Ciasto rzeszowiak

Ciasto rzeszowiak to połączenie trzech warstw: orzechowej, makowej i serowej. To z pewnością jeden z najbardziej znanych wypieków wywodzących się z województwa podkarpackiego. Często podawany jest na świątecznym stole, jednak sprawdza się również na urodziny, imieniny lub spotkanie w gronie znajomych, a także do popołudniowej kawy. Deser jest wyśmienity i z pewnością wart uwagi. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie musicie to nadrobić. Podajemy sprawdzony przepis na rzeszowiaka.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 164 głosów)

Ciasto rzeszowiak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie kruchego ciasta: wyrabiamy je z 250 g mąki pszennej, 2 żółtek, 100 g cukru pudru, 150 g masła, 5 g proszku do pieczenia i 4 łyżek śmietany. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym rozwałkowujemy je i przekładamy do blaszki 24x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 2.

    Przygotowanie masy makowej: mak zalewamy 150 ml gorącego mleka, a następnie studzimy. W drugiej misce ucieramy 2 żółtka z cukrem, aż będzie puszysta. Dodajemy sparzony mak, olejek migdałowy, łyżkę miodu i łyżkę masła, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

  • 3.

    Masa orzechowa – przepis: mleko (100 ml) zagotowujemy z cukrem (150 g) i 10 g masła. Tak przygotowanym płynem zalewamy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

  • 4.

    Masa serowa – przygotowanie: twaróg mielimy, następnie dodajemy 200 g masła i ucieramy z cukrem pudrem i 6 żółtkami, aż będzie puszysta. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, cukier waniliowy i twaróg. Całość miksujemy do połączenia składników.

  • 5.

    Ubijanie białek: 10 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dzielimy pianę na cztery równe części, z których 1/2 białek dodajemy do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej.

  • 6.

    Pieczenie ciasta rzeszowiak: na wystudzony spód nakładamy wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Następnie obok pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wylewamy serową. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 175°C przez około 70 minut. Gotowego rzeszowiaka studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Porady

  • Ciasto rzeszowiak wykonamy nieco szybciej, jeśli spód zrobimy z pokruszonych ciastek. Mogą to być kruche ciastka, maślane, a nawet krakersy – należy je połączyć z roztopionym masłem. W tej roli sprawdzą się też biszkopty ze sklepu.
  • Masa serowa w rzeszowiaku będzie bardziej puszysta, jeśli twaróg zmielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Możemy wykorzystać również ser z wiaderka. Ale tu koniecznie trzeba zwrócić uwagę na skład produktu, im mniej będzie w nim dodatków, tym lepiej. Najlepszy będzie bez żadnych dodatkowych substancji.
  • Podobnie jest z masą makową. Mak najlepiej zmielić samodzielnie, również dwa–trzy razy. W razie potrzeby sprawdzi się też gotowa masa.
  • Ciekawą odmianą będzie ciasto rzeszowiak z warstwą z białego maku. Będzie jeszcze bardziej wykwintnym wypiekiem.
  • Jeśli nie możemy jeść orzechów włoskich, ale bardzo nam zależy na skosztowaniu tego wspaniałego ciasta, to spróbujmy upiec je z warstwą z orzechów laskowych.

Notka redakcyjna

Ciasto rzeszowiak – czas przygotowania

Przygotowanie ciasta rzeszowiak wbrew pozorom nie jest trudne, ale ponieważ deser składa się aż z czterech warstw to wymaga trochę czasu. Do wykonania mamy nie tylko kruche ciasto, ale także trzy masy: orzechową, makową i serową. Osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu mogą być spokojne. Cały proces trochę potrwa, ale na pewno się uda. Wystarczy dokładnie odtworzyć kroki przygotowania podane powyżej. Metody przyspieszenia wykonania opisaliśmy wcześniej – znajdziecie je w poradach. Ponadto masę makową można bez problemu przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Podobnie możemy zrobić z kruchym ciastem - oszczędzimy czas, piekąc spód dzień wcześniej. A ciasto rzeszowiak to deser popisowy, który świetnie będzie prezentował się na świątecznym stole i wszelkiego rodzaju przyjęciach w gronie rodziny i znajomych. Dlatego naprawdę warto je zrobić, a pracę sobie rozplanować tak, żeby jego przygotowanie nie było dla nas zbyt męczące.


Rzeszowiak – wersja alternatywna

Alternatywą dla tradycyjnej wersji tego wypieku jest ciasto rzeszowiak z kawą. Jest ona w tym przypadku połączeniem ciasta biszkoptowego, ciasta na bazie białek oraz masy budyniowej. Poszczególne warstwy ciast są dodatkowo obsypywane mieloną kawą oraz nasączane likierem. Dzięki temu deser nabiera bardziej wyrazistego smaku i stanowi świetny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto rzeszowiak w tej wersji wielu osobom wydaje się po prostu łatwiejsze i szybsze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy