REKLAMA

Strucla orzechowa

Dekoracyjne, aromatyczne, drozdzowe ciasto ze slodkim, orzechowym wnetrzem.

dodany przez: sarenka

Desery

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 192 głosów)


Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 350g mąki (z tego 50g na rozczyn) + maka do posypania stolnicy,
  • 50g miękkiego masła,
  • 50g cukru,
  • 30g świeżych drozdzy lub lyzka suszonych,
  • 2 jaja,
  • 150ml mleka,
  • kilka kropli aromatu rumowego,
  • papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 200g obranych orzechów wloskich (+ kilka polówek do dekoracji),
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2 lyzki mleka,
  • 2-3 lyzki miodu,
  • skórka z cytryny,
  • aromat rumowy (jeżeli uzywamy vódki),
  • lyzeczka cukru wanilinowego,
  • 2 lyzki rumu lub vódki
  • jajo;
  • lyzka cynamonu,
  • Lukier – 1-2 lyzki cieplego mleka
  • pól szklanki cukru pudru (100g)
  • kilka kropel soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Drozdze rozetrzec z lyzka cukru
  • cieplym mlekiem i 50g maki
  • odstawic na 10-15 min. Żółtko i jajo
  • utrzec z cukrem
  • dodac do wyrośniętego rozczynu
  • razem z maka
  • aromatem i maslem. Wyrobic ciasto
  • w razie potrzeby dodac troche maki
  • odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut
  • az ciasto podwoi objetosc. Ponownie wyrobic ciasto i odstawic na ok. 30 minut.
  • Nadzienie:
  • Orzechy wloskie zemlec
  • laskowe drobno posiekac. Jajko ubic z cukrem i miodem
  • dodac rum
  • (aromat)
  • 2 lyzki mleka
  • zmiksowac
  • po czym dodac orzechy i wymieszac powstala mase.
  • Stolnice posypac maka. Wyłożyć ciasto drożdżowe i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1-1,5cm. Rozwalkowane ciasto smarujemy
  • za pomoca pedzla
  • bialkiem i posypujemy cynamonem. Równomiernie nałożyć mase orzechowa i zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od krótszego boku)
  • zlepiając konce. Forme keksowa o wymiarach 22cm x 12cm
  • wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarowac tluszczem i posypac maka)
  • przełożyć do niej ciasto i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 200 stopniach (piekłam 40 minut i w trakcie pieczenia
  • przykrylam ciasto papierem
  • aby nie przypiec wierzchu). Po upieczeniu
  • po ostygnieciu
  • wyciągnąć ciasto z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru
  • który energicznie mieszamy z mlekiem (lub woda) i sokiem z cytryny. Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy