Lemoniada z geranium

Lemoniada z geranium to orzeźwiający napój na gorące dni. Mięta odświeża kubki smakowe. Geranium nadaje aromat cytrusów i anyżku. Spróbuj podczas spotkań w gronie przyjaciół.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lemoniada

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)

Lemoniada z geranium - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy syrop: w rondelku mieszamy 1/2 szklanki cukru z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy lekko pokruszony w moździerzu pieprz, zagotowujemy ponownie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez drobne sitko.
  • 2. Na dnie dzbanka umieszczamy pokrojone w plasterki kumkwaty i liście geranium oraz mięty, ugniatamy je drewnianym tłuczkiem, aby wydobyć soki i aromaty. Zalewamy wodą i napojem pomarańczowym, doprawiamy sokiem z cytryny i słodzimy przygotowanym syropem pieprzowym (w ilości wedle uznania). Lemoniadę podajemy z kostkami lodu. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: krem z kaszy jaglanej z kumkwatem w syropie

Lemoniada z geranium zawiera w przepisie: 

  • różowy pieprz
  • szklankę gazowanego napoju pomarańczowego
  • kostki lodu do podania


 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy