Tradycyjna kremówka papieska

Kremówki - słodkie propozycje, które kojarzą się z kuchnią polska. Szczególnie tradycyjna kremówka papieska. Kremówki to ciasto francuskie przełożone budyniowym kremem i cukrem pudrem. Pyszne kremówki

Deserykrem

Czas przygotowania:
105 min.
Kalorie:
50.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 185 głosów)

Składniki:

  • Składniki na kremówki:
  • Ciasto francuskie:
  • 30 dag masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka octu
  • ok. 150 ml ciepłej wody (do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego)
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe (64 g)
  • 750 ml mleka
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • Śmietana 30% (250 g)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Tradycyjne kremówki podawane na zimno
  • zaczynamy od ciasta francuskiego:
  • Odważ 10 dag mąki i 30 dag masła. Uformuj formuj z nich kulę maślaną i odłóż do momentu przygotowania drugiej części ciasta. Następnie: 20 dag mąki
  • 1 jajo
  • ocet i ciepłą wodę zagnieć jak na ciasto pierogowe
  • a następnie rozwałkuj.
  • Na rozwałkowane ciasto pierogowe połóż przygotowaną „kulę maślaną” i delikatnie rozprowadź na całości.
  • Tak przygotowane ciasto złóż w kopertę i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyciągnij ciasto i wałkuj w jedną stronę na grubość nie większą niż 1 cm
  • złóż ponownie tak
  • aby uzyskać postać kwadratu i odstaw na 15 - 20 min. do zamrażalnika. Czynność tę powtarzaj 4 razy.
  • Gotowe ciasto na kremówki podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm
  • wyłóż na dużą blachę i piecz w nagrzanym piekarniku w temp 210 stopni C przez 15 - 25 minut (aż się ładnie zarumieni). Tak samo upiecz drugą część ciasta.
  • Krem na kremówki:
  • Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z dodatkiem 3 - 4 łyżek cukru.
  • Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem lub margaryną.
  • Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym Delecta na sztywną masę. Na koniec dodaj ok. 3 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
  • Masę budyniową na kremówki wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą część ciasta francuskiego. Krem przykryj drugą częścią ciasta i posyp cukrem pudrem.
  • Gotowe ciasto możesz wstawić do lodówki na 2 godziny. Kremówki wyciągnij z lodówki na około 20 minut przed podaniem
  • podawaj w porcjach.

Kalorie: 50.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Kremówka
Pyszna;)))

Madija

Kremówka

Czas przygotowania: 120 min.
Kremówka
Smaczne,

gosia239

Kremówka

Czas przygotowania: 90 min.
Tradycyjna szarlotka
Trochę tradycji

kinia

Tradycyjna szarlotka

Czas przygotowania: 60 min.
KREMÓWKA
DESER DO KAWY

aga1979

KREMÓWKA