Lemoniada z geranium

Lemoniada z geranium to orzeźwiający napój na gorące dni. Mięta odświeża kubki smakowe. Geranium nadaje aromat cytrusów i anyżku. Spróbuj podczas spotkań w gronie przyjaciół.

lemoniada

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Składniki:

  • 150 g kumkwatów
  • garść liści geranium (popularnie zwanego anginką) i mięty
  • szklanka zimnej wody
  • szklanka gazowanego napoju pomarańczowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • kostki lodu do podania
  • na syrop: 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki różowego pieprzu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Najpierw robimy syrop: w rondelku mieszamy 1/2 szklanki cukru z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy lekko pokruszony w moździerzu pieprz, zagotowujemy ponownie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez drobne sitko.
  • Na dnie dzbanka umieszczamy pokrojone w plasterki kumkwaty i liście geranium oraz mięty, ugniatamy je drewnianym tłuczkiem, aby wydobyć soki i aromaty. Zalewamy wodą i napojem pomarańczowym, doprawiamy sokiem z cytryny i słodzimy przygotowanym syropem pieprzowym (w ilości wedle uznania). Lemoniadę podajemy z kostkami lodu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: krem z kaszy jaglanej z kumkwatem w syropie



 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy