Arancini – sycylijskie kulki ryżowe

Ocena:

4.48 (170)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Arancini to faszerowane kulki ryżowe smażone w głębokim tłuszczu. Pochodzą z Sycylii, ale podbiły serca smakoszy na całym świecie. Można je przyrządzać z dowolnym nadzieniem i podawać w towarzystwie różnych sosów. My proponujemy zrobienie arancini al ragù – z mięsem mielonym, pomidorami i groszkiem. Sprawdźcie, jak zrobić kulki ryżowe i przygotować prawdziwą włoską ucztę. 

Składniki:

  • ryż  500 g

  • mąka pszenna  80 g

  • parmezan  100 g

  • mozzarella  125 g

  • jajka  3 szt.

  • bułka tarta  100 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • czosnek  5 g

  • cebula  100 g

  • mięso mielone  350 g

  • passata pomidorowa  200 g

  • groszek konserwowy  150 g

  • szafran  1 szt.

  • olej  300 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Arancini – sycylijskie kulki ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Groszek odsączamy z zalewy. Mozzarellę kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce. Jajko lekko roztrzepujemy. 

  • Krok 2:

    Ryż: gotujemy w osolonej wodzie z nitkami szafranu (jedno małe opakowanie). Studzimy go i przekładamy do miski. Dodajemy parmezan i mieszamy.  

  • Krok 3:

    Farsz: na łyżce oliwy szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy je widelcem i podsmażamy do zarumienienia. Wlewamy przecier pomidorowy. Gotujemy sos, aż odparuje i zgęstnieje, przez kilkanaście minut. Dodajemy groszek. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.    

  • Krok 4:

    Formowanie arancini: spłaszczamy na dłoni porcję ryżu. Na środku umieszczamy farsz i mozzarellę. Tworzymy niewielką kulkę. Ściskamy ją przez chwilę ze wszystkich stron, żeby upewnić się, że dobrze się skleiła. Obtaczamy ją kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Odkładamy na bok, na tacę. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy cały ryż. 

  • Krok 5:

    Smażenie: w garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 180°C. Smażymy kulki ryżowe partiami, aż przybiorą złoty kolor. Wyjmujemy z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.  

Porady

  • Do zrobienia ragù, czyli farszu, którym wypełniamy włoskie kulki ryżowe, możemy użyć mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub z indyka, a nawet cielęciny.  
  • W sezonie letnim warto wykorzystać świeże pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a następnie udusić z cebulką i czosnkiem. Jesienią i zimą, kiedy nasze pomidory nie są zbyt słodkie i soczyste, spokojnie możemy użyć przecieru lub koncentratu.   
  • Ryż to najważniejszy składnik arancini. Przepis oryginalny wymaga użycia ziaren o dużej zawartości skrobi, czyli arborio lub carnaroli. Dzięki nim łatwiej uformować kulki, ponieważ z łatwością kleją się do siebie. Ryż warto przyrządzić jak do risotto, czyli podsmażyć na oliwie, poddusić w białym winie i podlać bulionem.  
  • Dodatek szafranu sprawia, że kulki z ryżu przybierają lekko żółtą barwę i zyskują ciekawy aromat. Jest to jednak składnik trudniej dostępny i dosyć drogi, nic się nie stanie, jeśli go pominiemy.  
  • Kuli ryżowe najlepiej formować w rękawiczkach, żeby nie kleiły się do dłoni. Alternatywą jest nadziewanie ich na kawałku folii spożywczej. Zanim zaczniemy obtaczać je w panierce, możemy wstawić je do zamrażarki. Dzięki temu nie będą się rozklejać pod wpływem ciepła. Jest to też dobry pomysł, jeśli chcemy część pracy wykonać wcześniej, a usmażyć je tuż przed obiadem lub przyjściem gości.  
  • Danie przyjmuje różne formy w zależności od regionu. Tradycyjne arancini al ragù, które powstaje we wschodniej Sycylii, ma kształt stożka. Kiedy już nauczymy się robić faszerowane kulki ryżowe, warto eksperymentować z ich wyglądem.  
  • Potrawę warto podać z pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.  
  • Jeśli nie udało nam się wykorzystać całego farszu, wykorzystajmy go do zrobienia szybkiego spaghetti na kolejny obiad.  
  • To danie jest świetnym sposobem na gotowanie w myśl zero waste. Masę można przygotować z ryżu, który został nam z poprzedniego dnia, a do farszu możemy dodać właściwie wszystkie ulubione produkty, jakie mamy w lodówce. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać arancini? 

Pyszne, chrupiące, faszerowane kulki ryżowe to doskonała przekąska na przyjęcia lub pomysł na oryginalny obiad. Podobnie jak inne włoskie smażone dania, takie jak fritto misto di mare (owoce morza w cieście) czy panzerotti, aż proszą się o aromatyczny dip. Jeśli zastanawiacie się, jaki sos do arancini jest najlepszy, z przyjemnością podpowiadamy:  

  • sos aioli – składa się z trzech prostych składników – żółtek, czosnku i oliwy. Jest to dodatek uniwersalny. Doskonale pasuje nie tylko do arancini z mięsem, ale także kulek ryżowych z różnymi farszami. 
  • arrabiata – pikantny sos paprykowy. Podkręci smak smażonych kulek jak żaden inny. 
  • sos bazyliowy – kusi pięknym zielonym kolorem i intensywnym, ziołowym smakiem. Jest lekki i aromatyczny – w przeciwieństwie do klasycznego pesto nie zawiera parmezanu i orzeszków piniowych. 
  • chimichurri – to kolejny sos ziołowy przygotowywany na zimno. Świetnie komponuje się z nadzieniem z mielonej wołowiny, ale jego ziołowo-czosnkowy aromat sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych farszów.  

Farsz do arancini 

Arancini al ragù to świetny pomysł na sycącą, ciepłą przekąskę. Ponieważ nasze kulki ryżowe są wypełnione mięsem, sprawdzą się również na pełnowartościowy obiad. Jeśli jednak szukacie innych pomysłów na farsz do arancini, spieszymy z podpowiedzią. W ramach eksperymentów kulinarnych warto wypróbować: 

  • arancini z mozzarellą i pomidorami – wystarczy skrócić przepis o dodatek mięsny, żeby otrzymać prostą, pyszną propozycję wegetariańską. Najlepiej, jeśli uda nam się kupić kulki serowe, którymi od raz można nadziać ryż. 
  • arancini z grzybami – cudowny pomysł na kulki ryżowe z podgrzybkami, kurkami lub borowikami (porcini). Wystarczy je posiekać i podsmażyć z cebulką. Poza sezonem sprawdzą się także pieczarki lub suszone grzyby
  • arancini z owocami morza – na przykład krewetkami lub kalmarami. Jeśli przyrządzamy ośmiornicę kupioną w całości, ale chcemy podać tylko grillowane macki, głowę możemy wtedy pokroić w drobną kostkę i wykorzystać na farsz do arancini.  
  • arancini z warzywami – nie tylko pomidorami, ale także na przykład z cukinią, bakłażanem, papryką lub dynią. Opcji jest mnóstwo. To świetne rozwiązanie dla wegetarian.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne