Gulasz z warzywami to idealne danie jednogarnkowe – pożywne, zapewniające uczucie sytości na długi czas, a do tego proste w wykonaniu. Połączenie jakościowej wieprzowiny, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw smakuje naprawdę genialnie. Co więcej, danie przygotujecie w mniej niż godzinę.
iStock
(średnia 4.48 z 176 głosów)
Warzywa do gulaszu: Cebulę i czosnek obieramy, a następnie sieczemy na drobno. Pomidory sparzamy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę.
Mięso do gulaszu: Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smażymy na rumiano. Dodajemy cebulę i czosnek. Całość podlewamy wodą. Doprawiamy danie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, sproszkowaną papryką, solą oraz pieprzem. Dusimy przez około 20 minut.
Gulasz z warzywami: Do gulaszu dodajemy pokrojone wcześniej warzywa (oprócz papryki i pomidorów). Gotujemy do miękkości. Dodajemy odłożone wcześniej pomidory i paprykę oraz majeranek. Dusimy przez kolejne 8 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Gulasz z warzyw można również przygotować na bazie mięsa wołowego. W tym celu najlepiej sprawdzą się partie takie, jak: antrykot, karkówka, pręga, rostbratel.
- Jeśli jesteście na diecie redukcyjnej, możecie nieco zmodyfikować przepis na gulasz z warzywami i przygotować jego bardziej dietetyczną wersją. W takim przypadku polecamy zastąpić wieprzowinę mięsem drobiowym. Podsmażając mięso na patelni z powłoką nieprzywierającą, można też znacznie zmniejszyć ilość oleju. Danie świetnie smakuje również w wersji wegetariańskiej.
- Przepis na gulasz wieprzowy z warzywami można urozmaicić dodatkiem piwa. Należy je dodać tuż po podsmażeniu mięsa. Smak dania najlepiej komponuje się z piwami ciemnymi w stylu irlandzkim.
- Jeśli wolicie gulasz o zwartej konsystencji, możecie zagęścić go przy pomocy mąki.
Do przygotowania gulaszu wieprzowego z warzywami najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki. Jest ono bardzo delikatne. Dobry kawałek rozpoznać można po niewielkiej ilości tłuszczu i różowym zabarwieniu. Blady kolor może być skutkiem kilkukrotnego moczenia w solance – wówczas lepiej powstrzymać się od zakupu.
Najlepsze efekty kulinarne uzyskamy, jeśli do przygotowania gulaszu wieprzowego użyjemy warzyw o różnych barwach i zestawimy ze sobą te o mocniejszym smaku (np. por, brokuł, cebula, brukselka, papryka, pomidor, czosnek, seler) z tymi bardziej neutralnymi (np. marchew, cukinia, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek). Wybierając warzywa polecamy kierować się ich sezonowością. Latem postawmy na świeże pomidory, a jesienią na dorodne dynie. Tak przygotowane danie, będzie o wiele zdrowsze, a do tego za same składniki zapłacimy zdecydowanie mniej.
Gulasz z warzywami powinien zawierać solidną porcję przypraw. Najważniejszą rolę odgrywa tu papryka. Warto użyć różnych jej rodzajów – słodkiej, ostrej i wędzonej. Możemy też dodać szczyptę papryki chili. Nie szczędźmy papryki słodkiej – w daniu musi być mocno wyczuwalna paprykowa nuta. Inne zioła i przyprawy, które pasują do gulaszu z warzywami to: czosnek, natka pietruszki, majeranek, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, oregano.
Dobry gulasz z warzywami genialnie komponuje się rozmaitymi kluskami (np. kluskami śląskimi, kluskami żelaznymi czy kopytkami). Świetnie pasuje do makaronów, pampuchów, kotletów ziemniaczanych, czeskich knedlików i podkarpackich proziaków. Gulasz z warzyw będzie także wybornym dodatkiem do kasz, ryżu lub ziemniaków. Możemy zjeść go też z ulubionym, domowym pieczywem.
Komentarze