Koktajl z borówek na bazie jogurtu to doskonały napój na lato, który orzeźwia i dodaje energii. Jest cudownie fioletowy, a do tego zawiera wiele wartościowych składników odżywczych. Jogurt wspiera odporność i poprawia trawienie. Z kolei borówki są cennym źródłem witamin, błonnika i antyoksydantów. Przepis na zdrowie z pysznym koktajlem borówkowym jest banalnie prosty i wymaga tylko trzech składników.
stockfood
(średnia 4.41 z 181 głosów)
Borówki amerykańskie: płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Blendowanie: do kielicha blendera wrzucamy owoce, dodajemy jogurt i cukier. Całość miksujemy do uzyskania spójnej konsystencji.
Podawanie: gotowy koktajl z borówek przelewamy do szklanek. Opcjonalnie serwujemy z kruszonym lodem.
Porady
- Do koktajlu możemy dodać zwykły cukier. Jednak puder jest bardziej praktyczny, ponieważ szybciej rozpuszcza się w zimnych składnikach.
- Aby otrzymać wersję light, przygotowujemy koktajl z borówek bez cukru. Jeżeli jednak zależy nam na słodkim smaku, zamiast klasycznego cukru dodajemy miód, syrop klonowy, ksylitol, erytrol lub stewię.
- Zamiast jogurtu możemy sięgnąć po maślankę, a dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji – mleko lub napój roślinny.
- Jako że borówki mają tendencję do żelowania się, nie powinniśmy długo czekać z podaniem koktajlu – gęstnieje już po kilku minutach.
- Warto dodać kilka kostek do kielicha blendera, aby napój był przyjemnie orzeźwiający. Oczywiście warunkiem jest mocny sprzęt, który dobrze sobie radzi z miksowaniem lodu.
- Koktajl borówkowy w wersji deserowej? Jak najbardziej – wystarczy dodać gałkę ulubionych lodów lub chmurkę bitej śmietany.
Do koktajlu z borówek możemy dodać:
Osoby, które mają ochotę na pożywne, owocowe śniadanie mogą w łatwy sposób z koktajlu borówkowego wyczarować smoothie bowl. Wystarczy dodać nasiona chia lub płatki owsiane, odrobinę masła orzechowego lub pastę tahini. W ten sposób otrzymamy sycącą miskę, która od razu podniesie nas na nogi. Smoothie z borówkami ozdabiamy:
Na sam koniec kładziemy kilka listków świeżej mięty lub melisy.
W wersji wegańskiej zamiast jogurtu, mleka czy maślanki dodajemy wybrany zamiennik roślinny. Najbardziej neutralny w smaku jest napój sojowy, ale w kompozycji z owocami świetnie sprawdzi się także mleko migdałowe lub kokosowe.
Jeśli zależy nam na gęstszej konsystencji koktajlu, sięgamy po jogurt roślinny, a w wersji deserowej możemy położyć na wierzch kokosową bitą śmietanę lub wegańskie lody bananowe.
Komentarze