Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to jeden z napojów, który raz po raz wraca do łask. I słusznie, bo ma nie tylko walory smakowe! Kwas chlebowy skutecznie orzeźwia, pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

Dodany przez:

Kwas chlebowy

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag żytniego chleba
  • szklanka cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 1 dag drożdży
  • cytryna

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotować 5 l wody. Chleb pokroić na kawałki, podsuszyć w piekarniku lub tosterze. Zalać gorącą wodą, ostudzić.
  2. Dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 12 godz. Przecedzić.
  3. Do butelek wrzucić rodzynki i po kawałku cytryny, zalać kwasem.
  4. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, kwas chlebowy gotowy.
napoje chleb zakwas drożdże kwas chlebowy zytni kwas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy