Syrop z kwiatów czarnego bzu ma niezwykły smak i intensywny aromat kojarzący się z wiosną. Sezon na ten rarytas trwa krótko, dlatego trzeba się spieszyć ze zbieraniem białych baldachów. Przyrządzony z nich napój ma właściwości zdrowotne – warto mieć jego domową wersję na jesienne i zimowe dni. To świetna alternatywa dla produktu ze sklepu. Sprawdźcie, jak zrobić syrop z kwiatu czarnego bzu. Przepis jest bardzo prosty, chociaż czasochłonny.
Adobe Stock
(średnia 4.44 z 154 głosów)
Kwiaty bzu: rozkładamy na pergaminie i zostawiamy w cieple, żeby wyszły z nich owady. Oddzielamy kwiaty od łodyżek za pomocą nożyczek. Zalewamy je 1,5 l wrzątku. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
Cytryny: wyciskamy z nich sok i przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek i miąższu.
Syrop: kwiaty bzu odcedzamy i odciskamy. Płyn przelewamy do dużego garnka. Dodajemy do niego cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy go do wrzenia. Natychmiast przelewamy syrop z kwiatów czarnego bzu do butelek lub słoików.
Porady
- Wzmocnimy właściwości zdrowotne napoju, jeśli zrobimy syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem, który ma działanie bakteriobójcze i detoksykujące.
- Kwiaty bzu pojawiają się na krzewach pod koniec maja i w czerwcu. Najlepiej zbierać je rano, ale kiedy będą już suche, z terenów jak najbardziej oddalonych od dróg, pól uprawnych i terenów przemysłowych.
- Syrop z kwiatu czarnego bzu można przygotować również z sokiem z pomarańczy lub limonki. Warto je też wymieszać – będzie miał wtedy bardziej intensywny, cytrusowy smak. Ziołowy aromat nada mu natomiast świeża mięta lub bazylia.
- Osoby dbające o linię mogą przyrządzić syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru. Zamiast niego sprawdzi się ksylitol lub erytrol. Tak przygotowany sok będzie miał mniej kalorii i nie będzie powodował próchnicy zębów.
- Jeśli chcemy, żeby syrop przetrwał dłużej w spiżarce, zawekujmy słoiki. Po wyparzeniu ich i wlaniu do nich gorącego płynu zakręcamy je i stawiamy do góry nogami. Odwracamy je dopiero, kiedy syrop całkowicie wystygnie. Cukier jest naturalnym konserwantem, dlatego nie musimy ich dodatkowo pasteryzować.
Domowy syrop z kwiatów bzu (znany także pod nazwą bzianka) można pić bez rozcieńczania, jak lekarstwo, na łyżeczce. Poza tym pasuje do wszelkiego rodzaju napojów, takich jak:
Dawniej robiono z tej rośliny przede wszystkim napary i herbatki, które mają silne właściwości napotne i wykrztuśne. Zbijają też gorączkę, wzmacniają odporność oraz łagodzą podrażnienia i uszkodzenia błon śluzowych, które są otwartą bramą dla chorobotwórczych drobnoustrojów. Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci to świetne remedium na drobne przeziębienia i infekcje.
Kwiaty bzu mają także działanie moczopędne, co ma znaczenie nie tylko w infekcjach pęcherza, ale także sprzyja oczyszczeniu i odtruciu organizmu. Są bogate w witaminę C i kwercetynę. Substancje te wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc je przed pękaniem, dzięki czemu zapobiegają występowaniu pajączków na skórze.
Syrop z kwiatów bzu to pyszny i zdrowy dodatek do napojów, ale roślinę tę można wykorzystać także na inne sposoby. Oto kilka propozycji:
Komentarze