Szybkie ciasto orzechowe

Szybkie ciasto orzechowe jest gotowe do pieczenia zaraz po wymieszaniu składników mokrych z suchymi. Oczywiście do masy potrzebne są także zmielone orzechy włoskie lub laskowe. Smaku dodaje starta na drobne wiórki czekolada. Ciasto z orzechami można przełożyć kremem lub powidłami, ale do porannej kawy nie potrzebuje żadnych dodatków. Wypiek wieńczy polewa z czekolady deserowej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z orzechami ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 182 głosów)

Szybkie ciasto orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Orzechy: 350 g mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia. 50 g siekamy nożem i zostawiamy do dekoracji.

  • 2.

    Składniki mokre: jajka miksujemy z cukrem przez ok. 10 min. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej.

  • 3.

    Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Składniki suche dodajemy do mokrych i całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki do ciasta.

  • 4.

    Czekolada: jedną tabliczkę (100 g) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy na ciasto. Całość dokładnie mieszamy.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 170°C. Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 6.

    Pieczenie: do przygotowanej formy przelewamy ciasto i wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

  • 7.

    Polewa: w małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy się zagotuje zdejmujemy je z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę (drugą tabliczkę, czyli kolejne 100 g). Polewą polewamy przestudzone ciasto orzechowe.

  • 8.

    Dekoracja: niezastygniętą jeszcze polewę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

  • Do ciasta orzechowego można dodać wcześniej namoczone, odciśnięte i osuszone rodzynki.
  • Można je także przełożyć słodką masą toffi, powidłami śliwkowymi, konfiturą z wiśni, masą budyniową lub kremem z kaszy manny.
  • Do ciasta świetnie pasuje aromat rumowy lub migdałowy – wystarczy dodać dosłownie 5 kropli.
  • Blachę na ciasto orzechowe można także posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ten sposób nie wymaga papieru do pieczenia, a równie skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta do blachy.
  • Czekoladę deserową do polewy i ciasta możecie zastąpić czekoladą mleczną lub gorzką.
  • Ciasto orzechowe wyjdzie tak samo smaczne z dodatkiem orzechów laskowych.
  • Przepis na szybkie ciasto orzechowe jest odpowiedni na keksówkę o wymiarach 11×30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.

Notka redakcyjna

Wegańskie ciasto orzechowe

W przepisie na wegańskie szybkie ciasto orzechowe trzeba zastąpić jajka innym produktami, które nie pochodzą od zwierząt. Można to zrobić na kilka sposobów, sięgając po:

  • siemię lniane – 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody zastępuje jedno jajko,
  • nasiona chia – podobnie jak siemię lniane, nie wpływają na smak ciasta. 1 łyżka nasion namoczonych w 3 łyżkach wody zastępuje jedno jajko,
  • aquafabę – czyli wodę powstałą po gotowaniu nasion strączkowych. To także doskonały zamiennik jajka w następującej proporcji: 1 jajko zastąpimy 3 łyżkami aquafaby,
  • przecier jabłkowy – 1 jajko zastąpimy 3 łyżkami przecieru jabłkowego (ok. 70 g). W tym przypadku – z racji tego, że jabłka są naturalnie słodkie – możemy zredukować ilość cukru o połowę, 
  • banany – 1 owoc zastępuje 2 jajka, oczywiście wpływając na smak wypieku. Jeśli więc mamy ochotę na wegańskie ciasto orzechowo–bananowe, to czemu nie?

Mleko w polewie czekoladowej możemy zastąpić dowolnym napojem roślinnym, np. sojowym lub migdałowym. Masło zastępujemy olejem kokosowym.

Szybkie ciasto orzechowe z budyniem

Jak zrobić budyniowy krem do ciasta orzechowego? To proste:

  • Do miski wlewamy 250 ml zimnego mleka 3,2%. Dodajemy 3 żółtka, 60 g cukru, 120 g maki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy mikserem.
  • W garnku wstawiamy do zagotowania 500 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć, wolno wlewamy wcześniej zmiksowane składniki. Mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Zestawiamy z kuchenki i studzimy.
  • W osobnej misce miksujemy 200 g masła z 30 g cukru pudru. Stopniowo dodajemy zimny budyń, cały czas miksując składniki na jasny i puszysty krem.

Tak przygotowany krem budyniowy będzie o wiele bardziej gęsty od standardowego budyniu. Przygotowaną masą przekładamy przekrojone na pół ciasto orzechowe. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.

Pomysły na ciasto orzechowe

  • Szybkie ciasto z masłem orzechowym – do ciasta w tej wersji nie potrzebujemy mielić orzechów. Jedynie możemy posiekać kilka do dekoracji. Wybieramy masło orzechowe o dobrym składzie – najlepiej, jeśli w całości są to orzechy ziemne, włoskie lub laskowe. Dodajemy je do składników mokrych, tuż przed połączeniem ich z suchymi. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
  • Ciasto jabłkowo–orzechowe – do ciasta można dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka. Aby nie opadły na dno, należy delikatnie oprószyć je mąką pszenną. Wypiek w smaku przypominać będzie ciasto amerykańskie.
  • Ciasto kora orzechowa – można zrobić je na przekrojonym cieście orzechowym z tego przepisu lub na biszkopcie orzechowym. Placki przełożone są budyniem brzoskwiniowym i delicjami. Na wierzchu znajduje się galaretka z zatopionymi kawałkami brzoskwiń.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy