REKLAMA

Orzeźwiający napój

Orzeźwiający napój idealnie ugasi pragnienie w letnie i wiosenne, słoneczne dni. Połączenie zimnej wody, lodu, świeżych truskawek, mięty, ogórka zielonego i limonki smakuje wprost fantastycznie. Jego przygotowanie zajmie wam jedynie kilka minut. To świetna alternatywna dla słodzonych, gazowanych napojów i kupnych lemoniad. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Truskawki oraz ogórka płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Miętę płuczemy pod bieżącą wodą. Sok z limonki wyciskamy. 

  • 2.

    Orzeźwiający napój: Truskawki, ogórek i miętę przekładamy do dzbanka. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki. Całość zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości naczynia, mieszamy. Przed podaniem uzupełniamy dzbanek kostkami lodu.

Porady

  • Podany powyżej przepis na orzeźwiający napój można modyfikować według uznania. Miętę, można zastąpić rozmarynem czy bazylią. Z kolei zamiast limonki można użyć innych cytrusów, takich jak cytryny, pomarańcze czy grejpfruty.  
  • Jeśli chcecie, nadać napojowi orzeźwiającemu słodkiego posmaku, możecie dodać do niego łyżeczkę jakościowego miodu, ksylitolu, stewii lub cukru.
  • Do przygotowania orzeźwiającego napoju można użyć zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. W drugim przypadku można wrzucić je w całości, bez rozmrażania. 
  • Orzeźwiające napoje z miętą można przygotowywać tak na bazie wody niegazowanej, jak i gazowanej. W drugim przypadku polecamy zalać składniki jedynie do połowy wysokości dzbanka, a resztę wody dolać tuż przed podaniem – dzięki temu bąbelki gazu będą zdecydowanie bardziej wyczuwalne.
  • Choć napój można serwować tuż po przygotowaniu, polecamy odłożyć go do lodówki na co najmniej godzinę – im dłużej składniki znajdują się w wodzie, tym ich smak jest intensywniejszy. 
  • Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem napoje orzeźwiające można przechowywać w lodówce do dwóch dni. 

Notka redakcyjna

Orzeźwiający napój – inne propozycje przygotowania

Sposobów na to, jak przygotować orzeźwiający napój jest cała masa! Jego bazę zawsze stanowi woda, kostki lodu i sok z limonki lub cytryny – pozostałe dodatki można dobierać wedle własnych upodobań. Latem i wiosną warto sięgnąć po sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jeżyny czy czerwone lub białe porzeczki. By całość nabrała bardziej interesującego smaku, warto dodać do wody także świeże zioła i warzywa. 

Fanom owoców egzotycznych polecamy spróbowanie napoju na lato z dodatkiem ananasa i kiwi. Ich smak świetnie podkreślą dodatki, takie jak mięta cytrusowa lub pieprzowa i rozmaryn.  Warto jednak zaznaczyć, że by woda ananasowa nabrała pełni smaku, trzeba odłożyć ją na minimum dwie godziny do lodówki. 

W miesiącach letnich, orzeźwiający napój można urozmaicić dodatkiem lawendy. Nadaje ona fantastycznego aromatu, a całość prezentuje się naprawdę pięknie. W takiej wersji, polecamy dodać do wody pomarańcze, truskawki i pokrojonego w kostkę arbuza. Można pokusić się także o dorzucanie do dzbanka odrobiny świeżego rozmarynu.

Inną ciekawą propozycją są wiosenne napoje z dodatkiem jadalnych kwiatów. Podane w ozdobnym dzbanku, będą stanowiły ozdobę każdego stołu. Do ich przygotowania można użyć bratków, mniszka lekarskiego, czarnego bzu, fiołków trójbarwnych lub kwiatów pigwy czy gruszy. 

Orzeźwiające napój z dodatkiem mleka – przepisy 

Orzeźwiające napoje na wiosnę i lato można też przygotować na bazie mleka. Są równie smaczne! W takiej wersji bazę stanowi mleko lub (w wersji wegańskiej) napój roślinny, oraz sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, porzeczki czy jagody lub borówki. Całość należy dokładnie zmiksować przy pomocy blendera i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Przed podaniem napój warto uzupełnić listkami mięty i kostkami lodu. Tak przygotowany napój mleczno-owocowy szczególnie smakuje dzieciom. 

Polecamy także spróbować roślinnego koktajlu truskawkowego z tofu. Ma on gęsta konsystencję i delikatny smak. Idealnie sprawdzi się jako dodatek od ciast i deserów. Inną ciekawą propozycją jest koktajl truskawkowo–pomidorowy. Podany z kostkami lodu błyskawicznie ugasi pragnienie! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy