Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki to wygodne, jednogarnkowe danie, które można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. Połączenie jakościowej wieprzowiny, pieczarek, papryki czerwonej i pomidorowego sosu smakuje wprost genialnie. Podany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym z pewnością przypadnie wam do gustu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gulasz

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.35 z 175 głosów)


Gulasz z karkówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie karkówki: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Przekładamy je do miski, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną. Następnie odkładamy je do lodówki na około 30 minut.

  • 2.

    Gulasz z karkówki z papryką i pieczarkami: Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wyjmujemy mięso z lodówki i obtaczamy je w mące krupczatce. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy warzywa. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, natkę i listki selera. Wszystko zalewamy ciepłym bulionem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Gulasz z pieczarkami i papryką można też przygotować na bazie mięsa wołowego lub drobiowego. Równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej.
  • Jeśli lubicie ciekawe połączenia smakowe do gulaszu z karczku z pieczarkami możecie dodać odrobinę piwa. By całość wyszła smacznie, należy je dolać tuż przed dodaniem koncentratu pomidorowego.
  • Do gulaszu z papryką i pieczarkami można również dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzi się w tym celu cukinia, marchewka, seler czy dynia.
  • Smak gulaszu z karkówki z papryką można urozmaicić również dodatkiem kilku kropel aromatu wędzarniczego.
     

Notka redakcyjna

Gulasz z karkówki z pieczarkami

Karkówka jest nieco tłustszym mięsem niż łopatka czy szynka. Dzięki temu ugotowany z niej gulasz wychodzi bardziej soczysty i pełen mięsnego smaku. W podstawowej wersji do przyrządzenia takiego gulaszu wystarczy mięso, odrobina oleju, bulion, trochę mąki do oprószenia mięsa oraz przyprawy, takie jak sól i pieprz. 
Gulasz z karkówki można też przyrządzić z kukurydzą lub białą albo czerwoną fasolą. Ciekawego smaku dodadzą również pomidory. Niektórzy już po ugotowaniu gulaszu, dodają do niego jeszcze pokrojonego w kostkę, kiszonego ogórka.

Jak zrobić miękką karkówkę?

Podstawą przyrządzania dobrych dań z karkówki, niezależnie od tego czy jest to gulasz, duszone lub pieczone plastry mięsa, czy też kawałki na grilla, jest wybór dobrej jakości mięsa. Wbrew pozorom kawałek karczku nie powinien być zbyt duży i okazały. Mniejszy oznacza, że pochodzi od młodszego zwierzęcia, co daje większą szansę na miękkie mięso. Zwróć również uwagę na kolor karkówki. Nie powinna być ona szarawa, tylko delikatnie różowa, a przerosty tłuszczu białe, a nie żółte. 
Aby karkówka wyszła miękka, trzeba ją najpierw obsmażyć na dużym ogniu, tak aby zamknąć pory. Dzięki temu mięso nie będzie tracić soków i nie stanie się wysuszone. Kolejną tajemnicą miękkiego gulaszu jest zalanie obsmażonych kawałków mięsa ciepłym bulionem. Zimny może sprawić, że potrawa wyjdzie twarda. Gulasz z karkówki duś na bardzo małym ogniu i najlepiej co jakiś czas próbuj, czy mięso jest już wystarczająco miękkie. 

Z czym podawać gulasz z karkówki z pieczarkami i papryką?

Gulasz z karkówki nie wymaga wyszukanych dodatków, a możliwości jego podania jest bardzo wiele. Będzie dobrze smakować zarówno z ziemniakami, ryżem, kaszą, pyzami, czy z kluskami śląskimi. Można też po prostu jeść go z kromką domowego chleba lub bez żadnych dodatków. Jest idealny na obiad, ale można go też zaserwować na kolację. Doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory.
Jeśli chcesz przyrządzić pełne danie obiadowe, oprócz mięsa z wybranym dodatkiem, przyda się jeszcze surówka. Do gulaszu z karkówki i pieczarek najlepiej będzie pasować kiszona kapusta, surówka z marchewki albo z czerwonej kapusty. Równie dobrze sprawdza się buraczki lub marynowane papryki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy