Szybkie ciasto orzechowe jest gotowe do pieczenia zaraz po wymieszaniu składników mokrych z suchymi. Oczywiście do masy potrzebne są także zmielone orzechy włoskie lub laskowe. Smaku dodaje starta na drobne wiórki czekolada. Ciasto z orzechami można przełożyć kremem lub powidłami, ale do porannej kawy nie potrzebuje żadnych dodatków. Wypiek wieńczy polewa z czekolady deserowej.
Stockfood
(średnia 4.38 z 182 głosów)
Orzechy: 350 g mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia. 50 g siekamy nożem i zostawiamy do dekoracji.
Składniki mokre: jajka miksujemy z cukrem przez ok. 10 min. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej.
Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Składniki suche dodajemy do mokrych i całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki do ciasta.
Czekolada: jedną tabliczkę (100 g) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy na ciasto. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 170°C. Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: do przygotowanej formy przelewamy ciasto i wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 60 min.
Polewa: w małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy się zagotuje zdejmujemy je z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę (drugą tabliczkę, czyli kolejne 100 g). Polewą polewamy przestudzone ciasto orzechowe.
Dekoracja: niezastygniętą jeszcze polewę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Porady
- Do ciasta orzechowego można dodać wcześniej namoczone, odciśnięte i osuszone rodzynki.
- Można je także przełożyć słodką masą toffi, powidłami śliwkowymi, konfiturą z wiśni, masą budyniową lub kremem z kaszy manny.
- Do ciasta świetnie pasuje aromat rumowy lub migdałowy – wystarczy dodać dosłownie 5 kropli.
- Blachę na ciasto orzechowe można także posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ten sposób nie wymaga papieru do pieczenia, a równie skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta do blachy.
- Czekoladę deserową do polewy i ciasta możecie zastąpić czekoladą mleczną lub gorzką.
- Ciasto orzechowe wyjdzie tak samo smaczne z dodatkiem orzechów laskowych.
- Przepis na szybkie ciasto orzechowe jest odpowiedni na keksówkę o wymiarach 11×30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.
W przepisie na wegańskie szybkie ciasto orzechowe trzeba zastąpić jajka innym produktami, które nie pochodzą od zwierząt. Można to zrobić na kilka sposobów, sięgając po:
Mleko w polewie czekoladowej możemy zastąpić dowolnym napojem roślinnym, np. sojowym lub migdałowym. Masło zastępujemy olejem kokosowym.
Jak zrobić budyniowy krem do ciasta orzechowego? To proste:
Tak przygotowany krem budyniowy będzie o wiele bardziej gęsty od standardowego budyniu. Przygotowaną masą przekładamy przekrojone na pół ciasto orzechowe. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
Komentarze