możesz też skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do indyka
Zobacz także: Przepis na eskalopki z indyka
Gulasz z indyka jest bardzo prostym daniem, które bez trudu przygotujesz, nawet jeśli nie masz rozległego doświadczenia w kuchni. Bardzo ważne jest, by mięso na gulasz z indyka było dobrej jakości. Mięso z indyka należy pokroić w drobne kostki i podsmażyć na patelni, aby je „zamknąć”. Gulasz z indyka najlepiej przygotowywać w garnku o grubym dnie, aby niczego nie przypalić. Następnie wlewamy do garnka szklankę wody (lub bulionu) i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Ostatnim etapem jest zagęszczenie gulaszu łyżką mąki rozrobioną z wodą.
Do gulaszu z indyka możesz dodać także warzywa. Na gulasz z indyka z warzywami najlepiej nada się papryka, marchewka, pietruszka, cukinia a nawet fasolka. Pysznym rozwiązaniem będzie także gulasz z indyka z pieczarkami. Grzyby pokrój w ćwiartki i usmaż je razem z mięsem i przyprawami, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku.
Indyk to delikatne mięso. Należy zatem z umiarem dodawać przyprawy do gulaszu z indyka, aby nie zagłuszyć smaku mięsa. Tak naprawdę dobrym zestawem będzie już sam pieprz, czosnek i szczypta soli, ale sprawdzi się też kminek, papryka słodka i ostra lub zioła prowansalskie. Jeśli chcemy, by danie zyskało orientalny smak, gulasz z indyka możemy wzbogacić o imbir, kardamon czy odrobinę kurkumy.
Jak długo gotować gulasz z indyka? Jeśli będziemy go gotować zbyt krótko, mięso może okazać się zbyt twarde, z kolei jeśli nadto wydłużymy czas gotowania – kawałki mięsa będą się rozpadać. Zatem ile gotować gulasz z indyka? Najlepiej, by czas gotowania nie był krótszy niż 30 minut i nie dłuższy niż godzina.
Gulasz z indyka powinien mieć gęstą, zawiesistą konsystencję. Jest na to kilka sposobów. Najpopularniejsze sposoby na zagęszczenie gulaszu to dodanie do niego zasmażki z mąki i masła bądź mąki dokładnie zmieszanej z odrobiną wody. Aby zagęścić gulasz z indyka, można też dodać do niego zmiksowane warzywa (np. marchewkę bądź ziemniaki), łyżkę śmietany lub odrobinę startego, czerstwego pieczywa. Gulasz z indyka można zagęścić także gotując go bez pokrywki. Wówczas płyny odparują i danie samo z czasem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Komentarze