Sernik królewski

Sernik królewski to tradycyjny przepis z zeszytów naszych mam i babć. Jest jednym z  ulubionych ciast w każdej rodzinie i często pojawia się na stołach w święta oraz na wszystkie wyjątkowe okazje. Aksamitna i puszysta masa serowa, zamknięta pomiędzy dwiema warstwami kruchego ciasta kakaowego to coś, co zawsze robi furorę wśród gości. Jak zrobić sernik królewski, który zawsze wychodzi? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 195 głosów)

Sernik królewski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę (o wymiarach 20 x 30 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 200 g masła schładzamy w lodówce, a kolejne 200 g wyjmujemy, aby zmiękło.

  • 2.

    Ciasto kruche: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypujemy cukier i sól oraz 200 g posiekanego zimnego masła. Wszystko siekamy nożem, a następnie wbijamy 4 jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto kruche dzielimy na pół - jedną część wkładamy do zamrażarki, a  drugą wylepiamy dno formy. 

  • 3.

    Masa serowa: kolejne 200 g masła (tym razem miękkiego) ubijamy z 150 g cukru oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa stanie się biała i puszysta, dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku i dalej miksujemy. Następnie dorzucamy po jednej łyżce twarogu, cięgle mieszając. Gdy masa będzie już jednolita, dosypujemy do niej budyń w proszku i delikatnie wszystko łączymy. 

  • 4.

    Piana: w oddzielnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. 

  • 5.

    Sernik królewski: na wcześniej przygotowany spód wykłądamy masę serową. Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. 

  • 6.

    Pieczenie: sernik królewski pieczemy przez około 50 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 
     

Porady

  • Do przygotowania sernika z kakao najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 400 lub 450. Ważne, aby przed dodaniem do ciasta, dokładnie ją przesiać. Ten prosty zabieg zagwarantuje nam maksymalnie puszysty sernik.
  • Sernik z ciemnym ciastem najlepiej przygotować w tortownicy z odpinaną obręczą i wyjmowanym dnem. Takie rozwiązanie znacznie ułatwi nam późniejsze wyjęcie i porcjowanie ciasta.
  • Spód sernika po królewsku niekiedy może pękać podczas pieczenia, ale aby temu zaradzić, wystarczy upiec go w kąpieli wodnej. Formę z ciastem wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, napełnionego zimną wodą i dopiero w takiej formie wsadzić do piekarnika. Zabieg ten dodatkowo uchroni ciasto przed nadmiernym wysuszeniem. 
  • Co zrobić gdy sernik popękał? Nie należy panikować, gdyż pęknięte ciasto można łatwo zakamuflować odpowiednimi dekoracjami. Najlepiej oblać je polewą czekoladową, a następnie posypać orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów. 
  • Sernik po królewsku można przechowywać w lodówce z powodzeniem przez 7 dni. Jeśli po upływie tego czasu, nadal mamy „zapasy” sernika, to warto go zamrozić. Można go przechowywać go w zamrażalce przez 2 miesiące. To świetne rozwiązanie na ułatwienie sobie przygotowań świątecznych.

Notka redakcyjna

Sernik królewski - o tym warto pamiętać

Choć przepis na sernik królewski nie jest skomplikowany, to zdarza się, że ciasto nie wychodzi nam idealnie. Aby temu zapobiec, wystarczy jednak trzymać się kilku zasad. Po pierwsze, sernika królewskiego, tak jak żadnego innego sernika, nie należy piec w temperaturze wyżej niż 180 stopni Celsjusza. Najlepiej włożyć go na środkowy ruszt, bez włączonego termoobiegu.

Po drugie, upieczony sernik królewski, nie powinien być od razu wyjmowany z piekarnika. Powinno się zostawić go tam jeszcze na jakiś czas i wyciągnąć, dopiero gdy już lekko przestygnie. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Gotowy sernik po królewsku warto odstawić na całą noc, aby „odpoczął”. Nabierze wtedy doskonałej konsystencji i będzie się pięknie kroił.

Sernik królewski - dodatki

Sernik królewski doskonale smakuje w klasycznej wersji, ale można nieco wzbogacić poprzez różnorodne dodatki. Świetnym urozmaiceniem masy serowej będą rodzynki, wiórki kokosowe czy orzechy. Jeśli natomiast przygotowujecie ciasto dla dzieci, koniecznie przetestujcie sernik królewski z czekoladą. Dobrym wyborem będzie też sernik królewski z bezą. Ta wersja nie tylko smakuje doskonale i ma przyjemną, chrupiącą strukturę, ale przy okazji prezentuje się niezwykle efektownie.

Ci, którzy lubią świeże, lekkie desery z pewnością pokochają przepis na sernik królewski z owocami. Przygotowując taki wypiek, można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych mrożonych, w syropie czy z kompotu. Jakie owoce do sernika sprawdzą się najlepiej? Najczęściej spotkamy sernik królewski z brzoskwiniami, ale sprawdzą się tu również wiśnie, śliwki, borówki czy jagody. W sezonie letnio-jesiennym polecamy też upiec sernik królewski z malinami, który jest idealną kompozycją słodkiego i kwaśnego smaku.

Jaki ser do sernika? 

Przepis na sernik po królewsku wymaga dobrego twarogu, gdyż to właśnie on jest podstawą smaku całego wypieku. Najprościej i najszybciej robi się sernik królewski z wiaderka. Twaróg w wiaderku to wygodna opcja, gdyż nie wymaga wielokrotnego mielenia, ale kupując go, musimy zwrócić uwagę na skład. Niestety w wielu takich produktach znajdują się zupełnie niepotrzebne dodatki.

Jeśli jednak macie więcej czasu, dobrze sprawdzi się tu twaróg tłusty lub półtłusty. Chudy ser nie będzie dobrym wyborem, gdyż sprawi że całe ciasto będzie wiórowate i bardzo suche, a tego przecież nie chcemy. Macie w domu tylko chudy ser biały? Nic nie szkodzi, po prostu dodajcie do masy na sernik nieco więcej śmietanki kremówki. Przy przygotowaniu masy serowej, zamiast śmietany 30%, możemy wykorzystać też masło.

Co ważne, twaróg do sernika należy zmielić co najmniej dwa razy. Jeśli po dwukrotnym mieleniu masa nadal będzie miała niewielkie grudki, to należy powtarzać tę czynność do skutku. Musi on być aksamitnie gładki, gdyż to właśnie dzięki temu powstanie puszysty sernik królewski. Jeśli wolicie bardziej kremowe ciasta, możecie również przygotować sernik z serka mascarpone.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy