REKLAMA

Arancini

Arancini to włoskie kulki ryżowe z nadzieniem. Można je przyrządzać z rozmaitymi farszami i podawać w towarzystwie różnych sosów. Dziś proponujemy podstawowy przepis na arancini sycylijskie, czyli chrupiące ryżowe kulki z mozzarellą. Zobaczcie, jak je zrobić i przygotujcie prawdziwą włoską ucztę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryżem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Risotto - patelnia 1.

    Przygotowanie ryżu: Przepis na arancini zaczynamy od przygotowania risotto. Cebulę obieramy i drobno siekamy . Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i na wolnym ogniu lekko szklimy cebulę. Następnie dodajemy na patelnię ryż i podsmażamy go na wolnym ogniu, aż stanie się przezroczysty. W tym momencie dolewamy pół szklanki bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Takim sposobem stopniowo wlewamy po pół szklanki bulionu, aż zużyjemy 1 litr wywaru. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. 

     

  • Arancini 2.

    Formowanie arancini: Gdy ryż całkowicie wystygnie, dodajemy do niego starty drobno parmezan,  jajko i 2 łyżki bułki tartej, a następnie wszystko mieszamy na jednolitą masę (powinna być gęsta i plastyczna, aby łatwo lepiło się z niej kulki). Gotową masę najlepiej wstawić do lodówki na godzinę, wtedy znacznie łatwiej będzie się formowało z niej arancini. Masę ryżową nabieramy w dłonie i formujemy z niej placuszek. Na jego środek wkładamy 1 kuleczkę mini mozzarelli. Wszystko przykrywamy kolejną porcją ryżu i łączymy obie warstwy razem w kulę (wielkości piłki golfowej), otulacjącą cały farsz. 

  • Arancini 3.

    Smażenie arancini: W dużym garnku podgrzewamy olej. W tym czasie dwa jajka rozbijamy do do głębokiego talerza i rozkłócamy na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Każdą ryżową kulkę obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane arancini smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Gotowe kuleczki wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym.  Gotowe arancini podajemy solo lub z sosem, najlepiej pomiodorowym lub czosnkowym.

Porady

  • Do arancini z mozzarellą najlepiej wykorzystać mini mozzarellę w kulkach. Takimi gotowymi porcjami będzie nam najłatwiej faszerować ryżowe kulki. Jeśli jednak nie znajdziemy mozzarelli mini, możemy też pokroić klasyczną kulkę mozzarelli w małe kawałki.
     
  • Arancini to świetny sposób na danie w stylu zero waste. Masę można przygotować z ryżu, który został nam z poprzedniego dnia, a jako farsz do środka możemy dodać właściwie wszystkie ulubione dodatki, jakie mamy w lodówce. 

Notka redakcyjna

Arancini

Arancini to intrygująca smakiem przekąska rodem z Italii. Ma postać efektownych ryżowych kulek, które wewnątrz są miękkie, a na zewnątrz lekko chrupiące. Bazą arancini jest mielone mięso i ryż, a także kilka innych podkręcających smak składników. Niebagatelną rolę odgrywa tutaj rodzaj ryżu. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie?

Arancini - włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym

Aranchini to ryżowe kulki z mozzarellą i mięsem. Danie bardzo dobrze syci i świetnie smakuje. Możemy wykorzystać je jako drugie śniadanie, popołudniową przekąskę albo jako składnik śniadania lub kolacji. Arancini to także absolutny pewniak, gdy zamiast banalnej kanapki, wolelibyśmy zjeść coś bardziej wyszukanego. Nie bez przyczyny smak aranchini przywołuje na myśl śródziemnomorskie klimaty. Ojczyzną tego dania są Włochy, a dokładniej skąpana w słońcu Sycylia. W miejscu, z którego pochodzi, arancini siciliani cieszy się ogromną popularnością, aczkolwiek u nas jest jeszcze mało znane.

Jak przyrządza się aranchini?

Kulkom ryżowym aranchini nie można odmówić wyjątkowości zarówno jeśli chodzi o smak, jak i sposób przygotowania dania. Kompletując składniki do aranchini, pamiętajmy, aby wybrać odpowiedni rodzaj ryżu. Powinien to być ryż włoski (arborio) o dużych ziarnach i klejącej konsystencji. Właśnie dzięki tej lepkiej, zwartej konsystencji ryżu arborio (uprzednio przygotowanego jak risotto i wystudzonego) da się z niego formować swoiste nieduże miseczki, do których trafia farsz. Po nałożeniu nadzienia do ryżowej miseczki, zamykamy ją i nadajemy jej kształt kuli. Następnie ryżowe kulki aranchini trafiają do panierki (najpierw do mąki i jajka, potem do bułki tartej), a potem do głębokiego tłuszczu.

Zobacz też jak wybierać ryż do konkretnych potraw i jak go odpowiednio ugotować. A jeśli masz już zapas ryżu i szukasz pomysłu na wykorzystanie go w kuchni, wyczaruj z niego w pyszne i zdrowe domowe mleko ryżowe albo zrób sycącą zupę ryżową.

Sycylijskie kulki ryżowe – składniki i sposoby podania aranchini

W najpopularniejszym wariancie nadzienie do aranchini przygotowuje się z mięsa mielonego, groszku i mozzarelli. Nieodzowny jest także dodatek aromatycznego parmezanu i czosnku, oregano i szafranu. Inne składniki, które można wykorzystać, przyrządzając farsz do aranchini to: grzyby, pomidory, marchewka, bakłażan, papryka oraz inne warzywa. Istnieją również wersje aranchini z owocami morza, kurczakiem, łososiem, salami oraz z gorgonzolą.

Aranchini możemy podawać na wiele sposobów – wraz z innymi przekąskami, z samą zieloną sałatą lub pomidorami, z lekkimi sałatkami warzywnymi. Doskonale smakują również w towarzystwie dipów i sosów – pomidorowego, ziołowego, czosnkowego, paprykowego lub innych.

Zobacz też: antrykot po sycylijsku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy