Kawa mrożona

Orzeźwienie dla fanów kawy - to kawa mrożona. Prosta do przygotowana, a pyszna w smaku. Można podać też z bitą śmietaną, ale wtedy kawa mrożona będzie bardziej kaloryczna.

Napojedrinkkawa mrożona

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki kawy
  • Zagotowana woda
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka mleka
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na samym początku gotujemy wodę jak na zwykłą kawę. Do szklanki (0,3l) sypiemy kawę według uznania 1-2 łyżeczki (w zależności jak bardzo mocną chcemy). Następnie, jeżeli ktoś słodzi, to dosypujemy cukru - tyle ile do normalnej kawy na gorąco. Po zagotowaniu się wody wlewamy ją ok. 50-70 ml, tak aby zakryło cukier i kawę. Następnie mieszamy łyżeczką, aż wszystko się połączy.
  • Po wymieszaniu wszystkiego zalewamy do końca szklanki mlekiem wkładamy kilka kostek lodu i kawa gotowa. Bez miksera, bez ekspresu ale równie smaczna. Dodając zamiast zwykłego cukru cukier waniliowy będziemy mieć dodatkowo kawę mrożoną o smaku waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy