Kruche ciasteczka

Ocena:

3.76 (1153)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kruche ciasteczka to pomysł na szybki wypiek do kawy lub herbaty. Powstają na bazie masła, które sprawia, że rozpływają się w ustach. Są niezwykle uniwersalne – sprawdzą się w formie prostego deseru dla dzieci lub ozdoby na choinkę. Można wycinać je w dowolne kształty i ozdabiać za pomocą lukru, polewy czekoladowej, marcepanu oraz przeróżnych cukrowych dekoracji. Podajemy niezawodny przepis na ciasteczka maślane.

Składniki:

  • mąka pszenna  320 g

  • jajka  1 szt.

  • masło  200 g

  • cukier puder  100 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • sól  3 g

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: przesiewamy mąkę (najlepiej krupczatkę) z cukrem pudrem na czysty blat kuchenny lub stolnicę (możemy też zagnieść składniki w dużej misce). Dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Możemy tez dosypać kakao, żeby zrobić czekoladowe ciasteczka kruche (zastępujemy nim 30 g mąki). Zimne masło (ewentualnie margarynę) kroimy w kostkę i rozcieramy z suchymi składnikami na kruszonkę. Na koniec wbijamy jajko (powinno być schłodzone). Szybkimi ruchami, żeby masło nie zdążyło się rozpuścić po wpływem ciepła rąk, zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Lekko ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.    

    kruche-ciasteczka-1
  • Krok 2:

    Wycinanie ciastek: dobrze schłodzone kruche ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na placek o grubości około 4–5 mm. Żeby nie kleił się do rąk i podłoża, możemy umieścić go między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, która wpłynie na strukturę ciasta. Ciekawym sposobem na oryginalne ciasteczka maślane jest wykorzystanie wałka z wzorkami. Z otrzymanego placka wykrajamy dowolne kształty za pomocą specjalnych wycinarek lub kółka zwykłą szklanką. 

    kruche-ciasteczka-walek
  • Krok 3:

    Pieczenie: układamy kruche ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem. Z podanego przepisu wyjdzie tyle porcji, że trzeba je będzie piec w trzech partiach. Możemy posypać je grubym cukrem, posiekanymi orzechami, makiem, sezamem lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra dół). Pieczemy przez około 12 minut. Powinny się w tym czasie tylko lekko zarumienić. Studzimy je, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby nie zaparzyły się i były chrupkie z zewnątrz. Potem przechowujemy je w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku (nawet do 2 tygodni).

    kruche-ciasteczka-pieczenie
  • Krok 4:

    Dekorowanie: przepis na kruche ciasteczka przyda się na każdą okazję, a wypiek doskonale smakuje w czystej postaci, bez żadnych dodatków. Możemy jednak ozdobić go na przeróżne sposoby, na przykład przyrządzić szybki lukier z cukru pudru, polewę z czekolady, masę kajmakową lub krem orzechowy. Do dekoracji można też wykorzystać dżem lub powidła domowej roboty (warto wtedy odcisnąć w surowych ciastkach kształt kciuka i stworzyć niewielkie wgłębienie). Ciastka są idealne również jako ozdoby na choinkę. Przed upieczeniem należy zrobić w nich dziurkę na sznureczek. 

    kruche-ciasteczka-swiateczne
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne