Koktajl z jarmużu to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ten przepis na bombę witaminową jest bardzo prosty i przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale wszystkim którym zależy na zdrowym odżywianiu. Zobacz, jak zrobić smoothie z jarmużu.
Fotolia
(średnia 4.46 z 177 głosów)
Liście jarmużu dokładnie myjemy i blanszujemy. Odkrawamy twarde części liścia (fragment u nasady).
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki i wycinamy nasiona. Z umytej limonki wyciskamy sok.
Wszystkie składniki blendujemy z dodatkiem wody i cukru na gęsty koktajl. Przelewamy do szklanek.
Porady
- Jak blanszować jarmuż? Umyj jarmuż pod zimną wodą i odsącz na sitku. Liście odetnij od zgrubiałych części warzywa. Przełóż jarmuż do garnka zalej wrzątkiem z dodatkiem soli, poczekaj dwie minuty, odcedź liście i przelej zimną wodą. Za pomocą ręczników papierowych osusz warzywo.
- W czym przenosić koktajle? Najlepiej sprawdzą się pojemniki plastikowe oraz szklane ze szczelnym zamknięciem. Rozmiar pojemnika dobieramy do wieku i możliwości konsumenta. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić, czy wybrane naczynie posiada odpowiednie atesty (taki pojemnik musi być wykonany z tworzywa BPA free).
- Jak długo przechowywać koktajl z jarmużem? Koktajl z jarmużem i jabłkiem możesz przechować w lodówce w zamkniętym naczyniu maksymalnie przez 24h.
Koktajle są bardzo zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Możesz przygotować smoothie z jarmużem i jabłkiem z powyższego przepisu lub użyć jednego z poniższych. Przepis na koktajl z jarmużu i cytrusów: umyj i zblanszuj 100 g liści jarmużu (twarde części warzywa odetnij), a następnie delikatnie osusz. Umyj cytrynę, mandarynkę, pomarańczę i wyciśnij z nich sok. Do wysokiego, wąskiego naczynia włóż jarmuż, dodaj sok z cytrusów, dojrzałego banana i wlej szklankę wody mineralnej. Wszystko zblenduj. Przepis na smoothie z jarmużem i selerem naciowym: umyj i zblanszuj garść liści jarmużu. Umyj łodygę selera naciowego i podziel na mniejsze części. Umyj i obierz jedną pomarańczę. Umyj, pokrój w ósemki kwaśne jabłko, a następnie wytnij gniazda nasienne. Wszystkie składniki przepuść przez sokowirówkę. Tak przygotowane koktajle przelej do szklanek i pij tuż po przygotowaniu lub przelej do butelki, zamknij i włóż do lodówki.
Jarmuż to zielona roślina z rodziny kapustowatych odporna na mrozy. Jarmuż stał się popularny w XIV wieku, wcześnie porastał pola średniowiecznej Europy. Jarmuż jest bogaty w błonnik, żelazo, beta-karoten, wapń, niacynę, chlorofil oraz witaminy: A, B1, B2, E oraz C, a do tego ma niską wartość kaloryczną. Jarmuż przejawia właściwości prozdrowotne, ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, a także przeciwnowotworowe. Częste spożywanie jarmużu obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku, żołądka, jamy ustnej, gardła oraz odbytu. Wartość zdrowotna jarmużu uzależniona jest od sposobu obróbki. Najlepiej jeść jarmuż na surowo – młode listki nadają się np. do sałatek i koktajli. Starsze listki najlepiej blanszować przed przyrządzeniem. Jarmuż to dobry dodatek do sałatek (świeży lub w formie chipsów), zup, makaronu. Jarmuż pasuje do dań rybnych oraz mięsnych.
Komentarze