Arancini to faszerowane kulki ryżowe smażone w głębokim tłuszczu. Pochodzą z Sycylii, ale podbiły serca smakoszy na całym świecie. Można je przyrządzać z dowolnym nadzieniem i podawać w towarzystwie różnych sosów. My proponujemy zrobienie arancini al ragù – z mięsem mielonym, pomidorami i groszkiem. Sprawdźcie, jak zrobić kulki ryżowe i przygotować prawdziwą włoską ucztę.
Adobe Stock
(średnia 4.48 z 168 głosów)
Przygotowanie składników: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Groszek odsączamy z zalewy. Mozzarellę kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce. Jajko lekko roztrzepujemy.
Ryż: gotujemy w osolonej wodzie z nitkami szafranu (jedno małe opakowanie). Studzimy go i przekładamy do miski. Dodajemy parmezan i mieszamy.
Farsz: na łyżce oliwy szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy je widelcem i podsmażamy do zarumienienia. Wlewamy przecier pomidorowy. Gotujemy sos, aż odparuje i zgęstnieje, przez kilkanaście minut. Dodajemy groszek. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Formowanie arancini: spłaszczamy na dłoni porcję ryżu. Na środku umieszczamy farsz i mozzarellę. Tworzymy niewielką kulkę. Ściskamy ją przez chwilę ze wszystkich stron, żeby upewnić się, że dobrze się skleiła. Obtaczamy ją kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Odkładamy na bok, na tacę. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy cały ryż.
Smażenie: w garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 180°C. Smażymy kulki ryżowe partiami, aż przybiorą złoty kolor. Wyjmujemy z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Porady
- Do zrobienia ragù, czyli farszu, którym wypełniamy włoskie kulki ryżowe, możemy użyć mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub z indyka, a nawet cielęciny.
- W sezonie letnim warto wykorzystać świeże pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a następnie udusić z cebulką i czosnkiem. Jesienią i zimą, kiedy nasze pomidory nie są zbyt słodkie i soczyste, spokojnie możemy użyć przecieru lub koncentratu.
- Ryż to najważniejszy składnik arancini. Przepis oryginalny wymaga użycia ziaren o dużej zawartości skrobi, czyli arborio lub carnaroli. Dzięki nim łatwiej uformować kulki, ponieważ z łatwością kleją się do siebie. Ryż warto przyrządzić jak do risotto, czyli podsmażyć na oliwie, poddusić w białym winie i podlać bulionem.
- Dodatek szafranu sprawia, że kulki z ryżu przybierają lekko żółtą barwę i zyskują ciekawy aromat. Jest to jednak składnik trudniej dostępny i dosyć drogi, nic się nie stanie, jeśli go pominiemy.
- Kuli ryżowe najlepiej formować w rękawiczkach, żeby nie kleiły się do dłoni. Alternatywą jest nadziewanie ich na kawałku folii spożywczej. Zanim zaczniemy obtaczać je w panierce, możemy wstawić je do zamrażarki. Dzięki temu nie będą się rozklejać pod wpływem ciepła. Jest to też dobry pomysł, jeśli chcemy część pracy wykonać wcześniej, a usmażyć je tuż przed obiadem lub przyjściem gości.
- Danie przyjmuje różne formy w zależności od regionu. Tradycyjne arancini al ragù, które powstaje we wschodniej Sycylii, ma kształt stożka. Kiedy już nauczymy się robić faszerowane kulki ryżowe, warto eksperymentować z ich wyglądem.
- Potrawę warto podać z pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.
- Jeśli nie udało nam się wykorzystać całego farszu, wykorzystajmy go do zrobienia szybkiego spaghetti na kolejny obiad.
- To danie jest świetnym sposobem na gotowanie w myśl zero waste. Masę można przygotować z ryżu, który został nam z poprzedniego dnia, a do farszu możemy dodać właściwie wszystkie ulubione produkty, jakie mamy w lodówce.
Pyszne, chrupiące, faszerowane kulki ryżowe to doskonała przekąska na przyjęcia lub pomysł na oryginalny obiad. Podobnie jak inne włoskie smażone dania, takie jak fritto misto di mare (owoce morza w cieście) czy panzerotti, aż proszą się o aromatyczny dip. Jeśli zastanawiacie się, jaki sos do arancini jest najlepszy, z przyjemnością podpowiadamy:
Arancini al ragù to świetny pomysł na sycącą, ciepłą przekąskę. Ponieważ nasze kulki ryżowe są wypełnione mięsem, sprawdzą się również na pełnowartościowy obiad. Jeśli jednak szukacie innych pomysłów na farsz do arancini, spieszymy z podpowiedzią. W ramach eksperymentów kulinarnych warto wypróbować:
Komentarze