Dziecinnie proste kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka to pyszności, które warto zrobić niezależnie od pory roku. U nas najczęściej pieczemy je w jesienne popołudnia i oczywiście na święta Bożego Narodzenia, ale latem do mlecznych koktajli też są pyszne. Kruche ciasteczka mogą robić i dzieci, i dorośli - frajdy jest co nie miara! Polecam mój sprawdzony przepis na kruche ciasteczka.

kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.89 z 718 głosów)

Kroki wykonania:

  • kruche-ciasteczka-11.Wszystkie składniki zagnieść w misce. Włożyć na ok. pół godziny do zamrażarki. Dzięki temu kruche ciasteczka naprawdę będą kruche i łatwiej będzie nam je przygotować.
  • kruche-ciasteczka-walek2.Na podsypanej mąką stolnicy ( lub blacie albo czystym stole) rozwałkować cienkie placki ( ok. 3-4 mm). Wykrawać foremkami zabawne ciasteczka (kształty dowolne).
  • kruche-ciasteczka-pieczenie3.Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem (200 stopni C) przez ok. 10 minut - pamiętając o pergaminie na blaszce! Kruche ciasteczka są gotowe - smacznego!
  • kruche-ciasteczka-swiateczne4.Te kruche ciasteczka są idealne również jako ozdoby na choinkę, przed upieczeniem należy zrobić dziurkę na sznureczek i dowolnie ozdobić gotowe ciasteczka. Polecam!

Porady

Kruche ciasteczka to prosty przepis, który możemy zrobić z podstawowymi gadżetami w kuchni. Przyda się stolnica lub większa, drewniana deska - kruche ciasto powinno być gładkie i równomiernie rozwałkowane. Drugi gadżet to właśnie wałek - może być gładki, ale producenci coraz częściej oferują ciekawe wałki z wzorkami. I ostatni, ale niemniej ważny to zestaw foremek do wycinania ciasteczek - takie foremki do ciastek przydadzą się na każdą okazję! Jeśli chcemy jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i zrobić kruche ciasteczka naprawdę błyskawicznie - przyda się robot planetarny do dokładnego i szybkiego połączenia składników na ciasto.

Notka redakcyjna

Kruche ciasteczka są ponadczasowe - nigdy się nie nudzą i niemal każdy je lubi. Można je wzbogacać dodając dżemy, polewy, posypki - dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, ale i ładniejsze, a więc jeszcze bardziej kuszące. Przepisów na kruche ciasteczka jest sporo - różnią się proporcjami, bo sposób przygotowania zazwyczaj jest jeden, wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać. Polecamy chłodzenie ciasta przed wałkowaniem - jest łatwiejsze w obróbce, a kruche ciasteczka wychodzą dzięki temu jeszcze bardziej kruche!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy