Mini ptysie

Mini ptysie z budyniem, przepyszne,błyskawiczne w produkcji

Deseryciastkaptysiekremciasta parzone

Czas przygotowania:
200 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego (ja użyłam syropu po owocach w puszce)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w garnku. Szybkim ruchem dodać wcześniej przesianą mąkę i dokładnie rozprowadzić
  • gotując dalej na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka
  • zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Po 5min. dodawać po jednym jajku
  • miksując
  • aż do uzyskania gładkiego ciasta. Za pomocą szprycy lub łyżki nakładać na blaszkę wysmarowaną margaryną i przelaną wodą
  • niewielkie porcje ciasta
  • zachowywać odstępy. Piec w 200ºC przez ok. 20min
  • do zrumienienia.
  • Szklankę mleka i soku zagotować z cukrem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką i aromatem waniliowym. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka
  • pogotować do zgęstnienia. Odstawić
  • całkowicie ostudzić. Brzoskwinie pokroić w drobniutką kostkę
  • wymieszać z budyniem. Krem schłodzić.
  • Zimne ptysie nadziewać kremem za pomocą szprycki
  • jeśli takiej nie posiadamy można je przekroić i nakładać nadzienie łyżką. Oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zobacz też: ciasto ptysiowe - przepis bez tajemnic

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy