Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to jeden z napojów, który raz po raz wraca do łask. I słusznie, bo ma nie tylko walory smakowe! Kwas chlebowy skutecznie orzeźwia, pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

chlebPrzetworyNapojeZakwas

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 174 głosów)

Składniki:

  • 25 dag żytniego chleba
  • szklanka cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 1 dag drożdży
  • cytryna

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W rondlu zagotować 5 l wody. Chleb pokroić na kawałki, podsuszyć w piekarniku lub tosterze. Zalać gorącą wodą, ostudzić.
  • Dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 12 godz. Przecedzić.
  • Do butelek wrzucić rodzynki i po kawałku cytryny, zalać kwasem.
  • Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, kwas chlebowy gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy