Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to orzeźwiający napój na lato, który wabi pięknym kolorem różu. Taka kompozycja jest wyrazista, idealnie kwaśna i lekko słodka. Soczyste owoce łatwo się miksują i łączą z pozostałymi składnikami. Podając lemoniadę arbuzową warto postawić na świeże dodatki – plasterek limonki, kawałek arbuza, miętę, bazylię lub rozmaryn.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje lemoniada

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 160 głosów)

Sposób przygotowania:

  • blendowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Lemoniada arbuzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Arbuz: owoc myjemy i kroimy na pół, a następnie w duże półksiężyce. Ostrym nożem odcinamy skórę, po czym kroimy w średniej wielkości kostkę. Jeśli jest taka potrzeba, usuwamy czarne nasionka.

  • 2.

    Cytryny: myjemy, kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok.

  • 3.

    Blendowanie: do kielicha blendera wrzucamy arbuz, wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier.

  • 4.

    Przecedzanie: puree z arbuza przekładamy na sitko i przecedzamy, aby oddzielić resztę pestek.

  • 5.

    Woda: dodajemy ją na sam koniec. Całość mieszamy łyżką.

  • 6.

    Lemoniada arbuzowa jest gotowa: przelewamy ją do dzbanka lub szklanek, podajemy z kostkami lodu.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy 1,5 l lemoniady arbuzowej.
  • Zamiast soku z cytryny możemy dodać sok z limonek.
  • Zamiast cukru równie dobrze sprawdzi się miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
  • Lemoniadę możemy ozdobić kuleczkami lub kawałkami arbuza.
  • Do dekoracji możemy dodać kilka listków świeżej mięty, plasterek cytryny lub limonki.
  • Jeśli puree z arbuza zblendujemy z kostkami lodu, otrzymamy w ten sposób sorbet arbuzowy.

Notka redakcyjna

Lemoniada arbuzowa – pomysły na dekorację

Pięknie podana lemoniada arbuzowa będzie ozdobną rodzinnych uroczystości lub przyjęć w ogrodzie. Poniżej kilka praktycznych wskazówek, jak wykonać dekorację z arbuza:

  • arbuzowe kulki – wydrążamy je przy pomocy kulkownicy do owoców i wrzucamy do szklanek,
  • trójkąty – w zależności od rozmiaru arbuza, dzielimy go na cztery lub sześć części. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy na środku ostrego rogu lub wzdłuż skórki. Nadziewany na brzeg szklanki,
  • szaszłyki z arbuza – pokrojonego w kostkę lub wydrążone kulki z arbuza nadziewamy na patyczki do szaszłyków (lub mieszadełka do koktajli). Przekładamy listkami mięty i plasterkami cytryny lub limonki.

Zdrowa i orzeźwiająca lemoniada arbuzowa

Lemoniada z arbuza i soku z cytryny jest pełna witaminy C. Owoce te, przy niewielkiej zawartości kalorii, doskonale wspierają odporność organizmu. Działają także jako naturalne przeciwutleniacze, walcząc z wolnymi rodnikami i hamując procesy starzenia.

W wersji fit można całkowicie zrezygnować z dodatku cukru. Arbuz jest naturalnie słodki, więc napój i tak będzie smaczny. Oczywiście, efekt końcowy zależy od poziomu dojrzałości owoców.

Lemoniada z arbuzem i nie tylko

Klasyczną lemoniadę z cytryn i limonek możemy zmieszać z różnymi owocami. Jeśli zależy nam na spójnej konsystencji, wybrane owoce miksujemy w blenderze i dopiero w takiej formie rozcieńczamy z wodą.

W podobny sposób możemy przygotować:

Do lemoniady arbuzowej możemy dodać także kilka listków świeżej bazylii, jak w przepisie na lemoniadę cytrusową z bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy