Kawa mrożona jest to orzeźwiający i energetyzujący napój, który świetnie sprawdza się latem – kiedy temperatury powietrza na zewnątrz są szczególnie wysokie. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a nasz przepis na kawę mrożoną nie wymaga posiadania ekspresu. Z naszej kawy z łatwością możemy uczynić pyszny deser, np. dodając do niej na wierzch bitą śmietanę i czekoladę. Dużą popularnością cieszy się także kawa mrożona z lodami. Warto jednak pamiętać, że napoje z tego typu dodatkami stanowią prawdziwą bombę kaloryczną! Nasza propozycja to kawa mrożona bez lodów, jednakże warto pamiętać, że przepis na nią można modyfikować wedle uznania. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić kawę mrożoną!
fot. iStock
(średnia 4.44 z 206 głosów)
Przepis na kawę mrożoną zaczynamy od zagotowania wody i wsypania do szklanki kawy. Po zagotowaniu wody zalewamy nią naszą kawę (ok. 50 ml), następnie całość dokładnie mieszamy i dosypujemy cukru (jeśli nie słodzimy, to możemy pominąć ten krok). Dalej zalewamy zaparzoną kawę mlekiem (zimnym) i wkładamy kilka kostek lodu.
Porady
- Nasz przepis na kawę mrożona możemy dowolnie modyfikować, np. dodają zamiast zwykłego cukru, cukier waniliowy – wówczas powstanie nam kawa mrożona o smaku waniliowym.
- Kawę na zimno z mlekiem możemy przygotować również na bazie espresso – jednakże w takim przypadku niezbędny jest ekspres do kawy.
- Domową kawę mrożoną można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie gotowych, smakowych syropów do kawy.
- Zwykłą kawę na zimno możemy zamienić w orzeźwiający deser, np. poprzez dodanie
Kawa mrożona jest szczególnie popularna w okresie letnim, kiedy to potrzebujemy nie tylko pobudzenia, ale także orzeźwienia i ochłodzenia. W celu wzmocnienia efektu ochłodzenia kawy na zimno, wcześniej szklankę możemy włożyć do lodówki lub zamrażalnika. W zależności od regionu wyróżnia się wiele rodzajów kaw mrożonych, które różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również sposobem przygotowania. Wśród najpopularniejszych kaw mrożonych należy wymienić:
Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na kawę mrożoną – możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów z ulubionymi dodatkami. Zawsze podstawą jest kawa – możemy wykorzystać kawę ziarnistą, kawę zmieloną, kawę rozpuszczalną, kawę zbożową, a także kawę bezkofeinową. W przygotowaniu kawy mrożonej warto pamiętać, by rozpuścić ją w gorącej wodzie (zalana zimną wodą się nie zaparzy), a następnie dodać do niej lód i mleko – możemy go spienić jeśli mamy na to ochotę. Dodatkowo do kawy możemy dodać lody, mleko skondensowane, bitą śmietanę, czekoladę, a nawet owoce. Wybór dodatków zależy od naszych indywidualnych preferencji.
Dużą popularnością cieszy się kawa mrożona z lodami – najlepiej sprawdzą się lody waniliowe lub śmietankowe. Dla lepszego efektu smakowego możemy przygotować lody samodzielnie, jednakże do tego konieczna jest specjalna maszynka do lodów. Do przygotowania lodów niezbędna jest śmietanka 30%, natomiast do lodów waniliowych – laska wanilii lub cukier wanilinowy. Przy przygotowaniu kawy mrożonej z lodami warto pamiętać, by dodać je na samym końcu przygotowania napoju. Dodatkowo należy go szybko wypić (nim lody się roztopią) – warto pamiętać, że jedzenie roztopionych stwarza ryzyko zakażenia mikrobiologicznego.
Komentarze