REKLAMA

Ciasto orzechowe z toffi

Przedstawiamy ciasto orzechowe w sprawdzonym, najlepszym przepisie. Taki pomysł na placek orzechowy sprawdzi się nie tylko od święta. Jak zrobić placek orzechowy? Jakim kremem go przełożyć? Zobacz przepis na ciasto orzechowe i poznaj odpowiedzi. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z orzechami ciasto orzechowe Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jajka ubijanie 1.

    Ciasto orzechowe to aromatyczne ciasto łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić placek orzechowy? Orzechy włoskie bez łupin drobno mielimy - możemy też wybrać w sklepie zmielone orzechy. W pierwszej kolejności robimy ciasto, w tym celu oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana będzie lśniąca. Następnie wlewamy żółtka, ubijamy na gęstą masę. 100 g masła roztapiamy i studzimy. Wsypujemy do miski pół szklanki mąki krupczatki (90 g) oraz proszek do pieczenia, dodajemy ostudzone masło i orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy 18x30 cm. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty. 

  • Kajmak 2.

    Kolejnym etapem przygotowania ciasta orzechowego jest zrobienie masy. Jak zrobić masę do placka orzechowego? Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy na małym ogniu. Szklankę mleka (250 ml) z kajmakiem i kakao podgrzewamy, mieszając rózgą. Dodajemy masło (200 g), mieszamy, aż się roztopi. Resztę mleka (125 ml = pół szklanki) mieszamy z mąką ziemniaczaną (2 łyżki = 30 g), wlewamy do gotującego się mleka z kajmakiem. Mieszamy do zagotowania. Wlewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wcześniej przygotowane blaty ciasta orzechowego przekładamy masą.

  • Czekolada biała gorzka 3.

    Ostatnim etapem przygotowania ciasta orzechowego jest przygotowanie polewy czekoladowej. Czekolady łamiemy na kawałki. Jedną połowę masła roztapiamy z gorzką czekoladą, a drugą z białą. Obie masy nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie mieszamy, by powstał marmurkowy wzór. Orzechowe ciasto dekorujemy orzechami laskowymi, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

  • Ciasto orzechowiec to ciasto, które możesz przygotować zarówno na uroczysty obiad, imprezę, jaki i na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc. 
  • Ciasto orzechowe możesz wzbogacić dodając do ciasta wcześniej namoczone, obciśnięte i osuszone rodzynki. 
  • Ciasto orzechowe z toffi możesz przełożyć także inną masą np. budyniową lub wzbogacić finalny smak ciasta dodając cienką warstwę dżemu wiśniowego lub porzeczkowego pod masę toffi.  
  • Placek orzechowy nie przywrze do blachy, jeśli wcześniej posmarujesz ją tłuszczem i wyłożysz papierem do pieczenia. 
  • Do przekrojenia ciasta orzechowego na równe blaty użyj długiego wąskiego i ostrego noża. Jeśli często robisz ciasta przekładane kremem rozważ kupno specjalnego noża strunowego do przecinania ciasta na cienkie blaty. Z kolei serwowanie ułatwi łopatka do ciasta.
  • Jaki aromat dodać do ciasta orzechowego? Najlepszym wyborem do orzechowca będzie aromat rumowy. Dobrym wyborem będzie także aromat migdałowy. Pamiętaj jednak aby dodać tylko odrobinkę aromatu, ponieważ zbyt duża ilość może zdominować smak ciasta. 
     

Notka redakcyjna

Jaki krem do ciasta orzechowego

Orzechowiec to aromatyczny i smaczny deser, który najlepiej smakuje przełożony masą. W sieci i książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na masy do ciasta orzechowego. Jednym z najczęściej przygotowywanych mas do placka orzechowego jest masa budyniowa. Jak zrobić budyniowy krem do ciasta orzechowego? To proste. Szklankę zimnego 3,2% mleka wlewamy do miseczki. Dodajemy 3 żółtka, 4 łyżki cukru, 120g maki pszennej, torebkę budyniu śmietankowego oraz cukier waniliowy i dokładnie miksujemy. Zagotowujemy w garnku 2 szklanki 3,2% mleka. Wolno wlewamy wcześniej zmiksowane składniki i mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Tak przygotowana masa w swojej strukturze będzie bardziej gęsta od standardowego budyniu. Masę dokładnie studzimy. Podczas gdy masa stygnie, miksujemy 200g masła z 2 łyżkami cukru pudry, do czasu aż masło zmieni kolor na jasnożółtą, a jego konsystencja zacznie przypominać puszystą masę. Do masła dodajemy porcjami zimną masę budyniową i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masą budyniową przekładamy ciasto orzechowe. Całość wkładamy do lodówki na całą noc. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy