Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to najlepszy napój nie tylko na upalne lato, bo jest pyszna i orzeźwiająca. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić lemoniadę arbuzową - odpowiadam: to bardzo prosty przepis! Najlepszy będzie do niej soczysty, słodki arbuz - wtedy możecie zmniejszyć ilość cukru lub podwoić ilość soku z cytryny. Domowa lemoniada arbuzowa smakuje wyśmienicie ze świeżymi ziołami - ja używam tych prosto z mojego ogródka. W ten sposób powstaje lemoniada arbuzowa z miętą. W tym przepisie idę o krok dalej, bo dodaję jeszcze... bazylię. Gwarantuję, że smakuje obłędnie! Sprawdźcie mój przepis na lemoniadę arbuzową.

Napojelemoniada

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Kroki wykonania:

  • arbuz-jak-kupowac1.Arbuza oczyścić z większych pestek. Pokroić w kostkę i zamrozić. Gdy arbuz jest już zamarznięty należy sparzyć cytrynę, z połowy wycisnąć sok. Druga połowę pokroić w plasterki. Do dzbanka wrzucić listki mięty. Wlać 2 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) i dodać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać sok z cytryny i plasterki cytryny. Zamieszać. Wrzucić zamrożonego arbuza. Na koniec dodać listek bazylii. Zamieszać dokładnie. I po około 10-15 minutach podawać. (ja nie usuwałam białych pestek z arbuza, ponieważ przykrywka od dzbanka ma siteczko, przez które się one nie przedostają).

Porady

Przepis na lemoniadę arbuzową zajmie nam dosłownie kilka chwil, ale polecam zrobić ją wcześniej - zanim przyjdą goście, bo najlepiej smakuje schłodzona. Taka domowa lemoniada arbuzowa to u mnie zawsze hit na spotkania w ogrodzie i wspólne grillowanie. Przygotowuję wtedy dużą porcję i rozlewam do karafek lub dzbanków. Do tego zestaw szklanek i każdy się częstuję. Trik - polecam przed nalaniem lemoniady arbuzowej do karafek - również schłodzić naczynie w zamrażarce przez kilka minut. 

Notka redakcyjna

Arbuz nie do końca kojarzy się z przepisami na napoje. To błąd! W kuchni warto eksperymentować, czego dowodem jest przepis na lemoniadę arbuzową. Zamiast cytryn - możecie wykorzystać inne cytrusy np. limonkę, pomelo czy grejpfruta - wszystko zależy od tego, jakie smaki wam odpowiadają. Jak zrobić lemoniadę arbuzową to najlepiej w wersji domowej. Decydujemy o tym, czy mamy ochotę na dodatek cukru, czy nie (przepis na lemoniadę bez cukru), a także dobieramy dodatki. Najpopularniejsza to lemoniada arbuzowa z miętą - nic dziwnego, bo świetnie orzeźwia i chłodzi w najbardziej upalne dni lata. Koniecznie wypróbujcie przepis na lemoniadę arbuzową - to będzie must have każdego lata w sezonie na arbuzy.

Zobacz też: Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy