Orzechowiec

Pyszne orzechowo-miodowe ciasto przełożone kremem i powidłami

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.13 z 216 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki (3 szklanki),
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka sody
  • Polewa orzechowa:
  • 30 dag orzechów włoskich,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 1 kostka masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec każdy placek osobno w dużej blaszce po 15 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni.
  • Polewa orzechowa: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty
  • Krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
  • Przekładanie: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
  • Można na masę wyłożyć jeszcze powidła.

Porady

Wypróbuj też przepis na markizy z Nutella

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy