Gulasz wieprzowy wyśmienity

Najlepszy gulasz wieprzowy według przepisu mojej mamy. Gorąco polecam na sycący, ale prosty do przygotowania obiad. Gulasz z szynki to jeden sposób na ten mięsny specjał, ale można przygotować też gulasz wieprzowy z chudej części łopatki. Jak zrobić gulasz, żeby zachwycał smakiem? Jakość i i pochodzenie mięsa mają tutaj znaczenie - przepis na gulasz wieprzowy najlepiej najlepiej zacząć od zakupu produktów z zaufanego sklepu mięsnego lub dobrej kooperatywy spożywczej. Niezbędne będą też przyprawy - jak papryka w proszku, ale też liść laurowy czy majeranek. To wstęp to tego, jak zrobić gulasz wieprzowy. Poniżej sprawdzony przepis na gulasz z szynki.

dodany przez: Julita gotuje

dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
55min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.72 z 1080 głosów)

Gulasz wieprzowy wyśmienity - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • gulasz-wieprzowy 1.

    Mięso na gulasz wieprzowy (szynka lub chuda łopatka) myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).

  • cebula 2.

    Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju w rondlu lub głębokiej patelni, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni, obsmażamy mięso wieprzowe na gulasz na złoty kolor, dodajemy po chwili cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, umytego i cienko pokrojonego pora i zalewamy wszystko wodą (wody ma być tyle, żeby przykryć mięso na gulasz wieprzowy).

  • gulasz-wieprzowy-przepis 3.

    I teraz najważniejsza część, aby gulasz wieprzowy smakował wybornie. Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, liść laurowy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 0,5 łyżeczki), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem.

  • lyzeczka-maki 4.

    Gulasz wieprzowy dusimy, aż mięsko będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało). Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min. Gulasz wieprzowy podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Co ważne - taki przepis na gulasz to propozycja na 1-2 dni, bo świetnie smakuje odgrzewany. Można go również wekować lub mrozić.

Porady

Gulasz - przepis na mięsne danie

Gulasz wieprzowy to jeden z wielu pomysłów, jak podać wieprzowinę. W czym tkwi smak dobrego gulaszu? Obsmażone, a następnie duszone na wolnym ogniu mięso jest pełne smaku, kruche, a jednocześnie sycące. Nic dziwnego, że przepis na gulasz wieprzowy największą popularnością cieszy się w chłodne miesiące. Gulasz z szynki (lub gulasz wieprzowy z chudej łopatki) przez chwilę nieuwagi może się przypalić. Więc jak zrobić gulasz idealny? Najlepiej przygotować go w wyższym rondlu z grubszym dnem. Nawet początkującym kucharzom czy zabieganym fanom gotowania uda się zrobić dobry gulasz wieprzowy. Takie akcesorium to doskonały gadżet również do chili con carne czy leczo.

Co do gulaszu wieprzowego

Przepis na gulasz wieprzowy to baza do mięsnego obiadu. Duszone mięso najczęściej serwuje się z ziemniakami, ale w wielu domach gulasz wieprzowy podawany jest z makaronem, kaszą gryczaną czy popularną w ostatnich latach kaszą jaglana. Gulasz wieprzowy świetnie smakuje także z pieczywem - chleb wiejski lub chleb bawarski będzie pasować idealnie. Co do gulaszu wieprzowego można podać z warzyw? Polecamy kiszone ogórki - przełamią mięsną bazę i sprawią, że przepis na gulasz wieprzowy często będzie gościć na naszych stołach w takim zestawieniu. Tak naprawdę forma podania i dodatki mogą sprawić, że gulasz wieprzowy może być doskonałym obiadem na rodzinne spotkania. Polecamy zadbać o nakrycie stołu - odpowiednia zastawa, która przetrwa lata, będzie dobrym wyborem.


Notka redakcyjna

Gulasz to lubiana i popularna potrawa - głównie dlatego, że przepis na gulasz daje dowolność łączenia składników. Jeśli jednego brakuje w twojej lodówce, łatwo zastąpisz go czymś innym. Oryginalnie nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania i często oznacza bardziej gęstą zupę pełną mięsnych kąsków. W naszej kuchni na hasło "gulasz przepis" mamy na myśli większość duszonych potrawek mięsnych, a w ostatnich dekadach również wegetariańskich.

Mięso wieprzowe gulaszowe

Jak zrobić gulasz wieprzowy? Powyżej znajduje się szczegółowy przepis na gulasz wieprzowy krok po kroku oraz niezbędne składniki. O tych produktach mówię już we wstępie, ale podkreślę - mięso wieprzowe gulaszowe nie może być przypadkowe. Sprawdzajmy jego zapach, kolor i sprężystość. Nawet najlepszy przepis na gulasz nie sprawdzi się, jeśli surowiec będzie kiepski.

Jak zrobić gulasz wieprzowy

Miłośnicy wieprzowiny i osoby, które wymyślą na obiad gulasz - przepis powinny mieć w jednym paluszku. Nie jest to trudne danie! Częstym pytaniem jest jednak zagwozdka, ile gotować mięso wieprzowe na gulasz. Tak naprawdę to mięso gulaszowe najpierw obsmażamy, a następnie dusimy. Zbyt duża ilość wody, którą zalewamy mięso wraz z dodatkami na gulasz wieprzowy, sprawi, że faktycznie będziemy mięso gotować zamiast dusić. Oczywiście to też się uda - zupa gulaszowa może być pyszna! Jeśli jednak zależy nam na potrawce - gęstszy sosik, warzywa i kruche mięso, zadbajmy o odpowiednie proporcje. 

Jak zrobić sos do gulaszu wieprzowego

Ten wspomniany sos do gulaszu wieprzowego tak naprawdę robi się sam! Tłumacząc, jak zrobić sos do gulaszu wieprzowego, warto przejść przez kroki przygotowania przepisu. Mięso na gulasz wieprzowy obsmażone na oleju, puszcza soki. Następnie przepis na gulasz zawiera ważną zasadę, aby podlać wieprzowinę wodę i dusić wraz z przyprawami i koncentratem pomidorowym - tu znowu powstaje pełen aromatu i esencji. Na koniec płyn zagęszczamy poprzez dodatek odrobiny mąki. Dla efektu WOW dobrze jest przesmażyć mąkę na suchej patelni i dopiero dodać do gulaszu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy