REKLAMA

Sernik Królewski

Sernik królewski to tradycyjne ciasto z masy serowej i dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego. Jest to prawdziwy król wśród wypieków nie tylko na specjalne okazje. Delikatny i kremowy sernik królewski jak inne serniki jest nieodzowną częścią świąt – zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Nasz przepis na sernik królewski pochodzi z magazynu „Sól i Pieprz” nr 2/2019. Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 2/2019. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • składniki na sernik królewski 1.

    Na samym początku przygotowania pysznego sernika królewskiego, mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy na stolnicę. Następnie wysypujemy na nią również kakao i całość dokładnie mieszamy. Dalej do naszego spodu sernika z kakao dodajemy cukier (65g) oraz pokrojoną w kawałki margarynę. Całość siekamy nożem, po czym wlewamy żółtka (2 sztuki) i śmietanę – wszystko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, a resztę rozwałkowujemy na placek, na posypanym mąką blacie. Rozwałkowany spód do sernika królewskiego wkładamy do natłuszczonej i posypanej mąką, tortownicy o średnicy 20 cm.

  • masa serowa 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na sernik z kakao jest przygotowanie nadzienia. Zaczynamy od dwukrotnego zmielenia sera, a następnie ubicia jajek z cukrem. Następnie ser miksujemy (na wolnych obrotach) i wlewamy do niego masę jajeczną oraz wsypujemy budyń i kaszę. Dalej dodajemy skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy mikserem, wlewając powoli olej (nie przerywamy miksowania). Dalej białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy na spód sernika świątecznego. Pozostałą część ciasta ścieramy na dużych oczkach i posypujemy nią sernik. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Kalorie: 380

Ilość porcjii: 10

Porady

  • Sernik królewski można nieco wzbogacić np. poprzez dodanie do masy wiórek kokosowych lub bakalii. 
  • Do przygotowania sernika z kakao najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 400 lub 450.
  • Po upieczeniu sernika z kakao należy wyjąć go z piekarnika (ale nie od razu) i odstawić na noc, aby „odpoczął”. Co więcej, długo zachowuje on świeżość, więc z powodzeniem możemy przygotować go na kilka dni przed Wielkanocą, Bożym Narodzeniem lub inną okazją.
  • Przy przygotowaniu masy serowej zamiast śmietanki 30%, możemy wykorzystać masło. 
  • Przy przygotowaniu pysznego sernika królewskiego zalecamy wykorzystać twaróg – najlepiej tłusty lub półtłusty. Jeśli dysponujemy tylko twarogiem chudym, to wówczas należy dodać do masy nieco więcej masła lub śmietanki. 
  • Twaróg do sernika z kakao należy zmielić co najmniej dwa razy. Jeśli po dwukrotnym zmieleniu twarogu nadal ma on lekko grudkową konsystencję, należy jeszcze raz powtórzyć tę czynność. Bardzo ważne jest, by nasz sernik miał lekką/kremową konsystencję. 
  • Zamiast twarogu do przygotowania sernika świątecznego można wykorzystać ser w wiaderku – warto jednak pamiętać, że smakuje on nieco inaczej niż tradycyjny twaróg. Ponadto warto zwracać uwagę na skład takich serów.
  • Spód sernika po królewsku niekiedy może pękać podczas pieczenia. Można temu zaradzić poprzez pieczenie go w kąpieli wodnej – formę z sernikiem wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie wlewamy do niego zimną wodę. Całość wkładamy do piekarnika. Zabieg ten uchroni nasz sernik świąteczny również przed nadmiernym wysuszeniem.  
  • Sernika królewskiego, ani też żadnego innego sernika, nie należy piec w temperaturze wyżej niż 180 stopni Celsjusza. Najlepiej piec go na środkowym ruszcie, bez włączonego termoobiegu. 
  • Pyszny sernik z kakao najlepiej przygotować w tortownicy: okrągłej lub kwadratowej z odpinaną obręczą i wyjmowanym dnem – ułatwią one nam późniejsze porcjowanie ciasta. 

 

  • Sernik po królewsku można przechowywać w lodówce z powodzeniem przez 7 dni. Jeśli po upływie tego czasu, nadal mamy „zapasy” sernika, to warto go zamrozić. Można go przechowywać go w zamrażalce przez 2 miesiące. 
  • Jeśli nasz sernik królewski nam popękał, to można to zakamuflować odpowiednimi dekoracjami, np. polewą czekoladową, świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi czy też płatkami migdałów. 
  • Klasyczny przepis na sernik królewski można nieco „unowocześnić”, np. dodając do niego herbatnikowe ciasteczka kakaowe. 
     

Notka redakcyjna

Sernik dla początkujących – przepis i porady

Sernik królewski nie należy do najłatwiejszych wypieków, jednakże nie przoduje on  w rankingach najtrudniejszych ciast, więc też nie należy się łatwo zniechęcać. Niemniej, jednak jeśli stawiamy pierwsze kroki w cukiernictwie, to zdecydowanie powinniśmy wybrać coś łatwiejszego. Sernik dla początkujących można przygotować z: 
•    twarogu (ok. 1 kg, dwu- lub trzykrotnie zmielonego),
•    budyniu waniliowego, 
•    6 jajek,
•    1 szklanki cukru, 
•    masła do nasmarowania formy. 

Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy w mikserze, zaczynając do jajek, przez cukier, i ser, aż po budyń waniliowy. Do naszej masy serowej możemy dodać również rodzynki, orzechy (zmielone), płatki migdałów lub wiórki kokosowe. Następnie do tortownicy posmarowanej masłem wlewamy masę serową. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut.


Nasza propozycja sernika dla początkujących świetnie komponuje się z polewą, np. owocową (malinową, truskawkową, pomarańczową lub inną) czy czekoladową. Warto przy tym pamiętać, że na sernik można nałożyć polewę dopiero po jego wystudzeniu. 

Ciekawostka: wiele osób niesłusznie uważa sernik królewski za tradycyjne polskie ciasto. Sernik ten wywodzi się z Niemiec, a jego oryginalna nazwa to „Russischer Zupfkuchen”. Dla niektórych sernik królewski smakuje jak sernik - puszek i określany jest jako serownik. Nic dziwnego, struktura ciasta czyli serowa masa na sernik i kruche ciasto z dodatkiem kakao na kruszonkę - to brzmi puszyście i pysznie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy