Orzechowiec

Ocena:

4.04 (238)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Orzechowiec to doskonałe ciasto na Boże Narodzenie, Wielkanoc i wszystkie inne okazje. Ten deser zawsze robi furorę wśród gości i szybko znika ze stołu. Smakuje doskonale, pięknie wygląda, a do tego nie wymaga wiele pracy, dlatego jest ulubieńcem wszystkich fanów słodkości. Zobaczcie przepis na ten przysmak i garść cennych porad, dzięki którym zawsze wychodzi perfekcyjnie!



 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • cukier  340 g

  • masło  525 g

  • jajka  2 szt.

  • soda oczyszczona  2 łyżeczki

  • mleko  750 ml

  • orzechy włoskie  300 g

  • miód  1 łyżka stołowa

  • budyń śmietankowy  2 szt.

Orzechowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Z 500 gmąki, 200 g masła, 200 g cukru, 2, jajek i 2 łyżeczek sody oczyszczonej zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na równe 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

    Kruche ciasto
  • Krok 2:

    Polewa orzechowa: W czasie kiedy ciasto się chłodzi, w rondelku rozpuszczamy 125 g masła na wolnym ogniu. Następnie dodajemy do niego 1 łyżkę miodu i 100 g cukru. Orzechy lekko prażymy na suchej patelni i dodajemy do masła. Wszystko razem mieszamy, aby orzechy były dokładnie pokryte polewą. 

    Orzechy włoskie prażenie na patelni
  • Krok 3:

    Pieczenie ciasta: Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy z niego dwa równe placki. Na jeden z placków surowego ciasta wykładamy orzechy w karmelu, a drugi zostawiamy solo. Blaty pieczemy osobno przez 15-10 minut w temperaturze 190 stopni.

    Ciasto - wałek
  • Krok 4:

    Krem: Do rondelka wlewamy 750 ml mleka, dosypujemy 2 opakowania budyniu śmietankowego i gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia, a w tym czasie ucieramy w misce 200 g masła z 3 łyżkami cukru. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy do niego przestudzoną masę budyniową. Wszystko razem ucieramy jeszcze chwilę na jednolity, puszysty krem.

    krem budyniowy
  • Krok 5:

    Przekładanie ciasta: Suchy blat (pieczony bez orzechów) smarujemy jeszcze ciepłym kremem budyniowym. Następinie nakładamy na to drugi blat ciasta (z orzechami) i wszystko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    orzechowiec

Porady

  • Ciasto orzechowiec zwykle robi się z dodatkiem orzechów włoskich, ale jeśli nie mamy ich pod ręką, możemy użyć właściwie wszystkich rodzajów orzechów. Sprawdzą się tu zarówno orzechy laskowe, ziemne, pekan, pistacje, nerkowce czy migdały.
  • Wszystkie ciasta z orzechami włoskimi warto przygotowywać z 2-dniowym wyprzedzeniem, aby na święta były idealnie miękkie i wyraziste w smaku. 
  • Aby orzechowiec bardziej aromatyczny, możemy przygotować to ciasto z masłem orzechowym. Możemy rozsmarować je na blacie ciasta jako kolejną warstwę, lub dodać 2 łyżki do budyniowego kremu. 
  • Jeśli chcemy zrobić ciasto orzechowiec z miodem, najlepiej będzie pasował delikatny w smaku miód rzepakowy lub wielokwiatowy. Gryczany lub lipowy mogą okazać się zbyt wyraziste. 
  • Orzechowiec, jak każde ciasto z kremem, powinno się przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem budyniowy?

Najprostsza masa budyniowa to tylko 4 składniki: mleko, cukier, masło i budyń w proszku. Wszystkie składniki wystarczy ugotować, dokładnie mieszając. Podstawowy przepis na krem budyniowy, można jednak modyfikować, dodając do niego przeróżne nuty smakowe i zapachowe. W zależności od tego, jaki smak budyniu dodamy, nasz krem może być śmietankowy, waniliowy, czekoladowy czy malinowy. Oprócz smakowego budyniu, warto też eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak ziarenka wanilii, odrobina cynamonu, lub starta skórka z cytryny. 

Masa budyniowa - do czego jeszcze ją wykorzystać?

Domowy krem budyniowy sprawdzi się nie tylko do orzechowca, ale i do wielu innych ciast i deserów. Możemy nim przełożyć biszkopty i torty, lub nadziewać kruche rurki, tartaletki, kremówki papieskie, ptysie, czy wypieki z ciasta francuskiego. Sprawdzi się też do wszelkiego rodzaju deserów na zimno, podawanych w szklankach lub pucharkach.

Orzechowiec - przepis w różnych wersjach

To popularne ciasto doczekało się wielu wariacji w różnych wersjach smakowych. W sieci można znaleźć dziesiątki przepisów na różne nadzienia i kremy do przekładania tego ciasta. Najpopularniejsze wersje to orzechowiec z kajmakiem, masą kokosową, jabłkami, dżemem, czy z czekoladą. Receptury różnią się też rodzajem ciasta, na przykład orzechowiec na biszkopcie, czy na cieście francuskim lub kruchym. Jeśli szukamy łatwiejszej opcji, świetnym rozwiązaniem będzie orzechowiec bez pieczenia. Warto przetestować różne wersje i wybrać swoją ulubioną. 

Inne ciasta z orzechami

Jeśli lubicie ciasta z orzechami, koniecznie spróbujcie też takich pozycji jak tort orzechowy, snikers z krówką i orzechami, ciasto orzechowe, ciasto marchewkowe z orzechami lub 3-bit orzechowy. Innym świątecznym klasykiem jest przepis na miodownik z orzechami, piernik dojrzewający, ciasto krówka czy struclę orzechową

Wypróbuj też przepis na markizy z Nutella

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne