REKLAMA

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dni z mlekiem kokosowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Przepis ten jest odpowiedni również dla wegetarian i wegan. Dynia to pyszne i wartościowe warzywo, które warto uwzględnić w swojej diecie. Wegańska zupa z dyni jest rozgrzewająca i aromatyczna. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa ta jest naprawdę delikatna i kremowa, a curry nadaje jej lekko orientalnego smaku. Idealnie sprawdzi się jako lunch lub podwieczorek czy kolacja. Zobacz, jak zrobić krem z dyni i zakochaj się w tym zdrowym, roślinnym przepisie!

dodany przez: marlenas

Zupy zupa krem

Czas przygotowania:
60min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 145 głosów)


Kroki przygotowania:

  • dynia pieczona 1.

    Jak zrobić krem z dyni hokkaido? Zaczynamy od umycia dyni i oczyszczenia jej z pestek i włókien. Następnie, razem ze skórką, kroimy ją na kawałki. Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki, ponieważ jest ona jadalne i mięknie podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce umieszczamy pokrojoną dynię i pieczemy przez 30-40 min.

  • krem z dyni 2.

    W kolejnym kroku marchewkę gotujemy w bulionie. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je na rozgrzanej patelni i smażymy na szklisto. Dodajemy do bulionu curry, pieprz, sól, upieczoną dynię, czosnek i cebulę. Całość blendujemy na gładki krem. Wegańską zupę z dyni serwujemy na gorąco z kleksem z mleka kokosowego.

Porady

  • Do przygotowania zupy krem z dyni najlepiej użyć dynię hokkaido.
  • Krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym można serować z pestkami dyni i/lub pestkami słonecznika, które wcześniej warto podprażyć na patelni aż się zarumienią. Należy jednak ich pilnować, gdyż łatwo mogą się przypalić.
  • Przepis ten można przygotować również na bazie bulionu mięsnego.
  • Gotową wegańską zupę z dyni przechowujemy w lodówce przez 2 dni.
  • Do kremu z dyni można dodać również odrobinę starego imbiru. Dzięki temu zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i rozgrzewająca. Dobrym pomysłem będzie również przyprawienie jej dodatkowymi przyprawami w zależności od naszego upodobania. Świetnie sprawdzi się tu gałka muszkatołowa, kurkuma lub tymianek.
  • Jeśli lubimy nieco ostrzejsze smaki, warto dodać do zupy dyniowej odrobinę papryczki chili.
  • Do zblendowania zupy dyniowej najlepiej użyć blendera.

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem z dyni?

Aby przygotować pyszny krem z dyni należy w pierwszej kolejności dokładnie ją oczyścić. W tym celu przekrajamy warzywo na pół i dokładnie oczyszczamy środek z nasion i włókien. Odpowiednia dynia do zupy powinna być miękka, dlatego też należy ją upiec. Proces ten można znacząco przyspieszyć krojąc dynię na mniejsze kawałki przed umieszczeniem jej w piekarniku. Do ugotowania kremu z dyni będziemy potrzebowali jeszcze bulionu warzywnego, który warto sobie wcześniej przygotować. Następnie dodajemy do niego gotową dynię, pozostałe warzywa i przyprawy. Na koniec dodajemy odrobinę mleczka kokosowego. Jeśli nie przepadamy za kokosowym smakiem, możemy zastąpić je jogurtem naturalnym lub śmietaną. Pamiętajmy jednak, że wtedy przepis ten nie będzie już odpowiedni dla osób będących na diecie roślinnej. Zupę krem z pieczonej dyni warto podawać również z uprażonymi pestkami dyni, które oprócz wyjątkowego smaku, podobnie jak sama dynia, mogą pochwalić się szeregiem zdrowotnych właściwości. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym smakuje również doskonale, gdy serwuje się ją razem z chrupiącymi grzankami.

Dynia hokkaido - bogactwo smaku i witamin

Dynia Hokkaido to odmiana, która cieszy się ogromną popularnością wśród kucharzy. Ma stosunkowo mały rozmiar, pyszny lekko słodki smak i mnóstwo dobroczynnych właściwości. Jest niskokaloryczna, przez co polecana jest również osobom dbającym o linię. Dynię Hohhaido szczególnie ceni się za jej uniwersalny smak. Można serwować ją zarówno na słodko jak i słono. Polecana jest również jako pokarm dla niemowląt. Dynia Hokkaido zawiera witaminy takie jak: witamina A, E, K, a także liczne składniki mineralne: m.in. potas, fosfor, żelazo i wapń. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Z wykorzystaniem dyni hokkaido można przygotować rozgrzewającą zupę, gulasz, leczo lub placki. To również doskonały dodatek do sałatek. Dynia to też świetny dodatek do różnego rodzaju wypieków. Z jej wykorzystaniem można przygotować pyszne muffiny, ciasto dyniowe czy sernik. To jednak nie koniec! Jednym z ciekawszym przepisów z wykorzystaniem dyni, jest kawa pumpkin latte. To niezwykle aromatyczny i korzenny napój, którego koniecznie trzeba spróbować! Dynia hokkaido to pyszne warzywo, które można wykorzystać do wielu przepisów.

Zobacz też: przepis na bulion warzywny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy