Kawa mrożona

Orzeźwienie dla fanów kawy - to kawa mrożona. Prosta do przygotowana, a pyszna w smaku. Można podać też z bitą śmietaną, ale wtedy kawa mrożona będzie bardziej kaloryczna.

Dodany przez:

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1-2 łyżeczki kawy
  • Zagotowana woda
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka mleka
  • kostki lodu

Przygotowanie

  1. Na samym początku gotujemy wodę jak na zwykłą kawę. Do szklanki (0,3l) sypiemy kawę według uznania 1-2 łyżeczki (w zależności jak bardzo mocną chcemy). Następnie, jeżeli ktoś słodzi, to dosypujemy cukru - tyle ile do normalnej kawy na gorąco. Po zagotowaniu się wody wlewamy ją ok. 50-70 ml, tak aby zakryło cukier i kawę. Następnie mieszamy łyżeczką, aż wszystko się połączy.
  2. Po wymieszaniu wszystkiego zalewamy do końca szklanki mlekiem wkładamy kilka kostek lodu i kawa gotowa. Bez miksera, bez ekspresu ale równie smaczna. Dodając zamiast zwykłego cukru cukier waniliowy będziemy mieć dodatkowo kawę mrożoną o smaku waniliowym.
kawa drinki napoje kawa mrożona kawa na zimno
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze