Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to sycąca propozycja na posiłek na gorąco. Największą popularnością cieszy się w chłodniejsze dni - oryginalny gulasz węgierski rozgrzewa i zastąpi dwudaniowy obiad, ale będzie też pyszną propozycją na obiadokolację. Bazą na gulasz po węgiersku może być szynka wieprzowa, ale w niektórych wersjach króluje wołowina. Przepisy na gulasz po węgiersku czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos węgierski - to efekt wytopienia tłuszczu z mięsa i połączenia w trakcie duszenia z aromatycznymi przyprawami - w końcu gulasz po węgiersku nie może obyć się bez papryki słodkiej i papryki ostrej w proszku! Podpowiadamy, jak zrobić gulasz węgierski i jakie przyprawy do gulaszu węgierskiego - oprócz papryki - warto dodać.

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
110 min.
Kalorie:
390.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.21 z 257 głosów)

Kroki wykonania:

  • papryka1.Przepis na gulasz węgierski zaczynamy od przygotowania składników. Na mise en place będą składać się warzywa oraz mięso gulaszowe. Mięso oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Dwie średnie cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę - można też użyć dobrej jakości pomidorów z puszki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
  • olej2.Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, która powinna się zeszklić. Ładny zapach i lekko złoty kolor to znak, że będzie gotowa. Następnie dodajemy mięso na gulasz po węgiersku i smażymy ze wszystkich stron - powinno być równomiernie obsmażone, aby gulasz węgierski był doskonały w smaku.
  • papryka-w-proszku3.Tak przygotowane składniki do bazy na gulasz węgierski zdejmujemy z gazu lub trzymamy na najmniejszym ogniu. Dodajemy słodką paprykę, pomidory, paprykę, koncentrat pomidorowy i 3/4 szklanki wody. Drewnianą łopatką całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Średnio ok. 60-90 minut. W czasie duszenia składniki przemieszać, a w razie potrzeby - podlewać wodą.
  • czosnek4.Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę - jeżeli chcemy, aby nasz gulasz węgierski miał wyjątkową moc, można dodać jej więcej niż proporcja podana w składnikach. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, gotując około 5-10 minut.
  • gulasz-po-wegiersku5.Gotowy gulasz po węgiersku można udekorować natką pietruszki i podawać z ulubionymi dodatkami - ze świeżym pieczywem lub kaszą. Już wiecie, jak zrobić gulasz węgierski krok po kroku!

Kalorie: 390.00

Porady

Gulasz węgierski najlepiej przygotować w garnku z grubszym dnem. Długie gotowanie sprawi, że naczynie musi być wytrzymałe i pojemne. Część z osób do większej porcji potrawy wybiera gęsiarki z możliwością podgrzewania na palnikach - w ten sposób gulasz po węgiersku może być zaserwowany na różnego rodzaju spotkaniach z bufetem typu szwedzki stół. Gulasz węgierski nakładamy na głębokie talerze chochlą lub głębszą, drewnianą łyżką. Jeśli marzy nam się danie w plenerze - warto postawić na przepis na kociołek węgierski.

Do wykonania przepisu przydadzą się też dobry nóż, porządna deska do krojenia mięsa i osobna deska do krojenia warzyw - to ważna zasada, której trzeba przestrzegać, jeśli chcemy się cieszyć nie tylko pysznym posiłkiem, ale i zachować zasady higieny w kuchni.

 

Notka redakcyjna

Aby przygotować gulasz węgierski warto zaopatrzyć się w dobrej jakości wieprzowinę - polecamy szynkę, kawałek łopatki wieprzowej, ale klasyczne mięso gulaszowe z wieprzowiny ze sprawdzonego źródła również się sprawdzi. Kolejnym sprawdzonym trikiem, aby gulasz węgierski udał się wyśmienity, jest dodanie domowego, mięsnego rosołu do obgotowywania mięsa. Pozostałe przyprawy tylko podkreślą końcowy smak, ale to właśnie bulion nada aromatu całemu daniu. Inny ważny punkt to warzywa i przyprawy - gulasz węgierski z papryką to klasyka - można wybierać zarówno czerwoną, jak i zieloną paprykę, a także słodką i ostrą paprykę w proszku. Nierzadko gulasz po węgiersku doprawia się też papryką wędzoną w proszku.

Co do gulaszu węgierskiego

A jak podać gulasz węgierski? Część z osób serwuje go z kaszą pęczak lub kaszą gryczaną, a nawet dodają ziemniaki z wody. Gulasz po węgiersku z ziemniakami to propozycja, która zastąpi dwudaniowy, rodzinny obiad. Inne propozycje, co do gulaszu węgierskiego będzie pasować na obiad lub kolację? Prawda jest taka, że z grubą pajdą domowego chleba gulasz węgierski będzie równie pyszny. Wszystko zależy od zawartości naszej spiżarni i preferencji smakowych. 

Jak zagęścić gulasz węgierski

W przepisach, jak zrobić gulasz węgierski, nierzadko pada pytanie o to, jak zagęścić gulasz węgierski. To właśnie ta gęsta, aromatyczna i gorąca konsystencja kojarzy się najmocniej z tym daniem. Niektórzy stosują zagęszczanie gulaszu przesmażoną mąka, ale mięso duszone długo na wolnym ogniu w odpowiedniej ilości płynu (podlewane, a nie zalewane wodą raz po raz) samo nada odpowiedniej konsystencji. To swego rodzaju sos węgierski - idealny do serwowania ze wspomnianymi kaszami, ziemniakami lub jakościowym, smacznym pieczywem. Zobacz też inne przepisy na gulasz po węgiersku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy