Świąteczne markizy przekładane kremem Nutella®

Wystarczy pięć prostych składników, stempelek do ciastek i słoik kremu Nutella®, by zaskoczyć wszystkich przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi, świątecznymi ciasteczkami.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 140 g cukru pudru
  • 440 g mąki
  • 260 g miękkiego masła
  • 210 g kremu Nutella®
  • 2 żółtka jajek

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto stanie się jednolite
  2. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na około 30 minut
  3. Rozwałkuj ciasto na arkuszu papieru do pieczenia, aż będzie miało 4 mm grubości
  4. Powycinaj z ciasta markizy za pomocą 7 cm wykrawarki do ciastek
  5. Oprósz stempel do ciastek mąką i strząśnij jej nadmiar
  6. Następnie przyciskaj stempel do markiz w taki sposób, by kontur każdego ciastka wystawał poza stempel (nie przyciskaj zbyt mocno, żeby stempel nie przywarł do ciasta)
  7. Nagrzej piekarnik do 180°C
  8. Ułóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz na środkowej półce przez 12-15 minut
  9. Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż wystygną
  10. Następnie posmaruj połowę ciastek kremem Nutella® (po 15 g na ciastko) i przykryj je pozostałymi ciastkami

Wskazówki

Po więcej inspiracji wejdź na www.nutella.com.pl.

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy