Sernik na bitej śmietanie to jeden z ulubionych przepisów na święta i rodzinne spotkania. Ten deser smakuje wszystkim, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Należy jednak przestrzegać kilku zasad, dzięki którym ciasto zawsze się udaje. Co zrobić, aby nie opadł, a przy tym był kremowy i puszysty? Zobaczcie nasz przepis na puszysty sernik z bitą śmietaną!
istock
(średnia 4.3 z 203 głosów)
Ciasto: Zimne masło, 1 jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru pudru, 100 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki pszennej zagniatamy na elastyczne ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy spód ciastem.
Masa serowa: 10 jajek rozbijamy i oddzielamy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z 100 g cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy 2-krotnie zmielony ser, 2 opakowania budyniu i aromat. W drugim naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek i ciągle ubijając wsypujemy 120 g cukru pudru oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy ubitą pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę, po czym dodajemy ja do masy sernikowej i powoli mieszamy, aby nie opadła. Gotową masę wylewamy na spód.
Pieczenie: Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia.
Porady
- Sernik można podać solo lub z polewą czekoladową, świeżymi owocami, albo cukrem pudrem na wierzchu.
- Jaki ser do sernika? Najlepszy będzie 2 a nawet 3-ktornie zmielony twaróg tłusty lub półtłusty.
- Aby odchudzić sernik na bitej śmietanie, można zastąpić kremówkę gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego.
- Jeśli lubimy bardziej aromatyczne ciasta, serową masę można wzbogacić odrobiną ulubionego alkoholu, startej skórki pomarańczowej czy ziarenkami z laski wanilii.
Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj też szybkiego sernika bez sera.
Sernik, który nie opada i nie pęka to marzenia każdego cukiernika. Niestety, nawet najpiękniejsze i najbardziej wyrośnięte ciasto, często zapada się chwilę po wyjęciu z piekarnika. Istnieje jednak kilka czynników, które pomogą uchronić ciasto przed opadnięciem. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a sernik pozostanie pięknie wypukły. Jak zrobić sernik, który nie opada? Po pierwsze, nie można wyciągać go z piekarnika od razu po upieczeniu. Najlepiej wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w środku i wyjąc je dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Kolejny problem to pęknięcia, pojawiające się na cieście. Dlaczego sernik pęka? Zwykle jest to kwestia składników, wyjętych prosto z lodówki. Najlepiej wyjąć wszystkie produkty z lodówki na godzinę przez robieniem ciasta, aby zdążyły nabrać temperatury pokojowej. Innym problemem może być zbyt mocno rozgrzany piekarnik. Za wysoka temperatura pieczenia sprawi, że ciasto może popękać na wierzchu, a w środku pozostać niedopieczone. Kolejnym sposobem na uniknięcie popękania sernika, jest upieczenie go w kąpieli wodnej.
Temperatura pieczenia powinna być dostosowana do konkretnego przepisu i zależy to od składników, użytych do ciasta. W większości przepisów idealną temperaturą do pieczenia sernika jest 150-180 stopni. Im niższa temperatura pieczenia, tym mniejsza szansa, że sernik opadnie.
Zwykle pieczenie sernika trwa od 50 minut do 1,5 godziny, jednak i w tym przypadku, konkretne wytyczne zależą od przepisu. Wysoki i wilgotny sernik nowojorski będzie potrzebował więcej czasu w piekarniku, niż na przykład sernik na herbatnikach. Najlepiej jednak na bieżąco kontrolować sytuację, zaglądając do piekarnika. Jak sprawdzić czy sernik jest upieczony? Najprostszą metodą, którą stosowały jeszcze nasze mamy i babcie, jest sprawdzenie ciasta drewnianym patyczkiem. Wystarczy uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika i wkłuć patyczek w środek ciasta. Jeśli jest suchy- ciasto jest upieczone. Natomiast jeśli na patyczku zostaną resztki mokrego ciasta, sernik należy jeszcze trochę podpiec.
Sernik na bitej śmietanie to tylko jedna z dziesiątek propozycji na serowe wypieki. Najpopularniejsze klasyki to oczywiście sernik na kruchym cieście, sernik bez spodu, sernik z rosą, z bezą, królewski oraz znany na całym świecie sernik nowojorski. Ciekawym przepisem jest też sernik bez sera, przygotowany na jogurcie naturalnym. Na święta szczególnie polecamy sernik z makiem lub z brzoskwiniami. Jeśli natomiast zależy nam na szybkim przepisie, który zawsze się udaje i nigdy nie opadnie- wybierzmy sernik na zimno lub małe serniczki bez pieczenia. Weganom posmakuje z kolei bezglutenowy roślinny sernik z kaszy jaglanej!
Komentarze