Ptysie - przepisy

50 przepisów

Ptysie od wielu lat nieustannie pozostają hitem naszych cukierni. Dwa chrupiące, lekkie ciastka scalone niesamowicie słodkim, puszystym kremem – ptyś dla wielu osób jest idealnym deserem i dodatkiem do kawy albo herbaty. Największą popularnością i sympatią cieszą się oczywiście klasyczne ptysie z kremem bezowym, ale równie miłą przygodą dla podniebienia mogą być także inne słodkie odmiany: ptysie z bitą śmietaną, ptysie z waniliowym kremem budyniowym czy ptysie z wiśnią i żurawiną. Co więcej, przygotowując domowe ptysie, nie zawsze musimy pójść w kierunku słodkich smaków. Dużą furorę robią ostatnio ptysie wytrawne, które są ciekawą alternatywą dla nieco już ogranych przekąsek.

Ptysie - przepisy

Ciasto na ptysie


Ciasto na ptysie jest bardzo lekkie i delikatne, intrygująco pofałdowane, kruche i łagodnie chrupiące, wyróżniające się piękną, słomkową barwą. Dla wielu amatorów gotowania ciasto na ptysie stanowi prawdziwe kulinarne wyzwanie. Istnieje opinia, że to trudne ciasto, że rzadko się udaje i że wymaga sporego cukierniczego doświadczenia. To jednak mylne przekonanie, ciasto na ptysie wcale nie jest skomplikowane, jest nawet mniej pracochłonne i czasochłonne niż wiele tradycyjnych odmian ciast – nie musimy go wyrabiać ręką, czekać aż wyrośnie itd.


Ciasto na ptysie to ciasto parzone. Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody z masłem i cukrem. W dalszej kolejności dodajemy mąkę, mieszamy aż ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie studzimy ciasto, dodajemy jajka, miksujemy lub mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy z ciasta krągłe ptysie albo paski (podłużne ptysie to tzw. eklerki lub eklery) i wkładamy do piekarnika. Z tak powstałych ptysi możemy wykreować dziesiątki rozmaitych smakołyków.


Jaki krem do ptysi?


Ptyś nie zna ograniczeń co do rodzaju wypełnienia i dodatków. Jest ciastkiem niezbyt słodkim, raczej neutralnym w smaku, dlatego pasują do niego zarówno farsze i nadzienia na ostro i słono, jak i różnorakie słodkie kremy. Jeśli mamy sentyment do klasycznych ptysiów rodem z dawnych cukierni, łatwo możemy przyrządzić je sami. We wnętrzu takich tradycyjnych ptysiów gości krem bezowy, który jest banalnie prosty w wykonaniu i który robi się z kilku prostych składników: białek jaj, cukru, wody i soku z cytryny.


Krem bezowy do ptysiów możemy też lekko urozmaicić i nadać mu owocową, orzeźwiającą nutę smakową – wystarczy w trakcie przygotowywania kremu dodać zmiksowane porzeczki, truskawki, maliny albo inne owoce. Kolejną opcją na słodkie wypełnienie ptysiów jest bita śmietana. Sprawdzi się również krem na bazie budyniu, serka mascarpone albo klasyczny krem z masła i żółtek. Wyśmienitym pomysłem na deser będą także ptysie z kremem kawowym.


Przepisy na ptysie na słodko


Ptysie na słodko pasują na każdą okazję, bez względu na to, czy akurat szukamy pomysłu na pyszny popołudniowy deser dla naszych domowników, czy mamy ochotę samym sobie zrobić słodką przyjemność, czy też chcemy zaskoczyć wyjątkowym wypiekiem naszych gości. Eleganckie mini ptysie z wybornym wnętrzem znakomicie nadadzą się na wszelkie imprezy okolicznościowe, od imienin w rodzinnym gronie, po wystawne przyjęcia.


Ptysie z bitą śmietaną to szybki sposób na słodką przekąskę i chwilę radości w każdy ponury dzień, ptysie z kremem bezowym przeniosą nas na chwilę w świat dzieciństwa, ptysie z waniliowym kremem budyniowym zaspokoją nawet wyrafinowane gusta, ptysie z sorbetem truskawkowym to perfekcyjna opcja deserowa na lato, natomiast ptysie z wiśnią i żurawiną to uniwersalny deser, który dzięki połączeniu owocowych akordów z delikatnym ciastkiem i nutą gorzkiej czekolady, spodoba się każdemu.


Przepisy na wytrawne ptysie


Ptysie wytrawne doskonale odnajdą się na stole z zimnymi przekąskami. Mogą być również dopełnieniem obiadu albo kolacji, możemy przekąszać je zamiast małej kanapki na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepisy na ptysie z farszem z awokado i sera feta czy ptysie z pasztetem cieszą się coraz większym powodzeniem wśród entuzjastów gotowania, szczególnie tych, którzy gustują w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej.


Jeśli chodzi o wytrawne ptysie, przepis na głębokie w smaku i pozostające w pamięci na dłużej ptysie z łososiowym musem, to absolutny hit. Nie sposób również nie spróbować ptysia w nieco większej formie – wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem, wzbogacony kolorową wiosenną sałatką, to niecodzienna i bardzo udana potrawa.

Artykuły powiązane

Lukullus
12.09.2018

Lukullus - nowe oblicze cukiernictwa

Lukullus nieodwracalnie zmienił kulinarną mapę Warszawy. Rozpustne ptysie, kruche tartaletki i pachnące masłem drożdżówki stały się nowymi kulinarnymi pamiątkami - każdy wielbiciel słodkości, który przyjeżdża do stolicy zaopatruje się w charakterystyczne żółte pudełko.