Kawa frappe

Kawa frappe uznawana jest często za najlepszy mrożony napój kawowy na świecie. Warto sięgać po nią zwłaszcza w miesiącach letnich, kiedy zależy nam jednocześnie na pobudzeniu i orzeźwieniu. Tak naprawdę jest to jednak propozycja całoroczna, idealna na wieczorne spotkanie w gronie znajomych. Co równie istotne, jej przygotowanie jest niesamowicie proste i nie wymaga użycia specjalistycznych sprzętów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drink

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 186 głosów)


Kawa frappe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie pianki do frappe: Do słoika lub shakera wsypujemy kawę rozpuszczalną (oraz opcjonalnie 2 łyżeczki cukru). Dodajemy 4 łyżki wody i szczelnie zakręcamy naczynie. Potrząsamy nim, aż do uzyskania sztywnej pianki. 

  • 2.

    Kawa frappe: Zawartość shakera przelewamy do szklanki, w której planujemy podać domowe frappe. Dorzucamy lód. Całość zalewamy mlekiem i pozostałą wodą. Serwujemy! 

Porady

  • Kawę frappe można także przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mleko jego roślinną alternatywą. Dobrze sprawdzi się w tym celu napój sojowy, ryżowy czy owsiany. Polecamy spróbować także kawy z dodatkiem słodkawego napoju kokosowego lub migdałowego, który nada całości interesującego posmaku.
  • Frappe z mlekiem można również serwować z dodatkiem bitej śmietany, polewy czekoladowej lub syropu waniliowego czy karmelowego. 
  • Grecką kawę na zimno najczęściej sączy się przez słomkę. Ze względów środowiskowych, warto zaopatrzyć się w słomki ekologiczne - wykonane z papieru, ze słomy, z pestek awokado albo ze stali nierdzewnej. Są one dostępne w większości hipermarketów oraz sklepów z akcesoriami kuchennymi. 
  • Mrożoną kawę frappę polecamy serwować w wysokich szklankach wykonanych z cienkiego szkła. Ich pojemność powinna wynosić około 350–400 ml.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem kawy rozpuszczalnej, możecie lekko zmodyfikować przepis na frappe i użyć do jego przygotowania kawy przygotowanej w ekspresie lub kawiarce.
  • Polecamy spróbować także frappe z lodami. Smak kawy najlepiej komponuje się z domowymi lodami śmietankowymi lub waniliowymi. W takiej wersji warto jednak powstrzymać się od dodatkowego dosładzania napoju.

Notka redakcyjna

Kawa frappe – historia przepisu

Kawa mrożona frappe została wynaleziona niejako przez przypadek. Jej odkrycia dokonał pracownik greckiego oddziału firmy Nestle, który – z powodu braku dostępu do wrzątku – zmieszał kawę rozpuszczalną z zimną wodą. Następnie przelewał otrzymaną ciecz ze szklanki do szklanki, aż do powstania piany. Rezultat owego prostego eksperymentu zachwycił Greka na tyle, że mężczyzna zaczął się nim dzielić z innymi. Kawa ochrzczona mianem frappe stopniowo podbijała serca smakoszy na całym globie.

Dzisiaj kawę frappe znają już praktycznie wszyscy wielbiciele kawowych specjałów. Można ją pić zarówno w wersji bardzo słodkiej, jak i zupełnie pozbawionej cukru czy innych kalorycznych dodatków, a także z mlekiem lub bez niego. Dowolność w dobrze składników przyczyniła się do jej niezwykłej popularności – każdy może przyrządzić ją dokładnie tak, jak lubi.

Sposób na najlepsze domowe frappe

Zastanawiacie się, jak zrobić frappe? Wystarczy zaopatrzyć się w dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, mleko, wodę, kostki lodu oraz ewentualnie cukier. Kawę wsypuje się do wysokiej szklanki, zalewa trzema łyżkami wody i miesza mikserem do frappe, aż do powstania obfitej piany. Na koniec należy dolać mleko (najlepiej po ściance szklanki) i dodać pozostałą część wody oraz wrzucić kostki lodu. Jeżeli chcecie przygotować kawę w wersji słodzonej, cukier wsypcie do szklanki na samym początku, razem z kawą.

Mikser do cafe frappe bardzo ułatwi zadanie, ale nie jest narzędziem niezbędnym. W przypadku jego braku wystarczy znaleźć słoik z nakrętką, a następnie wsypać do niego kawę (oraz opcjonalnie cukier) i zalać wodą. Całość należy szczelnie zamknąć i potrząsać, aż do uzyskania zadowalającej ilości pianki. Jest to nieco bardziej męcząca metoda przygotowywania przepisu na kawę frappe, ale efekt końcowy będzie równie udany, co w przypadku użycia miksera.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy