Świąteczne markizy przekładane kremem Nutella®

Ocena:

4.45 (176)

Wystarczy pięć prostych składników, stempelek do ciastek i słoik kremu Nutella®, by zaskoczyć wszystkich przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi, świątecznymi ciasteczkami.

Składniki:

  • 140 g cukru pudru
  • 440 g mąki
  • 260 g miękkiego masła
  • 210 g kremu Nutella®
  • 2 żółtka jajek

Świąteczne markizy przekładane kremem nutella® - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto stanie się jednolite
  • Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na około 30 minut
  • Rozwałkuj ciasto na arkuszu papieru do pieczenia, aż będzie miało 4 mm grubości
  • Powycinaj z ciasta markizy za pomocą 7 cm wykrawarki do ciastek
  • Oprósz stempel do ciastek mąką i strząśnij jej nadmiar
  • Następnie przyciskaj stempel do markiz w taki sposób, by kontur każdego ciastka wystawał poza stempel (nie przyciskaj zbyt mocno, żeby stempel nie przywarł do ciasta)
  • Nagrzej piekarnik do 180°C
  • Ułóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz na środkowej półce przez 12-15 minut
  • Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż wystygną
  • Następnie posmaruj połowę ciastek kremem Nutella® (po 15 g na ciastko) i przykryj je pozostałymi ciastkami

Porady

Po więcej inspiracji wejdź na www.nutella.com.pl.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne