Klasyczne Steki Wołowe z Patelni

Steki wołowe krwiste o zaskakującym i wyjątkowym smaku.

Dodany przez:

Klasyczne Steki Wołowe z Patelni

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.18 z 34 głosów)

Składniki

  • 3 steki wołowe
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • przyprawy: sól ( gruboziarnista )
  • przyprawy: pieprz ( młotkowany )

Przygotowanie

  1. ► Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym, jeśli były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej.
  2. ► Steki obsypać przed smażeniem solą oraz pieprzem, następnie wrzucić na patelnię i na mocno rozgrzanym tłuszczu ( nie przejmować się jeśli będą dymiły ) smażyć z dwóch stron, około 2 - 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości steków i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Ja lubię słabo wysmażone, a więc wersję krwistą.
  3. ► Po zdjęciu steków z patelni, ułożyć steki na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 3 - 5 minut, by mięso odpoczęło. Kiedy wszystkie soki się wchłoną steki są gotowe do podania, podawać z sałatą, warzywami i ziemniakami w dowolnej formie.
mięso obiad masło klarowane steki wołowej sól gruboziarnista pieprz młotkowany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze