Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa to nic innego jak prosty sos, którego bazą są pomidory, często też inne warzywa i zioła. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przy tym nieprawdopodobnie aromatyczna. Do jej przyrządzenia używamy wyłącznie świeżych składników: pomidorów, czosnku, posiekanej cebuli oraz kolendry. Jest doskonałym dodatkiem do grillowanych ryb, mięs, fajitas oraz nachosów. Zdradzamy oryginalny przepis na meksykańską salsę pomidorową.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy sos pomidorowy sos meksykański

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
29 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Salsa pomidorowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę bardzo drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem i świeżymi liśćmi kolendry. Wyciskamy sok z połowy limonki. 

  • 2.

    Salsa pomidorowa przepis: w misce łączymy wszystkie składniki, po czym dodajemy niewielką ilość octu winnego oraz sok z limonki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

  • 3.

    Chłodzenie: gotową salsę pomidorową odstawiamy do lodówki do czasu podania. 

Kalorie: 29

Węglowodany: 5

Tłuszcz: 0.2

Błonnik: 2

Białko: 1

Ilość porcji: 4

Sód: 0.1

Cukier: 5

Porady

  • Do przygotowania salsy pomidorowej najlepsze będą średniej wielkości pomidory. Skórkę z pomidorów usuniemy łatwo, nacinając ją wzdłuż i na chwilę, umieszczając we wrzącej wodzie lub rozgrzanym piekarniku.
  • Jeśli chcemy dodać pikantnego smaku, możemy wzbogacić ją o odrobinę chilli lub innej ostrej papryki, w wersji ekstremalnej można postawić na habanero.
  • Najlepsze do salsy ze świeżych pomidorów są aromatyczne warzywa sezonowe. Później świetnie sprawdzą się mniejsze pomidory: daktylowe, koktajlowe lub cherry.
  • Przepis na salsę pomidorową można zmodyfikować, dodając ulubione przyprawy, np. świeżą natkę pietruszki, bazylię, a nawet cynamon, curry lub mielony kminek.
  • Tego rodzaju sos pomidorowy możemy zrobić też z dodatkiem innych warzyw, np. z papryką, kukurydzą, czerwoną soczewicą, które dusimy chwilę razem z pomidorami. Podajemy na zimno.
  • Wszystkie składniki na salsę można też wcześniej udusić przez ok. 10 minut, zioła dodajemy na koniec. Podajemy po przestudzeniu.
  • Można ją też wstępnie zblendować, żeby miała bardziej jednolitą konsystencję, ale polecamy zostawić trochę większych kawałków, bo na tym polega cały urok takiego meksykańskiego sosu.

Notka redakcyjna

Do czego pasuje salsa pomidorowa?

Ten sos pomidorowy jest często podawany wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co szczególnie dobrze komponuje się z tym meksykańskim dodatkiem?

  • nachosy, czyli kukurydziane przekąski. Są bardzo popularne w Meksyku, ale u nas też cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza podczas domowych wieczorów filmowych i grillowania w ogrodzie. Salsa do nachos jest obowiązkowym dodatkiem. 
  • ryby, np. łosoś lub dorsz. Filet przyrządzamy w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby układamy salsę pomidorową i całość skrapiamy dobrej jakości oliwą. Gotujemy na parze pod przykryciem około 15 minut. Podajemy z dużą ilością świeżych ziół. To też świetny dodatek do paluszków rybnych, które maczamy w salsie pomidorowej. Polecamy przetestować takie połączenie z tradycyjnym brytyjskim daniem - fish and chips.
  • kanapki, na przykład z halloumi lub serem białym,
  • bruschetta, w ten sposób powstanie włoska przekąska z meksykańskim dodatkiem,
  • domowe burgery, pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i wegetariańskich,
  • frytki - tradycyjne z ziemniaków lub innych warzyw, selera, buraka, marchewki, batata, a nawet z polenty.

Inne meksykańskie salsy

Jeśli robimy robimy salsę pomidorową na imprezę lub zwykłe spotkanie ze znajomymi, to warto od razu przygotować kilka propozycji. Dajemy gościom wybór, a przy tym to po prostu świetnie wygląda na stole. Poniżej znajdziecie przepisy na kilka najpopularniejszych sosów meksykańskich.

  • salsa verde - głównym składnikiem tej salsy jest miechunka pomidorowa, która wyglądem przypomina pomidory, jest jednak bardziej kwaśna i cierpka. Zwykle salsę verde przygotowuje się z papryczką chilli, z której wcześniej warto usunąć gniazda nasienne, chyba, że lubimy bardzo pikantne smaki.
  • salsa chipotle - z wędzonych ostrych papryczek, które używane są w kuchni meksykańskiej. Papryczki chipotle nie są u nas jeszcze zbyt popularne, ale można je bez problemu kupić w większych sklepach lub takich specjalizujących się w kuchniach egzotycznych. Do przepisu na salsę pomidorową dodajemy papryczki - świeże warto wcześniej podgotować przez 5 minut. Salsa chipotle pasuje do wołowiny, kurczaka i nachosów. 
  • salsa mango - wystarczy wymieszać rozdrobnione mango z ananasem, czerwoną papryką, dymką, limonką i natką pietruszki. 
  • salsa jalapeno - tu postępujemy tak samo, jak w przypadku chipotle. Jalapeno charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, ale należy do pikantnych papryk.
  • salsa z ananasa - najlepsza jest ze świeżego, dodajemy też paprykę chili, dymkę, sok z limonki, czosnek, może być też kawałek słodkiej papryki, całość doprawiamy świeżą miętą, kolendrą i solą, do tego może być ewentualnie odrobina cukru. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy