Bzianka, czyli syrop z kwiatów czarnego bzu

Ma niezwykły smak i aromat, oczywiście bardzo kwiatowy - syrop z kwiatów czarnego bzu to jeden z tych przetworów, z którymi należy się spieszyć, bo sezon trwa krótko i nie jest nie do nadrobienia.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 50–60 baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
  • kilka listków mięty lub werbeny cytrynowej
  • Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 6/2017

Przygotowanie

  1. Kwiaty obcinamy nożyczkami prosto do garnka, ostrożnie aby nie utracić aromatycznego pyłku. Zalewamy 1 i 1/2 l wrzącej wody, przykrywamy.
  2. Kiedy ostygnie, wstawiamy do lodówki na 48 godz. Po tym czasie przecedzamy wywar przez sterylną gazę, dodajemy cukier, sok z cytryn i listki ziół. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cały cukier się rozpuści.
  3. Przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając w tej pozycji do ostygnięcia. Bziankę podajemy rozcieńczoną wodą, najlepiej gazowaną, z plasterkiem cytryny.

Wskazówki

Wypróbuj też ten sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

syrop z kwiatów czarnego bzu syrop z bzu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze