Staropolski piernik dojrzewajacy

Przepis na piernik dojrzewający mam jeszcze po mojej babci i moim zdaniem jeden z najlepszych pierników na Święta. Piernik dojrzewający wymaga czasu, dlatego polecam zaplanować jego przygotowanie na minimum dwa tygodnie przed Wigilią.

piernik

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Kroki wykonania:

  • piernik-dojrzewajacy-skladniki1.Masło, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.
  • piernik-dojrzewajacy-ciasto2.Po tym czasie czas na pieczenie. Piernik dojrzewający pieczemy około 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • piernik-dojrzewajacy3.Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim.
  • piernik-dojrzewajacy-gotowy4.Tak przełożony piernik dojrzewający polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

Porady

Piernik dojrzewający to świąteczne ciasto, które wymaga od nas zaangażowania i uwagi. W tym przepisie liczy się organizacja pracy, ale też jakościowe składniki, w tym półprodukty jak powidła śliwkowe do przełożenia blatów piernika oraz przyprawy. To właśnie elementy przepisu, które sprawiają, że piernik dojrzewający jest aromatyczny, nie za słodki i smakuje doskonale przez całe święta. Jeśli lubimy dekorować świąteczne ciasta, zaopatrzmy się w specjalne pisaki z lukrem lub zaszalejmy - domowy lukier do pierników jest prosty i łatwo z nim wyczarować piękną, jadalną dekorację.

Notka redakcyjna

Piernik dojrzewający pieczemy pod leżakowaniu ciasta - dzięki temu ciasto zyska wyjątkowy, korzenny aromat i charakterystyczną wilgotną, ale nie za ciężką konsystencję po upieczeniu. Piernik dojrzewający najlepiej przekładać domowymi powidłami śliwkowymi, a ozdobić wspomnianym lukrem. Jeśli wolimy bardziej strojne wypieki, możemy oblać go czekoladą lub udekorować masą marcepanową. Jedyny minus, jaki ma piernik dojrzewający to fakt, że jeśli spóźnimy się z nastawieniem składników, możemy obejść się smakiem!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy