Tradycyjna kremówka papieska

Kremówki - słodkie propozycje, które kojarzą się z kuchnią polska. Szczególnie tradycyjna kremówka papieska. Kremówki to ciasto francuskie przełożone budyniowym kremem i cukrem pudrem. Pyszne kremówki

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.32 z 19 głosów)

Składniki

  • Składniki na kremówki:
  • Ciasto francuskie:
  • 30 dag masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka octu
  • ok. 150 ml ciepłej wody (do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego)
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe (64 g)
  • 750 ml mleka
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • Śmietana 30% (250 g)

Przygotowanie

  1. Tradycyjne kremówki podawane na zimno, zaczynamy od ciasta francuskiego:
  2. Odważ 10 dag mąki i 30 dag masła. Uformuj formuj z nich kulę maślaną i odłóż do momentu przygotowania drugiej części ciasta. Następnie: 20 dag mąki, 1 jajo, ocet i ciepłą wodę zagnieć jak na ciasto pierogowe, a następnie rozwałkuj.
  3. Na rozwałkowane ciasto pierogowe połóż przygotowaną „kulę maślaną” i delikatnie rozprowadź na całości.
  4. Tak przygotowane ciasto złóż w kopertę i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyciągnij ciasto i wałkuj w jedną stronę na grubość nie większą niż 1 cm, złóż ponownie tak, aby uzyskać postać kwadratu i odstaw na 15 - 20 min. do zamrażalnika. Czynność tę powtarzaj 4 razy.
  5. Gotowe ciasto na kremówki podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm, wyłóż na dużą blachę i piecz w nagrzanym piekarniku w temp 210 stopni C przez 15 - 25 minut (aż się ładnie zarumieni). Tak samo upiecz drugą część ciasta.
  6. Krem na kremówki:
  7. Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z dodatkiem 3 - 4 łyżek cukru.
  8. Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem lub margaryną.
  9. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym Delecta na sztywną masę. Na koniec dodaj ok. 3 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
  10. Masę budyniową na kremówki wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą część ciasta francuskiego. Krem przykryj drugą częścią ciasta i posyp cukrem pudrem.
  11. Gotowe ciasto możesz wstawić do lodówki na 2 godziny. Kremówki wyciągnij z lodówki na około 20 minut przed podaniem, podawaj w porcjach.
deser krem wanilia kremówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze