Ciasteczka bananowe

Ciasteczka bananowe to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Delikatne, kruche i nie za słodkie – jednym słowem pyszne! Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Ciastka smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 216 głosów)

Ciasteczka bananowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wyrabianie ciasta: Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drobny cukier i sól. Całość mieszamy. Banany rozgniatamy w małej miseczce przy pomocy widelca. Przekładamy je do miski z mąką. Dodajemy olej, mleko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto.

  • 2.

    Ciasteczka bananowe: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki i spłaszczamy je dłońmi. Ciastka układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut.

Porady

  • By ciastka z bananów wyszły idealnie, należy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Dobrze wyrobione ciasto to sekret naprawdę kruchych i smacznych ciasteczek. 
  • Wierzch ciasteczek można ozdobić przy pomocy cukru pudru. Dobrze sprawdzi się w tym celu również polewa z gorzkiej czekolady lub domowy lukier.
  • By przygotować ciasteczka w wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić podane w przepisie jajko glutkiem z siemienia lnianego, a  zamiast mleka i śmietany dodać roślinny jogurt.
  • Zarówno surowe ciasto, jak i upieczone ciasteczka można mrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez minimum 2 miesiące. Należy jednak pamiętać, by przed upieczeniem przekąski, dobrze rozmrozić masę.
  • Podany w przepisie cukier drobny można zastąpić jego klasyczną wersją.
  • By ciasteczka nie przywierały i nie przypalały się podczas pieczenia polecamy ułożyć je na specjalnej macie silikonowej do piekarnika lub papierze pergaminowym.
  • Do przepisu najlepiej użyć bardzo dojrzałych owoców. Dobrze sprawdzą się banany o miękkim miąższu i ciemnobrązowej skórce.
     

Notka redakcyjna

Fit ciasteczka z bananów

Ciastka bananowe można przygotować również w zdrowszej wersji. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną jej bezglutenowym odpowiednikiem. Świetnie sprawdzi się w tym celu mąka owsiana, jaglana czy amarantusowa. Do takich ciastek najczęściej nie dodaje się też cukru, którego zdrowszym zamiennikiem może być ksylitol, erytrytol albo też syrop daktylowy. Dzięki temu zyskujemy niezwykle smaczną przekąskę, która jednocześnie nie dostarcza nam zbyt wielu dodatkowych kalorii. 

Dodatki do bananowych ciasteczek

Choć ciastka z bananami w wersji podstawowej smakują naprawdę dobrze, warto nieco urozmaicić przepis ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z orzechami czy ziarnami słonecznika. Można też dorzucić do nich odrobinę pokruszonej gorzkiej lub białej czekolady. Popularne są również ciastka z bananami i kakao. Polecamy też spróbować wersji z posiekaną, suszoną żurawiną lub rodzynkami. Ciasteczka bananowe dobrze komponują się również ze smakiem masła orzechowego lub masy kokosowej. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy