Ciasto bez mleka to pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się dla osób, które nie piją mleka (np. z powodu nietolerancji laktozy czy też alergii na białka mleka krowiego). Jest ono niezwykle proste w przygotowaniu, a w smaku przypomina pyszną drożdżówkę. Wierzch możemy udekorować świeżymi owocami, cukrem pudrem bądź polewą czekoladową. Dobrym pomysłem jest przygotowanie go w formie na babkę – taki wypiek idealnie sprawdzi się na Wielkanoc (i nie tylko). Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na ciasto bez mleka!
fot. Studio Fotograficzne Artur Rogalski
(średnia 4.34 z 195 głosów)
Przepis na ciasto bez mleka zaczynamy od rozpuszczenia masła i wystudzenia go. Następnie jajka ubijamy wraz z cukrem i stopniowo dodajemy do nich: mąkę, budyń, proszek do pieczenia aromat wanilinowy oraz roztopione i ostudzone masło. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Do przygotowane formy wlewamy ¾ przygotowanego ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao, miksujemy i wlewamy na ciasto jasne. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy polewą czekoladową.
Porady
- Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale wierzch możemy wyłożyć karmelizowanymi owocami, np. jagodami, truskawkami, borówkami czy też porzeczkami.
- Do naszego przepisu na ciasto bez mleka rekomendujemy wykorzystać blachę na keks lub pasztet tzw. keksówkę
- Jeśli chcemy przygotować ciasto bez mleka i masła i zastanawiamy się czym zastąpić składnik tłuszczowy, to dobrym pomysłem jest wykorzystanie oleju roślinnego, np. rzepakowego, słonecznikowego czy też pestek z winogron.
Mleko jest jednym z ważniejszych składników ciast – trudno bez tego składnika przygotować masę czy też spód wypieków, w tym m.in. ciasto kruche czy też ciasto biszkoptowe. Niemniej jednak istnieją produkty, którymi z powodzeniem możemy zastąpić mleko i nabiał w cieście. Jest to zdecydowanie dobra wiadomość dla osób, które nie tolerują laktozy bądź mają alergię pokarmową. Przy zastępowaniu mleka w ciastach należy wziąć pod uwagę dwa podstawowe aspekty: smak oraz konsystencję produktu. Niekiedy źle dobrany składnik, może nam zepsuć cały wypiek. Jeśli smak jest kwestią drugorzędną, a bardziej zależy nam na konsystencji, to z powodzeniem możemy mleko zastąpić wodą. Z kolei jeśli to właśnie smak jest ważniejszy – to możemy postawić na mleko roślinne (np. migdałowe, owsiane czy ryżowe). Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie rozcieńczonego mleka kokosowego.
Co zrobić, jeśli w przepisie na ciasto znajduje się śmietana, a my chcemy przygotować ciasto bez mleka i bez nabiału? Na to również istnieje sprawdzony sposób. Śmietanę gęstą (12-18%) możemy zastąpić mlekiem roślinnym zagęszczonym skrobią kukurydzianą bądź mąką ziemniaczaną. Natomiast w roli zamiennika śmietany płynnej (30-36%) świetnie sprawdzi się mleko roślinne z roztopionym masłem. Możemy też wykorzystać krem kokosowy czy też mleko kokosowe. Warto jednak pamiętać, że wszystkie wyżej wymienione opcje, nie sprawdzą się, jeśli zależ nam na przygotowaniu bitej śmietany.
Zobacz także: Wegańska cukiernia, czyli słodkie wypieki bez jajek i mleka
Komentarze