Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i przy tym nieprawdopodobnie aromatyczna. Dzieje się tak, ponieważ do jej przyrządzenia używamy wyłącznie świeżych składników: pomidorów, czosnku, posiekanej cebuli oraz kolendry. Ta prosta salsa pomidorowa jest doskonałym dodatkiem do grillowanych ryb, mięs, fajitas oraz nachosów. Przygotujesz ją w zaledwie 5 minut! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

salsa

Czas przygotowania:
5min.
Kalorie:
29 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Salsa pomidorowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę bardzo drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem i świeżymi liśćmi kolendry.  

  • 2.

    Salsa pomidorowa przepis: w misce łączymy wszystkie składniki, po czym dodajemy niewielką ilość octu winnego oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, po czym odstawiamy do lodówki do czasu podania. 

Kalorie: 29

Węglowodany: 5

Tłuszcz: 0.2

Błonnik: 2

Białko: 1

Ilość porcji: 4

Sód: 0.1

Cukier: 5

Porady

  • Do przygotowania salsy pomidorowej najlepsze będą średniej wielkości pomidory. Skórkę z pomidorów usuniemy łatwo, nacinając ją wzdłuż i na chwilę, umieszczając we wrzącej wodzie lub rozgrzanym piekarniku.
  • Jeśli chcemy dodać salsie pomidorowej pikantnego smaku, możemy wzbogacić ją o odrobinę chilli lub innej ostrej papryki. 
  • Najlepsze do salsy ze świeżych pomidorów są aromatyczne warzywa sezonowe. Później świetnie sprawdzą się mniejsze pomidory, takie jak daktylowe, koktajlowe lub cherry. 
  • Przepis na salsę pomidorową można zmodyfikować, dodając ulubione przyprawy, np. świeżą natkę pietruszki, bazylię, a nawet cynamon, curry lub mielony kminek. 
  • Taki sos pomidorowy możemy zrobić też z dodatkiem innych warzyw, np. z papryką, kukurydzą, czerwoną soczewicą, które dusimy razem z pomidorami. Podajemy na zimno.

Notka redakcyjna

Salsa pomidorowa – do czego podawać? 

Ten sos pomidorowy jest często podawany do nachosów, czyli kukurydzianych przekąsek. Są bardzo popularne w Meksyku, ale u nas też cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza podczas domowych wieczorów filmowych i grillowania w ogrodzie. Salsa do nachos jest obowiązkowym dodatkiem. 

Salsa z pomidorów dobrze komponuje się z rybami, np. z łososiem. Filet przyrządzamy w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby układamy salsę pomidorową i całość skrapiamy dobrej jakości oliwą. Gotujemy na parze pod przykryciem około 15 minut. Podajemy z dużą ilością świeżych ziół. 

Meksykańską salsę pomidorową możemy podać także jako dodatek do kanapek, na przykład z halloumi lub serem białym albo do domowych burgerów i frytek. 

 

Salsa z pomidorów i nie tylko 

Innym popularnym sosem, który z łatwością przygotujemy we własnej kuchni, jest salsa verde, stanowiąca wspaniały dodatek do burrito. Głównym składnikiem tej salsy jest miechunka pomidorowa, która wyglądem przypomina pomidory, jest jednak bardziej kwaśna i cierpka. Zwykle salsę verde przygotowuje się z papryczką chilli, z której wcześniej warto usunąć gniazda nasienne. 

Miłośnikom ostrych potraw może przypaść do gustu salsa chipotle. Chipotle to wędzone ostre papryczki, które używane są w kuchni meksykańskiej. U nas nie są jeszcze zbyt popularne, ale można je bez problemu kupić w większych sklepach lub takich specjalizujących się w kuchniach egzotycznych.  

3 papryczki chipotle gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, a następnie odstawiamy garnek na kilka minut, żeby zmiękły. Jeśli używamy takich z zalewy, krok ten można pominąć i przystąpić od razu do siekania. Następnie kroimy drobno cebulę i umieszczamy w garnku, dodajemy pomidory z puszki i odrobinę cukru, po czym całość gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy z  ognia i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: cynamon, zmielone ziele angielskie, zmielone goździki, kmin rzymski, sok z cytryny i papryczki chipotle. Zostawiamy do wystygnięcia. Salsa chipotle pasuje do wołowiny, kurczaka i nachosów. 

Z kolei pyszną i orzeźwiającą salsę mango przygotujemy, mieszając rozdrobnione mango z ananasem, czerwoną papryką, dymką, limonką i natką pietruszki.  

Polecamy przepis na dorsza z salsą mango!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy