Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to sycąca propozycja na posiłek na gorąco. Największą popularnością cieszy się w chłodniejsze dni - rozgrzewa i zastąpi dwudaniowy obiad, ale będzie też pyszną propozycją na obiadokolację. Podpowiadamy, jak zrobić i doprawić gulasz węgierski.

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
110 min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.21 z 256 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  • 2.Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu.
  • 3.Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.
  • 4.Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
  • 5.Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.
  • 6.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.
  • 7.Pomidory z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut. Gulasz węgierski wyjdzie aromatyczny i pyszny. Można podawać z dobrym chlebem.

Kalorie: 390

Porady

Gulasz węgierski najlepiej przygotować w garnku z grubszym dnem. Długie gotowanie sprawi, że naczynie musi być wytrzymałe i pojemne. Część z osób do większej porcji potrawy wybiera gęsiarki z możliwością podgrzewania na palnikach. Do wykonania przepisu przydadzą się też dobry nóż, porządna deska do krojenia mięsa i osobna deska do krojenia warzyw - to ważna zasada, której trzeba przestrzegać, jeśli chcemy się cieszyć nie tylko pysznym posiłkiem, ale i zachować zasady higieny w kuchni. Gulasz węgierski nakładamy na głębokie talerze chochlą lub głębszą, drewnianą łyżką.

 

Notka redakcyjna

Aby przygotować gulasz węgierski warto zaopatrzyć się w dobrej jakości wieprzowinę - polecamy kawałek łopatki wieprzowej, ale klasyczne mięso gulaszowe z wieprzowiny ze sprawdzonego źródła również się sprawdzi. Kolejnym sprawdzonym trikiem, aby gulasz węgierski udał się wyśmienity, jest dodanie domowego, mięsnego rosołu do obgotowywania mięsa. Pozostałe przyprawy tylko podkreślą końcowy smak, ale to właśnie bulion nada aromatu całemu daniu. A jak podać gulasz węgierski? Część z osób serwuje go z kaszą pęczak lub kaszą gryczaną, a nawet dodają ziemniaki z wody. Prawda jest taka, że z grubą pajdą domowego chleba gulasz węgierski będzie równie pyszny. Wszystko zależy od zawartości naszej spiżarni i preferencji smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy