Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to wyśmienite i sycące danie jednogarnkowe z mięsem, papryką i pieczarkami. W klasycznej wersji bazą jest szynka wieprzowa lub łopatka, ale w niektórych wersjach króluje wołowina, a nawet drób. Esencją smaku jest sos, który powstaje w czasie duszenia mięsa i warzyw - swój smak zawdzięcza również aromatycznym przyprawom. Można podawać go z ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi lub po prostu z kromką chleba. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku - jest idealny na chłodniejsze dni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.21 z 270 głosów)

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięso: oczyszczamy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

  • 2.

    Warzywa: dwie średnie cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę - można też użyć dobrej jakości pomidorów z puszki lub passaty. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (małe mogą być w całości i ze skórką).

  • 3.

    Obsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, która powinna się zeszklić. Dodajemy do niej pieczarki i chwilę podsmażamy. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ze wszystkich stron - powinno być równomiernie obsmażone. Zdejmujemy z gazu lub zostawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy słodką paprykę w proszku, pomidory, paprykę.

  • 4.

    Duszenie: mięso i warzywa podlewamy wodą. Mieszamy dokładnie drewnianą łopatką. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Średnio ok. 60-90 minut. W czasie duszenia składniki trzeba przemieszać, a w razie potrzeby - podlewać wodą.

  • 5.

    Przyprawianie: pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę - jeżeli chcemy, aby nasz gulasz węgierski miał wyjątkową moc, można dodać jej więcej niż proporcja podana w składnikach. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, gotując około 5-10 minut.

  • 6.

    Podanie: gotowy gulasz po węgiersku można udekorować posiekaną natką pietruszki i świeżą bazylią podawać z ulubionymi dodatkami - ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Kalorie: 390

Porady

  • Gulasz węgierski najlepiej przygotować w garnku z grubszym dnem. Długie gotowanie sprawia, że naczynie musi być wytrzymałe i pojemne.
  • Do przygotowania większej porcji sprawdzi się gęsiarka z możliwością podgrzewania na palnikach. W ten sposób danie może być zaserwowane na różnego rodzaju spotkaniach z bufetem typu szwedzki stół.
  • Potrawę nakładamy na głębokie talerze chochlą lub głębszą, drewnianą łyżką.
  • Do wykonania przepisu przydadzą się też dobry nóż, porządna deska do krojenia mięsa i osobna deska do krojenia warzyw. To ważna zasada, której trzeba przestrzegać, jeśli chcemy się cieszyć nie tylko pysznym posiłkiem, ale też zachować zasady higieny w kuchni.
  • Gulasz węgierski wymaga dobrej jakości wieprzowiny - polecamy szynkę, kawałek łopatki wieprzowej, ale klasyczne mięso gulaszowe z wieprzowiny ze sprawdzonego źródła również się sprawdzi.
  • Sprawdzonym trikiem jest dodanie domowego rosołu, na etapie duszenia mięsa, zamiast wody.

Notka redakcyjna

Z czym podawać gulasz węgierski?

Gulasz po węgiersku można traktować jako samodzielne danie. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby danie zapewniło uczucie sytości na wiele godzin, to warto podać je:

  • z pieczywem - sprawdzi się tu kromka świeżego chleba dobrej jakości lub po prostu bułka,
  • z ziemniakami - klasycznymi z wody lub ugotowanymi w mundurkach, które można zaserwować w skórkach lub obrane, pokrojone np. w ćwiartki,
  • z plackami ziemniaczanymi - może to być kilka mniejszych lub zrobić jeden duży, na całą patelnię - wtedy mięso kładziemy na połowie placka, a następnie składamy go na pół,
  • z kaszą - pęczakiem lub gryczaną.

Jakie dodatki do gulaszu po węgiersku?

Oryginalny gulasz po węgiersku przygotowuje się z wołowiny i dużej ilości papryki. Można dodać zieloną i czerwoną lub postawić tylko na jeden kolor. Jej smak wzmacnia się słodką papryką w proszku, najlepiej węgierską, ale zwykła też będzie odpowiednia. Jeśli lubimy bardziej zdecydowane smaki, to możemy dosypać również paprykę wędzoną lub chili. Ważny jest też dodatek kminku.

W Polsce gulasz węgierski przygotowuje się również z innymi dodatkami. Jednak trzeba mieć świadomość, że jest to wariacja na temat klasycznego przepisu.

  • pieczarki - małe mogą być w całości i ze skórką, większe polecamy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Można je dodatkowo obsmażyć przed dodaniem do gulaszu,
  • ziemniaki - pokrojone w kostkę i gotowane razem z mięsem,
  • marchew - w talarkach lub w wersji mini, również duszona z całością.

Na Węgrzech czasem podaje się gulasz z kwaśną śmietaną, mniej więcej łyżką na porcję. Ale nie jest to obowiązkowy dodatek. Niektórzy zamiast wody do duszenia mięsa dodają bulion warzywny lub mięsny. Można znaleźć również przepisy z czerwonym winem. Na pewno istotne jest to, żeby danie było zawiesiste.

Jak zagęścić gulasz węgierski

W Polsce lubimy zagęszczać sosy i gulasze. To właśnie ta gęsta, aromatyczna i gorąca konsystencja kojarzy się najmocniej z tym daniem. Niektórzy stosują w tym celu zasmażkę z mąki. Ale mięso duszone długo na wolnym ogniu w odpowiedniej ilości płynu (podlewane, a nie zalewane wodą raz po raz) będzie miało odpowiednią konsystencję. Nie będzie wymagało dodatkowych zabiegów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy