Gulasz wieprzowy mojej mamy wyśmienity

Najlepszy gulasz mojej mamy.

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 3.79 z 766 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki
  • 4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
  • kawałek pora
  • ½ marchewki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania).
  • Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.
  • Na tej samej patelni, obsmażyć mięsko na złoty kolor, dodać cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora i zalać wszystko wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso).
  • Dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
  • Dusić! aż mięsko będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało).
  • Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
  • Smacznego.

Porady

Gulasz wieprzowy świetnie smakuje także z pieczywem, kasza gryczaną. Jako dodatek polecamy kiszone ogórki.

Znajdź szybki przepis na śniadanie, obiad i kolację - do 30 minut!

Notka redakcyjna

Gulasze są bardzo lubiane - dają dużą dowolność łączenia składników. Jeśli jednego brakuje w twojej lodówce, łatwo zastąpisz go czymś innym. Oryginalnie nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania i często oznacza bardziej gęstą zupę pełną mięsnych kąsków. W naszej kuchni gulaszem nazywa się większość duszonych potrawek mięsnych lub wegetariańskich.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy