REKLAMA

Rzeszowiak

Rzeszowiak to ciast, które łączy ze sobą trzy warstwy: orzechową, makową i serową. Ten wypiek często jest podawany na świątecznym stole. Jednak sprawdza się również na urodziny, imieniny lub spotkanie w gronie znajomych. Deser jest pracochłonny, ale smak wynagradza włożony wysiłek. Sprawdźcie, jak zrobić to wyjątkowe ciasto. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mąka pszenna 1.

    Przygotowanie ciasta:  Z 250 g mąki pszennej, 2 żółtek, 100 g cukru pudru, 150 g masła, 5 g proszku do pieczenia i 4 łyżek śmietany należy wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  • Masa makowa 2.

    Przygotowanie masy makowej: Mak zalać 150 ml gorącego mleka, a następnie ostudzić. 2 żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

  • Orzechy włoskie 3.

    Masa orzechowa – przepis: Mleko (100 ml) zagotować z cukrem (150 g) i 10 g masła. Tak przygotowanym płynem trzeba zalać zmielone orzechy, wymieszać i ostudzić.

  • masa serowa 4.

    Masa serowa - przygotowanie: Twaróg należy zmielić. Następnie dodać 200 g masła i utrzeć z cukrem pudrem i 6 żółtkami do puszystości. Dodać mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, cukier waniliowy i twaróg. Całość zmiksować do połączenia się składników.

  • Beza białka 5.

    Ubijanie białek: Składniki należy ubić  z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszać do poszczególnych mas.

  • Rzeszowiak 6.

    Pieczenie Rzeszowiaka: Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Następnie obok pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch można wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170°C przez około 60 minut. Ciasto rzeszowiak można wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

Porady

Ile trwa przygotowanie ciasta Rzeszowiak?

Jeśli chcielibyśmy przygotować szybkie ciasto, Rzeszowiak w swoim tradycyjnym wydaniu z pewnością nie spełni naszych oczekiwań. Placek ten wymaga od nas dość dużych nakładów pracy, gdyż do wykonania mamy nie tylko kruche ciasto, ale także trzy masy: orzechową, makową i serową. Przyrządzenie każdej z nich zabiera sporo czasu, zwłaszcza osobom nie mających jeszcze doświadczenia w przygotowywaniu tego typu wypieków. Jeżeli jednak mamy wolne popołudnie i chęci, zdecydowanie warto poświęcić swój czas na Rzeszowiaka, ponieważ efekt końcowy jest fantastyczny. Aby przyspieszyć przygotowania można użyć gotowej masy makowej i sera homogenizowanego w wiaderku.

Rzeszowiak - wersja alternatywna

Alternatywą dla tradycyjnej wersji tego wypieku jest ciasto Rzeszowiak z kawą. Jest ona w tym przypadku połączeniem ciasta biszkoptowego, ciasta na bazie białek oraz masy budyniowej. Poszczególne warstwy ciast są dodatkowo obsypywane mieloną kawą oraz nasączane likierem. Dzięki temu ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku i stanowi świetny dodatek do kawy lub herbaty. Wykonanie tej wersji Rzeszowiaka według wielu osób jest także po prostu łatwiejsze i szybsze. 

Notka redakcyjna

Czym jest ciasto rzeszowiak?

Ciasto Rzeszowiak to z pewnością jeden z najbardziej znanych wypieków wywodzących się z województwa podkarpackiego. Placek rzeszowiak to wypiek, który bez wątpienia powinien się pojawić na świątecznych stołach, uroczystościach rodzinnych i na spotkaniach w gronie przyjaciół. W związku z tym, iż ciasto to składa się z kruchego spodu oraz z aż trzech różnych mas, na pewno zostanie zauważone przez wszystkie osoby zasiadające przy stole. Połączenie trzech, a właściwie nawet czterech różnych ciast w jednym to gwarancja uzyskania wyjątkowego deseru. 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy