Kwas chlebowy to tradycyjny, orzeźwiający napój, który jest popularny w Europie środkowo–wschodniej. Przygotowywany jest na bazie chleba razowego, cukru i drożdży. Po sfermentowaniu powstaje naturalny probiotyk o niskiej zawartości alkoholu, który w smaku przypomina coca–colę. Do klasycznego przepisu na kwas chlebowy dodajemy rodzynki i sok z cytryny, które w przyjemny sposób wzbogacają jego aromat.
iStock
(średnia 4.39 z 181 głosów)
Chleb razowy na zakwasie: kroimy w kostkę i opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 5 min.
Grzanki: kruszymy i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą (nie może być gorąca). Dodajemy drożdże i cukier. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu fermentacji i chłodzenia napoju).
Przecedzanie: po 3 dniach kwas chlebowy przelewamy przez gazę do osobnego naczynia. Dodajemy rodzynki i sok z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz., po czym ponownie przelewamy przez gazę, odcedzając rodzynki.
Gotowy kwas chlebowy: rozlewamy do butelek do ¾ wysokości.
Porady
- Kwas chlebowy przygotowujemy z pieczywa razowego lub żytniego na zakwasie – bez dodatków spulchniających i ulepszaczy smaku.
- Kolor napoju zależy od koloru pieczywa. Z jasnych kromek wyjdzie nam kwas o kolorze bursztynowym. Z ciemnych – bardziej brązowy, o barwie coca–coli.
- Aby uzyskać ciemnobrązowy kolor można dodać kilka łyżek słodu piwowarskiego (ok. 50 g).
- Zimą, gdy mamy niższą temperaturę w domu, dodajemy 2 x więcej drożdży, latem – wystarczy 5 g.
- Do przygotowania kwasu chlebowego najlepiej sprawdzi się duże, gliniane naczynie z pokrywką. Jeśli takiego nie mamy, możemy sięgnąć także po zwykły garnek.
- Ze względu na to, że napój powstaje w wyniku fermentacji, zawiera niewielkie ilości alkoholu – na poziomie od 0,5 do 2%.
- Domowy kwas chlebowy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Jest więc o wiele zdrowszy od wielu gotowych napojów ze sklepu.
- Przechowujemy go w zakręcanych butelkach przez maksymalnie 7 dni. Odkręcamy ostrożnie, ponieważ jest gazowany.
- Gotowy napój z chleba razowego możemy dosłodzić miodem.
Orzeźwiający napój z chleba razowego nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także pozytywnie wpływa na trawienie, wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. W Polsce znany jest od czasów Władysława Jagiełły. Kwas chlebowy podawano po obfitych ucztach, łagodząc dolegliwości żołądkowe. Przygotowywano go w dwóch wersjach – słabszy na ugaszenie pragnienia oraz mocniejszy – dla poprawy nastrojów.
To naturalny probiotyk, który poza bakteriami kwasu mlekowego zawiera także cynk i selen.
Napój bije rekordy popularności za nasza wschodnią granicą. W Ukrainie i na Litwie sprzedawany jest na ulicach z beczek, które dodatkowo podkręcają jego walory smakowe:
Podobnym napojem, popularnym u naszych wschodnich sąsiadów, jest podpiwek. Tradycyjnie przygotowywany jest z chleba żytniego lub prażonych ziaren jęczmienia. Bywa wytwarzany także z mąki słodowej. Podpiwek często wzbogacany jest aromatem przypraw – imbiru, goździków, cynamonu, anyżu, kardamonu czy mięty.
Nasz przepis na kwas chlebowy zawiera rodzynki, które dodają owocowych nut i sprawiają, że napój jest bardziej delikatny. Do kwasu możemy dodać także:
Wszystkie powyższe składniki dodajemy do kwasu chlebowego po wstępnej fermentacji.
Komentarze