REKLAMA

Orzeszki z masą orzechową

Orzeszki to niewielkie ciasteczka z ciasta kruchego, wypełnione pysznym orzechowym nadzieniem. Swym kształtem i wielkością przypominają orzeszki – stąd właśnie ich osobliwa nazwa. Świetnie sprawdzają się one jako pyszne przekąski na imprezie czy spotkaniu w gronie rodzinnym, a także na Święta Bożego Narodzenia – w wielu domach ich przygotowanie jest elementem świątecznej tradycji. Do przyrządzenia ciastek orzeszków niezbędne jest specjalne urządzenie, dzięki któremu można uzyskać pożądany kształt. Ich ważnym elementem jest krem orzechowy, przygotowany na bazie orzechów włoskich i laskowych. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na orzeszki z masą orzechową! 

dodany przez: Julita gotuje

do kawy kruche ciasto Desery orzeszki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 275 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ubijane białka 1.

    Biała ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W misce lub na stolnicy zagniatamy przesianą mąkę, żółtka, masło (250 g) i cukier, a do zwartej masy dodajemy sodę, ocet i ubite białka. Całość wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Włączamy urządzenie do przygotowania orzeszków lub specjalną patelnię - formę orzeszkownicę. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy małe kulki i rozpłaszczamy je we wgłębienia form. Zamykamy i zapiekamy orzeszki na złoto przez 10-15 minut (w zależności od urządzenia).

  • Mleko w garnku 2.

    Upieczone połówki orzeszków przestudzamy i w tym czasie robimy krem do orzeszków. Orzechy mielimy, mleko zagotowujemy i zalewamy mix orzechów. Masło (20 g) ucieramy na puch z cukrem pudrem, a następnie stopniowo łączymy, miksując lub ucierając na średnich obrotach. Wypełniamy kremem orzeszki, sklejając ciasteczka. Dekorujemy według uznania.

Porady

  • Ciastka orzeszki możemy podać bez dekoracji, oprószyć cukrem pudrem lub zanurzyć do połowy w roztopionej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. 
  • Do przygotowania ciastek orzeszków niezbędne jest urządzenie tzw. opiekacz do orzeszków – dzięki, któremu możemy z łatwością uzyskać pożądany i regularny kształt naszych ciasteczek. 
  • Przed podaniem orzeszków należy schłodzić je w lodówce – dzięki temu zyskamy gwarancję, że się nie rozkleją. 
     

Notka redakcyjna

Masa do orzeszków 


Orzeszki to pyszne i oryginalne ciasteczka, które składają się z dwóch elementów: ciasta kruchego oraz dość gęstego kremu. Najpopularniejszą masą do orzeszków jest masa o smaku orzechowym, którą można przygotować na co najmniej kilka różnych sposobów. Wystarczy mielone orzechy (np. włoskie, laskowe czy nawet pistacje) zmielić na drobny pył, a następnie utrzeć masło z cukrem pudrem na puch i zmiksować dodając do nich zmielone wcześniej orzechy. Tak przygotowanym kremem wypełniamy orzeszki, a następnie wkładamy je do lodówki, żeby masa dobrze stężała i żeby ciasteczka dobrze się skleiły. 


Masę do orzeszków możemy przygotować również na bazie masła, cukru pudru, mleka i mleka w proszku oraz kakao (opcjonalnie). Wystarczy wymieszać ze sobą mleko, masło i cukier zagotować, a następnie dodać do nich składniki sypkie (mleko w proszku i kakao) i całość dokładnie zmiksować. Masa do orzeszków z mlekiem w proszku to świetna opcja dla osób, które z jakichś powodów nie mogą lub nie chcą jeść orzechów.


Jak przechowywać ciasta orzeszki? 


Ciasta orzeszki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce z uwagi na krem, który w cieple może się zważyć. W ten sposób możemy z powodzeniem przechowywać je nawet ok. tygodnia. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy