Gulasz węgierski

Przygotowanie: 25 min Duszenie: 1 godz. Porcja: 390 kcal

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.21 z 256 głosów)

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
  • 3 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 strąki zielonej papryki
  • ząbek czosnku
  • ok. 3/4 szklanki rosołu
  • 2 pomidory
  • sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.
  • Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.
  • Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut.

Kalorie: 390

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy