REKLAMA

Kruche ciasteczka - dziecinnie proste

Kruche ciasteczka to prosty i szybki pomysł na przysmak do kawy czy herbaty. Są one niezwykle uniwersalne – sprawdzą się w formie przekąski dla dzieci, ale także, jako ciasteczka świąteczne na Boże Narodzenie (zwłaszcza jeśli je stosownie udekorujemy). Do przygotowania kruchych ciasteczek warto wykorzystać foremki o różnych kształtach – dzięki temu prostemu trickowi podniesiemy ich walor estetyczny. Kruche ciasteczka maślane – jak sama nazwa wskazuje – przygotowane są na bazie masła, które opcjonalnie możemy zastąpić margaryną. Świetnie smakują serwowane ze świeżymi owocami i serkiem mascarpone. Poniżej podajemy przepis podstawowy na kruche ciasteczka maślane!

dodany przez: Kulinarna Ania

kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.79 z 1019 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kruche-ciasteczka-1 1.

    Przepis na kruche ciasteczka maślane zaczynamy od zagniecenia wszystkich składników w misce (wcześniej mąkę możemy przesiać przez sitko).  Dalej ciasto owijamy folią spożywczą i wkładam na ok. pół godziny do zamrażarki. Dzięki temu kruche ciasteczka naprawdę będą kruche i łatwiej będzie nam je przygotować.

  • kruche-ciasteczka-walek 2.

    Na podsypanej mąką stolnicy ( lub blacie albo czystym stole) rozwałkować cienkie placki ( ok. 3-4 mm). Wykrawać foremkami zabawne ciasteczka (kształty dowolne).

  • kruche-ciasteczka-pieczenie 3.

    Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem (200 stopni C) przez ok. 10 minut - pamiętając o pergaminie na blaszce! Kruche ciasteczka są gotowe - smacznego!

  • kruche-ciasteczka-swiateczne 4.

    Te kruche ciasteczka są idealne również jako ozdoby na choinkę, przed upieczeniem należy zrobić dziurkę na sznureczek i dowolnie ozdobić gotowe ciasteczka. Polecam!

Porady

  • Przepis na kruche ciasteczka jest niezwykle prosty – wykonuje się go na bazie składników, które niemal każdy z nas ma swoim domu. Możemy go wykonać za pomocą podstawowych gadżetów kuchennych. Przyda się stolnica lub większa, drewniana deska - kruche ciasto powinno być gładkie i równomiernie rozwałkowane. Drugi gadżet to właśnie wałek - może być gładki, ale producenci coraz częściej oferują ciekawe wałki ze wzorkami. I ostatni, ale niemniej ważny to zestaw foremek do wycinania ciasteczek - takie foremki do ciastek przydadzą się na każdą okazję! Jeśli chcemy jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i zrobić kruche ciasteczka naprawdę błyskawicznie - przyda się robot planetarny do dokładnego i szybkiego połączenia składników na ciasto.
  • Przy przygotowaniu kruchych ciasteczek maślanych warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze poszczególnych składników – zwłaszcza jajka (żółtka) i masła, które powinny być mocno schłodzone. 
  • Nasz przepis na kruche ciasteczka maślane możemy niemal dowolnie modyfikować, np. dodając do niego świeże owoce czy serek mascarpone. Świetnym pomysłem jest zrobienie kruchych ciasteczek o smaku kakaowym, który możemy uzyskać przez dodanie do ciasta ok. 40 g gorzkiego kakao. 
  • Nasze kruche ciasteczka przygotowuje się na bazie mąki pszennej, ale możemy zrobić je także w wersji wegańskiej, np. przy użyciu mąki orkiszowej, koksowej czy też gryczanej. W zależności od wybranej mąki, nasze kruche ciasteczka maślane będą miały nieco inny smak.
     

Notka redakcyjna

Przepis na ciastka kruche 


Ciasteczka kruche to znakomita opcja jeśli chcemy przygotować ciastka dla dzieci. Mogą one posłużyć za bazę do ciasteczek świątecznych, które uzyskamy poprzez odpowiednie dekoracje. Przepis na ciasteczka kruche jest bardzo prosty – jednakże przy jego realizacji warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które ułatwią nam cały proces. Przygotowuje się je z czterech podstawowych składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Mowa tu o mące pszennej (opcjonalnie możemy ją zmieszać z mąką krupczatką w proporcjach 2:1), maśle (o zawartości 82% tłuszczu lub ewentualnie margarynie), cukrze (najlepiej pudrze, ponieważ kryształki mogą być wyczuwalne w ciastkach) oraz proszku do pieczenia. Niekiedy dodaje się również żółtko, które odpowiada za kruchość ciasteczek. Zdecydowanie nie rekomendujemy dodawania całego jajka, ponieważ wtedy nasze ciasteczka kruche mogą być bardzo twarde. 

Niezwykle ważną zasadą przy przygotowaniu kruchych ciasteczek jest krótkie zagniatanie ciasta – nasze ciepłe dłonie powinny mieć jak najmniejszą z nim styczność. Wynika to z tego, że poszczególne składniki ciasta kruchego nie łączą się w jednolitą całość, co utrudnia m.in. mocno schłodzone masło (lub inny składnik tłuszczowy). Pod wpływem ciepła naszych dłoni i długiego zagniatania ciasta, możemy niezamierzenie zepsuć nasz wypiek. Po krótkim wyrabianiu ciasta zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Jest to też dobry moment do tego, by zamrozić swoje ciasto i przygotować kruche ciasteczka maślane w dowolnym czasie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy