Lemoniadę truskawkową wyczarujemy z owoców, soku z cytryny, mięty i niewielkiej ilości cukru. To idealny napój na upalne dni. Jest nie tylko niesamowicie orzeźwiający, ale także bardzo smaczny. Ponadto skrywa w sobie wiele witamin. Lemoniada truskawkowa świetnie sprawdzi się na pikniku, bez problemu możemy ją również podać podczas grilla.
Getty Images
(średnia 4.43 z 166 głosów)
Przygotowanie: owoce i miętę myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Z truskawek usuwamy szypułki. Cytryny kroimy na pół, a następnie wyciskamy z nich sok.
Mieszanie składników: truskawki, sok z cytryny, cukier puder oraz mięte przekładamy do wysokiej miski. Następnie blendujemy całość do uzyskania pulpy o jednolitej konsystencji.
Lemoniada truskawkowa: pulpę przelewamy do dzbanka. Dodajemy 2 litry zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Napój podajemy w wysokich szklankach.
Porady
- Szklanki, w których podajemy lemoniadę truskawkową, możemy wcześniej schłodzić w lodówce. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas upalnych dni. Dzięki temu napój będzie zimny przez dłuższy czas. Ponadto do naczynia polecamy dodać kilka kostek lodu.
- Do przygotowania lemoniady bez problemu użyjemy zarówno świeżych truskawek, jak i mrożonych. Jeśli zdecydujemy się na te drugie, warto zmniejszyć wtedy ilość dodawanej wody. Dodatkowo zimne owoce świetnie schłodzą napój.
- Szklanka z lemoniadą wspaniale wygląda udekorowana plasterkami cytryny lub przekrojoną truskawką.
- Cytrynę z powodzeniem możemy zastąpić limonką. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać soki wyciśnięte z tych dwóch owoców.
- Cukier puder z łatwością przygotujemy z tego granulowanego. Wystarczy, że wrzucimy odpowiednią ilość produktu do malaksera lub młynka do kawy. Następnie całość dokładnie mielimy do momentu, aż będzie przypominał on w konsystencji mąkę.
- Lemoniadę możemy wykonać również na bazie wody gazowanej. To świetny pomysł dla wszystkich fanów napojów z bąbelkami.
Lemoniada truskawkowa to napój, po który z chęcią sięgamy w słoneczne, upalne dni. Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jeśli chcemy, możemy trochę wzbogacić jej smak i dodać do niej:
Lemoniada truskawkowa również może być fit. Cukier puder bez problemu zamienimy na ksylitol, erytrytol, miód, a nawet syrop z agawy. Niektórzy dodają także banana, którego następnie blendują z pozostałymi owocami. Jednak warto mieć na uwadze, że każdy z tych składników odznacza się innym natężeniem słodkości. W takiej sytuacji zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Ponadto, jeśli mamy pewność, że truskawki są wystarczająco słodkie, z powodzeniem możemy pominąć cukier.
Lemoniadę możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Komentarze