Gulasz wieprzowy przygotowany według przepisu mamy smakuje wprost wyśmienicie, przywołuje smaki dzieciństwa. Jest sycący, a przy tym prosty do zrobienia, idealny zarówno na codzienny obiad, jak i świąteczne okazje. Potrzebna nam będzie szynka lub chuda części łopatki. Jak zrobić gulasz, żeby zachwycał smakiem? Jakość i i pochodzenie mięsa mają tutaj znaczenie - przepis na gulasz wieprzowy najlepiej zacząć od zakupu produktów z zaufanego sklepu mięsnego lub dobrej kooperatywy spożywczej. Niezbędne będą też przyprawy - papryka w proszku, liść laurowy i majeranek.
Artur Rogalski
(średnia 3.72 z 1095 głosów)
Warzywa: cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i por w plastry. Cebulę szklimy na oleju w rondlu lub głębokiej patelni, przekładamy na talerzyk. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Mięso wieprzowe: szynkę lub chudą łopatkę myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).
Podsmażanie: mięso obsmażamy na patelni po cebuli na złoty kolor.
Duszenie: do garnka dodajemy obsmażone mięso, zeszkloną cebulę, marchewkę i por. Zalewamy wszystko wodą (tyle, żeby przykryć mięso na gulasz wieprzowy). Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, liść laurowy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 0,5 łyżeczki), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem. Mięsko gotujemy aż będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało, potrzeba na to co najmniej 30 minut). Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min.
Porady
- Co ważne - taki przepis na gulasz wieprzowy to propozycja na 1-2 dni, bo świetnie smakuje odgrzewany. Można go również wekować lub mrozić.
- Żeby gulasz wieprzowy się nie przypalił potrzebny jest wyższy rondel lub garnek, koniecznie z grubym dnem. Jeśli takiego nie mamy, zdecydowanie warto się w niego zaopatrzyć, przyda się też do zrobienia leczo lub chili con carne.
- Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki wyjdzie wyśmienity, tylko wtedy, gdy uda nam się kupić mięso dobrej jakości, które jest podstawą tego przepisu. Sprawdzajmy jego zapach, kolor i sprężystość. Nawet najlepszy przepis nie sprawdzi się, jeśli surowiec będzie kiepski.
- Ważne jest wcześniejsze obsmażenie mięsa gulaszowego, a następnie uduszenie go. Zbyt duża ilość wody, którą zalewamy mięso wraz z dodatkami sprawi, że faktycznie będziemy mięso gotować zamiast dusić.
- Jeśli dodamy więcej wody, z tych samych składników możemy przygotować również zupę gulaszową. To pyszna alternatywa, niezwykle sycąca i aromatyczna, idealna na chłodniejsze dni.
- Zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać przecier pomidorowy lub passatę. W klasycznej wersji gulaszu z wieprzowiny możemy w ogóle pominąć ten składnik.
Gulasz wieprzowy podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Przepis na gulasz wieprzowy to baza do mięsnego obiadu. Duszone mięso pojawia się na stole najczęściej w towarzystwie:
Niezwykle istotne są również dodatki warzywne i tu wachlarz mamy naprawdę szeroki:
Zobacz także więcej przepisów na pyszne surówki.
Gulasz to lubiana i popularna potrawa - głównie dlatego, że przepis daje dowolność łączenia składników. Jeśli jednego brakuje w lodówce, łatwo zastąpimy go czymś innym. Oryginalnie nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania i często oznacza bardziej gęstą zupę pełną mięsnych kąsków. W naszej kuchni na hasło "gulasz przepis" mamy na myśli większość duszonych potrawek mięsnych, a w ostatnich dekadach również wegetariańskich. Jakie dodatki mogą trafić do tego wyjątkowe sosu mięsnego?
Komentarze