Lemoniada (cytrusowa z bazylią)

Lemoniada to najlepszy sposób na orzeźwienie w ciepłe dni, najlepiej smakuje w klasycznej wersji z cytryną i dodatkiem bazylii. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i tylko z kilku prostych składników, a efekt finalny zachwyca każdego. Ten smak i aromat na długo zostaje w pamięci i wspaniale pasuje do wszystkich letnich sezonowych dań. Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lemoniada

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)


Lemoniada (cytrusowa z bazylią) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • lemoniada-bazyliowa 1.

    Lemoniada: w dużym dzbanku mieszamy wodę z miodem i sokiem z cytryny. Listki bazylii rozgniatamy w moździerzu lub miseczce, a następnie dodajemy do lemoniady i mieszamy. Na koniec dorzucamy do dzbanka kostki lodu oraz plasterki świeżej cytryny.

Porady

  • Lemoniada cytrynowa to napój, który zawsze robi wrażenie na gościach, dlatego fantastycznie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy, grille czy uroczystości rodzinne. 
  • Lemoniada z bazylią najlepiej smakuje porządnie schłodzona, dlatego należy przygotować ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem lub dodać do niej sporo kostek lodu. Aby szybko schłodzić lemoniadę, nie rozwadniając jej, warto wrzucić do niej kilka mrożonych truskawek, winogron lub malin.
  • Lemoniada bazyliowo-cytrynowa jest też dobrą bazą do różnego rodzaju drinków. Można z niej wyczarować świetne mohito. 

Zobacz też: Różowa lemoniada arbuzowa

Notka redakcyjna

Lemoniada cytrusowa z bazylią - dodatki

Taki orzeźwiający napój jest przepyszny sam w sobie, ale można go dodatkowo urozmaicić przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą smak i aromat. Lemoniada bazyliowa świetnie smakuje z dodatkiem przeróżnych owoców. Można do niej dorzucić całe lub pokrojone w plastry truskawki, kilka winogron lub parę gałązek porzeczek. Innym sprawdzonym dodatkiem do lemoniady są świeże zioła. Lemoniada bazyliowa oprócz wyrazistego smaku bazylii może być też wzbogacona dodatkowo miętą lub melisą. 

 

Co zamiast cukru do lemoniady?

Kwaśny smak cytryny dobrze jest zrównoważyć słodyczą, dlatego niezbędnym elementem każdej lemoniady jest jakieś słodzidło. Jeśli unikacie białego cukru, wybierzcie jego zamienniki, takie jak cukier trzcinowy, albo dodajcie ksylitol czy miód. Z kolei przy całkowitej rezygnacji z cukru, wybierzcie erytrytol bądź stewię. Innym ciekawym dodatkiem słodzącym może być domowy syrop lub sok. Do domowej lemoniady doskonale sprawdzi się sok lub syrop z czarnego bzu, a także syrop miętowy.

 

Pomysły na orzeźwiające napoje

Jeśli nie macie ochoty na lemoniadę, a potrzebujecie orzeźwiającego napoju, wypróbujcie przepis na mrożoną herbatę lub kawę. Innym smakowitym pomysłem jest owocowe smoothie lub koktajl. Szczególnie polecamy shake bananowy czy truskawkowy, a także koktajl borówkowy oraz koktajl z kiwi i bananem. Wśród smoothie sprawdzonymi przepisami są mango smoothie, arbuzowe smoothie. Pysznym przepisem jest także indyjskie mango lassi, czyli mieszanka świeżego mango z jogurtem naturalnym. Jeśli lubicie owocowo-warzywne kompozycje, koniecznie spróbujcie zrobić smoothie z jarmużem lub zielone smoothie ze szpinakiem.

Miłośnicy domowych smaków z pewnością rozsmakują się w owocowych kompotach. Najpopularniejsze i najczęściej spotykane na naszych stołach są te z truskawek, czereśni czy jabłek (szczególnie z papierówek), ale równie pysznym wariantem jest kompot z winogron, z aromatycznych śliwek czy lekko kwaśnych wiśni. Wśród nieco mniej popularnych kompotów warto wypróbować ten z dyni. Prostym sposobem na orzeźwiający napój jest również zwykła zimna woda z sokiem malinowym, aroniowym czy takim z pigwy.

Wszyscy kawosze będą zachwyceni kremowym frappe. Taka kawa mrożona może być podana solo lub w towarzystwie smakowych syropów czy lodów i bitej śmietany. Kilka lat temu modnym napojem stało się też tonic espresso, czyli kawa mrożona z dodatkiem toniku.

Kolejny pyszny pomysł na napój to domowy kwas chlebowy. Z pewnością zachwyci on każdego, więc od razu warto zrobić większy zapas!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy