REKLAMA

Tort orzechowy

Słodki, lekki, maślany i kakaowy – taki jest tort orzechowy. Przepis jest nie najtrudniejszy, za to efekt zachwyci gości. Tajemnicą tego ciasta jest to, że orzechy wykorzystane zostały do przygotowania biszkoptu. Dzięki temu każdy kęs ma delikatną, orzechową nutę. Tort orzechowy to świetny pomysł na rodzinne spotkanie lub uczczenie każdego, nawet małego, sukcesu.

dodany przez: Kulinarna Ania

torty tort orzechowy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka i cukier 1.

    Jaki jest przepis na tort orzechowy? Orzechy włoskie należy uprażyć i obrać z błonek, a następnie zmielić na mączkę orzechową. 6 jajek i 6 łyżek cukru dobrze ubijamy na jasną, puszystą masę. Do jajek dodajemy mąkę i mączkę z orzechów. Całość mieszamy kilkoma zdecydowanymi ruchami do połączenia składników. Warto pamiętać, że zbyt intensywne mieszanie niepotrzebnie napowietrzy ciasto i biszkopt na tort orzechowy padanie. Ciasto wlewamy na dwie tortownice o średnicy 24cm i pieczemy 20 min na 180 stopniach. 

  • kakao sitko 2.

    Jak zrobić dobry krem na tort orzechowy? Przepis podpowiada, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy. W osobnej misce ubijamy 2 jajka z cukrem (3 łyżki), następnie powoli dodajemy do utartego masła. Dobrze łączymy, a na koniec dodajemy kakao przesiane przez sitko oraz łyżkę wódki dla smaku.

  • orzechy włoskie siekane 3.

    Następnie z gotowych składników należy złożyć tort orzechowy. Dolny biszkopt przekładamy połową masy, na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i smarujemy na wierzchu. Tort z orzechów warto ozdobić kilkoma całymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

  • Jak obrać orzechy na tort orzechowy? Przepis na to jest prosty! Orzechy należy wsypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć je na małym (!) ogniu. Powolne ogrzewanie powoduje, że błonki łatwiej odchodzą od orzecha, a on sam się nie spala. 
  • Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, biszkopt na tort orzechowy możemy upiec na dwa razy każdorazowo przelewając do formy połowę ciasta.
  • Przygotowując krem na tort orzechowy najlepiej przesypać kakao przez sitko – dzięki temu unikniemy grudek.
  • Tort orzechowy można poza kremem przełożyć ulubionym dżemem z kwaśnych owoców, np. porzeczkowym z malinami.
  • Tort orzechowy powinien być przechowywany w lodówce lub zimnym pomieszczeniu, np. piwnicy, aby krem się nie rozpuścił. 
     

Notka redakcyjna

Czy nasączyć tort orzechowy ?

Zawsze warto nasączyć biszkopt na tort orzechowy. Przepis na ciasto pomija ten krok, jednak tutaj, w nocie redakcyjnej, podpowiadamy, czym nasączyć tort orzechowy. W tym celu dobrze jest sięgnąć po alkohole. Mają one bardzo ostry, wyraźny smak, który przyjemnie łączy się z ciastem. Amaretto to włoski słodko-gorzki likier robiony z migdałów. Dobrze sprawdzi się nie tylko do tiramisu, ale również aby nasączyć tort z orzechami. W połączeniu z kakaowym kremem, dobrze mogą wypaść też wódki i nalewki o smaku wiśni. W wersji bezalkoholowej biszkopt można nasączyć sokiem z kwaśnych owoców, wodą z sokiem z cytryny lub kilkoma łyżeczkami zaparzonej kawy.

Jak zrobić tort orzechowy?

Każdy lubi tort orzechowy. Przepis na to ciasto łatwo zdobywa swoich fanów dzięki lekkiemu miękkiemu biszkoptowi oraz słodkiemu kremowi z kakao i masła. Jak zrobić tort z orzechów? Sekretem tego ciasta jest mączka z orzechów włoskich, z której przygotowany jest biszkopt. Aby nie wyszedł on gorzki, ważne jest, aby orzechu były dobrze uprażone i oczyszczone z łusek. Następnie należy zmielić je na drobną mączkę. Przepis na tort orzechowy wymaga upieczenia dwóch biszkoptów. Do ubitych jajek z cukrem należy dodać mączkę z orzechów i mąkę krupczatkę – całość wymieszać kilkoma ruchami i upiec. W międzyczasie przygotować krem do ciasta, przepis poniżej. Jak udekorować tort orzechowy? Tort orzechowy warto udekorować orzechami włoskimi – całymi lub posiekanymi. Dobrze wyglądać będą też na nim wiórki czekolady lub ciemne kakao przesypane przez sitko. Sprawdź też inne sztuczki, jak dekorować tort.

Jak zrobić masę orzechową do tortu? 

Przepis na tort orzechowy opisuje, jak zrobić krem kakaowo-maślany. Masło należy utrzeć z dodatkiem jajek i cukru. Warto wykorzystać do tego celu robota kuchennego, który pomoże odpowiednio napowietrzyć masę. Na sam koniec należy dodać kakao przesypując je przez siteczko oraz łyżkę wódki, która doda kilku ostrych nut do całego kremu. Tort orzechowy z tym kremem powinien być przechowywany w lodówce, aby krem się nie rozpuścił.

Szukając innych inspiracji na krem na tort orzechowy warto spojrzeć na krem straciatella z przepisu na tort wielkanocny, na czekoladowy krem wegański z przepisu na wegański tort orzechowy lub na krem z białej czekolady z przepisy na tort makowy.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy