Tradycyjna kremówka - słodka propozycja, która bezsprzecznie kojarzy się z kuchnią polską. Szczególnie kremówki wadowickie - związane z miejscem narodzin papieża Jana Pawła II. Kremówki papieskie, a także klasyczne kremówki, to ciasto francuskie przełożone budyniowym kremem i posypane obficie cukrem pudrem. Kremówki będą idealne na podwieczorek lub spotkanie rodzinne. Wyjaśniam szczegółowo, jak zrobić krem do kremówki, jak zrobić ciasto francuskie i jak złożyć całe ciastko.
fot. iStock
(średnia 4.14 z 274 głosów)
Kremówka papieska w moim przepisie jest w pełni domowa - domowe ciasto francuskie moim sposobem i własnoręcznie ukręcony krem. Tradycyjnie kremówki podawane są na zimno, ale zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego: odważ 100 g mąki i 300 g masła. Uformuj formuj z nich kulę maślaną i odłóż do momentu przygotowania drugiej części ciasta na kremówki papieskie.
Następnie: 200 mąki, 1 jajko, ocet i ciepłą (to ważne!) wodę zagnieć jak na ciasto pierogowe, a następnie rozwałkuj. Na rozwałkowane ciasto połóż przygotowaną „kulę maślaną” i delikatnie rozprowadź na całości. Tak przygotowane ciasto złóż w kopertę i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyciągnij ciasto i wałkuj w jedną stronę na grubość nie większą niż 1 cm, złóż ponownie tak, aby uzyskać postać kwadratu i odstaw na 15 - 20 min. do zamrażalnika. Czynność tę powtarzaj 4 razy. Wymaga cierpliwości i czasu, ale gwarantuję, że ten zabieg sprawi, że kremówki papieskie będą wprost przepyszne - z jednej strony kruche i rozpływające się w ustach, a w drugiej o przyjemnej teksturze połączonych listków ciasta.
Gotowe ciasto na kremówki wadowickie podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm - wyłóż na dużą blachę i piecz w nagrzanym piekarniku w temp 210 stopni C przez 15 - 25 minut (aż się ładnie zarumieni). Tak samo upiecz drugą część ciasta na kremówkę.
Czas na wypełnienie, czyli krem do kremówki. Musi być gładki, puszysty i pachnący - dzięki temu domowe kremówki papieskie będą smakować jak w Wadowicach! Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z dodatkiem 3 - 4 łyżek cukru.
Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim margaryną lub masłem - ten składnik można śmiało zamienić, jeśli zależy nam na mocno maślanym smaku to warto zrobić krem do kremówki tylko na bazie masła.
Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną masę. Na koniec dodaj ok. 3 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj. Masę budyniową na kremówki wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą część ciasta francuskiego. Krem przykryj drugą częścią ciasta i posyp cukrem pudrem. Gotowe kremówki papieskie możesz wstawić do lodówki na 2 godziny. Tak też są serwowane w licznych kawiarniach i cukierniach. Kremówki wadowickie wyciągnij z lodówki na około 20 minut przed podaniem, podawaj w porcjach, pokrojone na kwadraty.
Kalorie: 246
Porady
Popularność jaką zyskała kremówka wadowicka sprawiła, że regularnie pojawiają się pytania, gdzie kupić słynne kremówki papieskie. Wspomniana cukiernia, którą wspominał papież Jan Paweł II niestety nie istnieje, ale w jej miejsce inny cukiernicy i rzemieślnicy rozpoczęli działalność. Z pokolenia na pokolenie przekazują sobie receptury, jak zrobić kremówki papieskie, aby smakowały tak dobrze, jak opisywał to Karol Wojtyła. Wśród nich wybiła się m.in. Cukiernia u Lenia w Wadowicach.
W swojej ofercie inne cukiernie, nie tylko te z Wadowic i Małopolski, ale też sieci ogólnopolskie cukierni i piekarni, mają słynne kremówki papieskie. Warto wiedzieć, ile waży kremówka papieska. Klasyczna waga tego ciasta to 120 g. Kremówki wadowickie według niektórych w kremie powinny mieć alkohol, aby masła była trwalsza, ale powyższy przepis na kremówki papieskie udowadnia, że da się bez takich dodatków. Polecamy nasze porady, jak zrobić kremówkę, krem do kremówki papieskiej i ciasto na kremówki papieskie, zachęcając do eksperymentów w domu. Będzie pysznie!
Komentarze