Strucla makowa z kruszonką !

Ciasto jest przepyszne i rozpływa sie w ustach !

makowiecstruclaDesery

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.31 z 207 głosów)

Składniki:

  • Ciasto: (na 4 sztuki o długości około 40 cm)
  • 1/2 kostki margaryny (miekkiej np. Kasia)
  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki mleka
  • Masa makowa :
  • 2 puszki gotowej masy makowej (2x900gram)
  • Kruszonka (na 1 kg maki):
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • mąka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wlac olej, pokruszyc drożdze, wsypac 1/2 szklanki cukru, 5 żóltek, 1 całe jajko, wymieszac. Lekko zagrzac 2 szklanki mleka, wlac do miski, wsypac szczyptę soli, dodac 1 kg maki i wyrobic ciasto. Dodac 1/2 kosztki roztopionej i przestudzonej margaryny lub masla i wyrobic ciasto.
  • Masę makową wyłożyc do miski i ja przemieszac. Rozwalkowac ciasto na 4 prostokaty o dlugosci mniej wiecej 40 cm. Po rozwałkownaiu ciasta, kazdy prostokąt smarowac roztrzepanym białkiem. Masę makową wykładac na poszczególne prostokaty pamietając, aby masa nie przylegała do samego brzegu ciasta (wówczas mak będzie wypływał z ciasta). Ciasto podczas zwijania smarowac równiez roztrzepanym białkiem. Na koniec brzegi ciasta posklejac, posmarowac wierzch ciasta białkiem i posypac kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180 stopni - 1 godzinę na blaszce wyłożonej pergaminem.Ja piekę po 2 sztuki razem przedzielone pergaminem na jednej blaszce. Wówczas ciasto ładnie wyrośnie. Kiedy ciasto pieczemy pojedyńczo wówczas bedzie bardziej płaskie i "rozlane".

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy