Salsa pomidorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i przy tym nieprawdopodobnie aromatyczna. Dzieje się tak, ponieważ do jej przyrządzenia używamy wyłącznie świeżych składników: pomidorów, czosnku, posiekanej cebuli oraz kolendry. Ta prosta salsa pomidorowa jest doskonałym dodatkiem do grillowanych ryb, mięs, fajitas oraz nachosów. Przygotujesz ją w zaledwie 5 minut!
bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę bardzo drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem i świeżymi liśćmi kolendry.
Salsa pomidorowa przepis: w misce łączymy wszystkie składniki, po czym dodajemy niewielką ilość octu winnego oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, po czym odstawiamy do lodówki do czasu podania.
Kalorie: 29
Węglowodany: 5
Tłuszcz: 0.2
Błonnik: 2
Białko: 1
Ilość porcji: 4
Sód: 0.1
Cukier: 5
Porady
- Do przygotowania salsy pomidorowej najlepsze będą średniej wielkości pomidory. Skórkę z pomidorów usuniemy łatwo, nacinając ją wzdłuż i na chwilę, umieszczając we wrzącej wodzie lub rozgrzanym piekarniku.
- Jeśli chcemy dodać salsie pomidorowej pikantnego smaku, możemy wzbogacić ją o odrobinę chilli lub innej ostrej papryki.
- Najlepsze do salsy ze świeżych pomidorów są aromatyczne warzywa sezonowe. Później świetnie sprawdzą się mniejsze pomidory, takie jak daktylowe, koktajlowe lub cherry.
- Przepis na salsę pomidorową można zmodyfikować, dodając ulubione przyprawy, np. świeżą natkę pietruszki, bazylię, a nawet cynamon, curry lub mielony kminek.
- Taki sos pomidorowy możemy zrobić też z dodatkiem innych warzyw, np. z papryką, kukurydzą, czerwoną soczewicą, które dusimy razem z pomidorami. Podajemy na zimno.
Ten sos pomidorowy jest często podawany do nachosów, czyli kukurydzianych przekąsek. Są bardzo popularne w Meksyku, ale u nas też cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza podczas domowych wieczorów filmowych i grillowania w ogrodzie. Salsa do nachos jest obowiązkowym dodatkiem.
Salsa z pomidorów dobrze komponuje się z rybami, np. z łososiem. Filet przyrządzamy w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby układamy salsę pomidorową i całość skrapiamy dobrej jakości oliwą. Gotujemy na parze pod przykryciem około 15 minut. Podajemy z dużą ilością świeżych ziół.
Meksykańską salsę pomidorową możemy podać także jako dodatek do kanapek, na przykład z halloumi lub serem białym albo do domowych burgerów i frytek.
Innym popularnym sosem, który z łatwością przygotujemy we własnej kuchni, jest salsa verde, stanowiąca wspaniały dodatek do burrito. Głównym składnikiem tej salsy jest miechunka pomidorowa, która wyglądem przypomina pomidory, jest jednak bardziej kwaśna i cierpka. Zwykle salsę verde przygotowuje się z papryczką chilli, z której wcześniej warto usunąć gniazda nasienne.
Miłośnikom ostrych potraw może przypaść do gustu salsa chipotle. Chipotle to wędzone ostre papryczki, które używane są w kuchni meksykańskiej. U nas nie są jeszcze zbyt popularne, ale można je bez problemu kupić w większych sklepach lub takich specjalizujących się w kuchniach egzotycznych.
3 papryczki chipotle gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, a następnie odstawiamy garnek na kilka minut, żeby zmiękły. Jeśli używamy takich z zalewy, krok ten można pominąć i przystąpić od razu do siekania. Następnie kroimy drobno cebulę i umieszczamy w garnku, dodajemy pomidory z puszki i odrobinę cukru, po czym całość gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy z ognia i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: cynamon, zmielone ziele angielskie, zmielone goździki, kmin rzymski, sok z cytryny i papryczki chipotle. Zostawiamy do wystygnięcia. Salsa chipotle pasuje do wołowiny, kurczaka i nachosów.
Z kolei pyszną i orzeźwiającą salsę mango przygotujemy, mieszając rozdrobnione mango z ananasem, czerwoną papryką, dymką, limonką i natką pietruszki.
Polecamy przepis na dorsza z salsą mango!
Komentarze