Lemoniada truskawkowa

Ocena:

4.43 (166)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Lemoniadę truskawkową wyczarujemy z owoców, soku z cytryny, mięty i niewielkiej ilości cukru. To idealny napój na upalne dni. Jest nie tylko niesamowicie orzeźwiający, ale także bardzo smaczny. Ponadto skrywa w sobie wiele witamin. Lemoniada truskawkowa świetnie sprawdzi się na pikniku, bez problemu możemy ją również podać podczas grilla.

Składniki:

  • truskawki  1 kg

  • cytryna  2 szt.

  • woda  2 l

  • cukier puder  60 g

  • mięta  10 g

Lemoniada truskawkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: owoce i miętę myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Z truskawek usuwamy szypułki. Cytryny kroimy na pół, a następnie wyciskamy z nich sok.

  • Krok 2:

    Mieszanie składników: truskawki, sok z cytryny, cukier puder oraz mięte przekładamy do wysokiej miski. Następnie blendujemy całość do uzyskania pulpy o jednolitej konsystencji.

  • Krok 3:

    Lemoniada truskawkowa: pulpę przelewamy do dzbanka. Dodajemy 2 litry zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Napój podajemy w wysokich szklankach.

Porady

  • Szklanki, w których podajemy lemoniadę truskawkową, możemy wcześniej schłodzić w lodówce. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas upalnych dni. Dzięki temu napój będzie zimny przez dłuższy czas. Ponadto do naczynia polecamy dodać kilka kostek lodu.
  • Do przygotowania lemoniady bez problemu użyjemy zarówno świeżych truskawek, jak i mrożonych. Jeśli zdecydujemy się na te drugie, warto zmniejszyć wtedy ilość dodawanej wody. Dodatkowo zimne owoce świetnie schłodzą napój.
  • Szklanka z lemoniadą wspaniale wygląda udekorowana plasterkami cytryny lub przekrojoną truskawką.
  • Cytrynę z powodzeniem możemy zastąpić limonką. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać soki wyciśnięte z tych dwóch owoców.
  • Cukier puder z łatwością przygotujemy z tego granulowanego. Wystarczy, że wrzucimy odpowiednią ilość produktu do malaksera lub młynka do kawy. Następnie całość dokładnie mielimy do momentu, aż będzie przypominał on w konsystencji mąkę.
  • Lemoniadę możemy wykonać również na bazie wody gazowanej. To świetny pomysł dla wszystkich fanów napojów z bąbelkami. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lemoniada truskawkowa – o co możemy ją wzbogacić?

Lemoniada truskawkowa to napój, po który z chęcią sięgamy w słoneczne, upalne dni. Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jeśli chcemy, możemy trochę wzbogacić jej smak i dodać do niej:

  • bazylię – wystarczy użyć kilku listków tego aromatycznego zioła. Możemy zastąpić nią miętę lub wymieszać oba składniki ze sobą,
  • maliny – świetnie komponują się z truskawkami. Warto zaznaczyć, że sprawdzą się tutaj również inne owoce np. borówki, porzeczki, jagody,
  • imbir – obieramy go i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie łączymy go z cukrem oraz wodą. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go na sicie nad czystym naczyniem. Imbirowy płyn łączymy z truskawkową pulpą,
  • sok z pomarańczy – dodajemy go do gotowej lemoniady i dokładnie mieszamy. Warto zmniejszyć wtedy ilość cukru,
  • rozmaryn – rewelacyjnie wzbogaci aromat napoju. Umyte gałązki wkładamy do dzbanka z truskawkową lemoniadą.

Lemoniada truskawkowa – czym zastąpić cukier?

Lemoniada truskawkowa również może być fit. Cukier puder bez problemu zamienimy na ksylitol, erytrytol, miód, a nawet syrop z agawy. Niektórzy dodają także banana, którego następnie blendują z pozostałymi owocami. Jednak warto mieć na uwadze, że każdy z tych składników odznacza się innym natężeniem słodkości. W takiej sytuacji zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Ponadto, jeśli mamy pewność, że truskawki są wystarczająco słodkie, z powodzeniem możemy pominąć cukier.

Lemoniada – inne warianty

Lemoniadę możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:

  • lemoniada cytrynowa – to klasyczny napój, który dodatkowo wzbogacamy o bazylię, a cukier zamieniamy na miód wielokwiatowy,
  • lemoniada arbuzowa – przygotujemy ją od połowy czerwca do sierpnia, kiedy jest sezon na te pyszne owoce,
  • lemoniada z geranium – to nietypowy napój, który skrywa w sobie dodatkowo kumkwat, sok z cytryny i pomarańczy, a nawet pieprz,
  • lemoniada z rabarbaruz pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko-kwaśnych smaków.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne