Lemoniada arbuzowa

Pyszna i orzeźwiająca

Napojelemoniada

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • 0,7 kg arbuza
  • 1 cytryna
  • 1 duży listek bazylii
  • 3 listki mięty
  • 4 łyżki cukru
  • Woda mineralna

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Arbuza oczyścić z większych pestek. Pokroić w kostkę i zamrozić. Gdy arbuz jest już zamarznięty należy sparzyć cytrynę, z połowy wycisnąć sok. Druga połowę pokroić w plasterki. Do dzbanka wrzucić listki mięty. Wlać 2 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) i dodać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać sok z cytryny i plasterki cytryny. Zamieszać. Wrzucić zamrożonego arbuza. Na koniec dodać listek bazylii. Zamieszać dokładnie. I po około 10-15 minutach podawać. (ja nie usuwałam białych pestek z arbuza, ponieważ przykrywka od dzbanka ma siteczko, przez które się one nie przedostają)

Porady

Zobacz też: Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy