Tradycyjna kremówka - słodka propozycja, która bezsprzecznie kojarzy się z kuchnią polską. Szczególnie kremówki wadowickie - związane z miejscem narodzin papieża Jana Pawła II. Kremówki papieskie, a także klasyczne kremówki, to ciasto francuskie przełożone budyniowym kremem i posypane obficie cukrem pudrem. Sprawdźcie mój przepis na kremówki papieskie - pyszne ciastka kremówki będą idealne na podwieczorek lub spotkanie rodzinne. Wyjaśniam szczegółowo, jak zrobić krem do kremówki, jak zrobić ciasto francuskie i jak złożyć całe ciastko, aby tradycyjna kremówka papieska wyglądała i smakowała wspaniale.
fot. iStock
(średnia 4.3 z 194 głosów)
Kalorie: 246
Porady
Kremówka papieska: przepis
Kremówka papieska domowym sposobem wbrew pozorom nie jest trudna - przepis na kremówki jest oczywiście czasochłonny, ale polecam mój trik na domowe francuskie ciasto na kremówki papieskie. Warstwy płatów ciasta będą lekko chrupiące, ale nie za twarde. Krem nie wchłonie w nie, a będzie komponować zwarte, słodkie ciastko. Jeśli waszym ulubionym ciastkiem jest kremówka papieska - przepis raz wykonany, na stałe wejdzie do Waszego rytuału podwieczorków i deserów. Wystarczy poćwiczyć, sprawdzić dokładnie mój przepis, jak zrobić kremówkę, krem do kremówki papieskiej, a następnie działań w kuchni. Moja rodzina uwielbia te słodkości! Najlepiej, jeśli gotowe kremówki wadowickie (bo tak są nazywane zamiennie u mnie w domu) podacie na pięknych paterach. W takich wydaniu mogą być podane na przyjęcie z okazji chrztu, na przyjęcie komunijne w domu czy urodziny.
Oryginalne kremówki papieskie zasłynęły stosunkowo niedawno. Wcześniej ciasta te były znane w Małopolsce jako kremówki - czyli ciasto francuskie w dwóch płatach i przełożone budyniowym kremem z dodatkiem śmietany. Słynne kremówki papieskie, czy też kremówki wadowickie, zasłynęły na całą Polskę, ale też zagranicą, w 1999 roku, kiedy to wspomniał o nich ówczesny papież Jan Paweł II. Przepis na kremówki papieskie i ich smak wiązały się ze zdaniem: "A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki". Kremówki wadowickie sprzedawał wtedy w swojej cukierni Karol Hagenhuber - dziś już niestety lokal nie istnieje.
Popularność jaką zyskała kremówka wadowicka sprawiła, że regularnie pojawiają się pytania, gdzie kupić słynne kremówki papieskie. Wspomniana cukiernia, którą wspominał papież Jan Paweł II niestety nie istnieje, ale w jej miejsce inny cukiernicy i rzemieślnicy rozpoczęli działalność. Z pokolenia na pokolenie przekazują sobie receptury, jak zrobić kremówki papieskie, aby smakowały tak dobrze, jak opisywał to Karol Wojtyła. Wśród nich wybiła się m.in. Cukiernia u Lenia w Wadowicach.
W swojej ofercie inne cukiernie, nie tylko te z Wadowic i Małopolski, ale też sieci ogólnopolskie cukierni i piekarni, mają słynne kremówki papieskie. Warto wiedzieć, ile waży kremówka papieska. Klasyczna waga tego ciasta to 120 g. Kremówki wadowickie według niektórych w kremie powinny mieć alkohol, aby masła była trwalsza, ale powyższy przepis na kremówki papieskie udowadnia, że da się bez takich dodatków. Polecamy nasze porady, jak zrobić kremówkę, krem do kremówki papieskiej i ciasto na kremówki papieskie, zachęcając do eksperymentów w domu. Będzie pysznie!
Komentarze