REKLAMA

Sernik na bitej śmietanie

Wyjatkowo delikatny i pyszny sernik.Polecam!!

dodany przez: lucyna19

serniki Desery budynie

Czas przygotowania:
25min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 196 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3/4 kos margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki maki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 1 kg sera białego,
  • cukier waniliowy,
  • 10 jaj,
  • 2 smietany 30% po 200 ml
  • 2 budynie smietankowe bez cukru,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanki cukru pudru do piany,
  • aromat pomaranczowy
  • ew.skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto.W razie potrzeby dodać troszke więcej maki. Wyłozyc ciastem spód blaszki.
  • Masa:
  • Żóltka utrzeć z cukrem pudrem.Dodać 2-krotnie zmielony ser, budynie, aromat. Wymieszać.
  • W osobnym naczyniu ubić białka z 1 szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym.Dodac do masy serowej.Wymieszać.
  • Na końcu ubić schłodzoną smietanę i dodać do masy.Wymieszać łyżką, zeby ciasto nie opadlo.
  • Masę wylać na wyłożone wcześniej ciasto.
  • Piec ok 1,10godz w temp 180 stopni.Po wyjęciu z piekarnika można polać polewą czekoladową.
  • Ciasto jest bardzo delikatne w smaku i wbrew temu ile daje sie cukru nie jest za słodkie-jak dla mnie w sam raz:)

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj też szybkiego sernika bez sera.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy