REKLAMA

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma niezwykły smak i intensywny aromat kwiatowy. Sezon na czarny bez trwa krótko, dlatego trzeba spieszyć się ze zbieraniem, a naprawdę warto. Napój z bzu ma właściwości zdrowotne, warto mieć jego domową wersję na jesienne i zimowe dni. To świetna alternatywa dla syropów ze sklepu. Podajemy sprawdzony przepis na bziankę, również w wersji bez cukru.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

syropy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czarny-bez 1.

    Przygotowanie syropu z bzu: kwiaty obcinamy nożyczkami prosto do garnka, ostrożnie, żeby nie utracić aromatycznego pyłku. Wlewamy 1,5 litra wrzącej wody, przykrywamy. Pozostawiamy do wystudzenia, wstawiamy do lodówki na 48 godz. Po tym czasie przecedzamy wywar przez sterylną gazę, dodajemy cukier, sok z cytryn i listki ziół. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cały cukier się rozpuści.

  • syrop 2.

    Syrop z kwiatów czarnego bzu: płyn przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając w tej pozycji do ostygnięcia. Bziankę podajemy rozcieńczoną wodą, najlepiej gazowaną, z plasterkiem cytryny.

Porady

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu można pić bez rozcieńczania, jak lekarstwo, na łyżeczce.
  • Syrop z bzu można przygotować również z sokiem z pomarańczy lub limonki. Można je też pomieszać, będzie miał wtedy bardziej intensywny, cytrusowy smak.
  • Syrop z kwiatów czarnego bzu będzie zdrowszy, gdy zrobimy go na miodzie – należy dodawać go do przestudzonego płynu.
  • Zamiast cukru sprawdzi się też ksylitol lub erytrol – taki syrop będzie miał mniej kalorii i nie będzie psuł zębów.
  • Syrop z kwiatów czarnego bzu pasuje do wszelkiego rodzaju napojów: do przestudzonej herbaty, wody, drinków, w tym alkoholowych.

Notka redakcyjna

Syrop z kwiatów czarnego bzu – i co jeszcze?

Dawniej robiono z tej rośliny przede wszystkim napary i herbatki, które mają silne właściwości napotne i wykrztuśne. Zbijają też gorączkę, wzmacniają odporność oraz łagodzą podrażnienia i uszkodzenia błon śluzowych, które są otwartą bramą dla chorobotwórczych drobnoustrojów.

Napój z bzu spotkamy w wielu wersjach – bzianka syrop, lemoniada z bzu, czy nalewka lub sok z kwiatów bzu. A my szczególnie polecamy syrop z kwiatów czarnego bzu, na bazie, którego możemy zrobić wymienione napoje.

Delikatne kwiaty czarnego bzu są niezwykle dekoracyjne – są idealną ozdobą deserów i wypieków, zwłaszcza tortów z białymi kremami, którym nadają lekkości, finezji i wykwintności. Syrop z kwiatów z czarnego bzu można też stosować do kremów i mas, może z powodzeniem zastąpić cukier.

Polecamy przepis na tort cytrynowo–bzowy.


Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu na syrop?

Kwiaty bzu pojawiają się na krzewach pod koniec maja i w czerwcu: białe, drobne, zebrane w duże baldaszki, o pięknym zapachu, wabiącym owady. Od wieków używano ich jednak nie jako składnika bukietów, a środka leczniczego, głównie przy infekcjach dróg oddechowych. Na syrop z kwiatów czarnego bzu najlepiej zbierać je rano, ale kiedy będą już suche, oczywiście z terenów jak najbardziej odległych od dróg, pól uprawnych, terenów przemysłowych.

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Kwiaty bzu mają także działanie moczopędne, co ma znaczenie nie tylko w infekcjach pęcherza, ale także sprzyja oczyszczeniu i odtruciu organizmu. Są bardzo bogate w wit. C i kwercetynę. Substancje te skutecznie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc je przed pękaniem, a więc występowaniem na skórze nieestetycznych zaczerwienień i pajączków. Dla poprawienia stanu skóry kwiaty bzu warto stosować także zewnętrznie – do kąpieli, które relaksują oraz odkażają i nawilżają.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy